23 Şubat 2014 Pazar

Soçi'den Samsun'a Savaşçı Vubıhlar

Rusya'nın Soçi kentindeki savaşçı kabile Vubıhlar'ın, Samsun'un Kavak İlçesi'nde yaşadığını biliyor muydunuz? Peki, gemilere doldurulan Vubıhlar arasında, ölü bebeğini deniz atmasınlar diye emziriyor gibi yapan anneleri, Samsun'da her gün en az 300 kişinin öldüğü günleri... İşte Kış Olimpiyatları gölgesinde kalan savaşçı bir kabile olan Vubıhlar'ın Samsun'a göç hikayesi.

Dünyanın gözü, Rusya'nın Soçi kentinde devam eden 22. Kış Olimpiyatlarında... ABD savaş gemileri, olimpiyatın güvenli bir ortamda geçmesi için Karadeniz'de... Peki, Rusya'nın sahil kenti Soçi'nin Samsun ile olan bağlantısından hiç haberiniz var mı?

Soçi, Rusya Federasyonu, Krasnodar Kray'da bir kent. Kafkasya'ın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında bulunan Soçi'nin bugünkü nüfusu 397 bin 103.


Soçi'den Samsun'a Gelenler
Soçi, bugünlerde Kış Olimpiyatları ile gündemde. Ama bundan yaklaşık olarak 140 yıl önce yaşananlar, Soçi ile Samsun'u ortaklaştıran olaylara sahne oldu. Soçi'de yaşayan Ubıhlar, Şapsığlar ve diğer Çerkes topluluklar topraklarından sürülerek, Karadeniz'e ve Balkanlara sürgün edildiler.  İşte bugün Çerkes halkları, Soçi'deki olimpiyatların "anlamına" karşı çıkıyorlar.


Samsun'daki Vubıhlar
Samsunlu tarihçiler, Civan Çelik, Mehmet Köseoğlu, Orhan Doğbay ve Ufuk Kanık tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıllarda Samsun Sempozyumu'nda da bir bildiri olarak sunulan "Canik Sancağı'na bağlı Kavak kazasına 19. yüzyıl Vubıh göçleri" çalışmasında, Samsun'a göç eden Vubıhların zorunlu göç sırasında yaşadıkları ve yerleştikleri bölgelerdeki yaşamları hakkında detaylı bilgilere yer veriliyor. İşte o bildiride anlatılan Vubıhlar:


Savaşçı Bir Kabile
Vubıhlar, Ubıh nehrinin dağlık vadilerinde yaşayan, Kafkasya’daki bütün batı kısmındaki en savaşçı ve atak kabiledir. 1862 yılında Saşe şimdiki adıyla Soçi’den göç etmek zorunda kalan Vubıh/Ubıhlar, Karadeniz’e gemi yoluyla Trabzon, Samsun, İstanbul ve Varna’ya geldiler.


En Fazla Göç Samsun'a
1864’deki göç sürecinde her gün 500’den fazla göçmen şehir nüfusuna dâhil oldu. Kafkas göçleri sonucu Samsun’un 1864’deki nüfusu 10 bin civarında iken aynı yıl 40 bini aşmaktaydı. Samsun’a; Şapsığlar, Abazalar, Abzehler, Kabardeyler, Ubıhlar göç etmekteydi. Günümüzde Türkiye’de Ubıhlar’ın en çok yaşadığı şehir Samsun’dur. Samsun’da ise Ubıh köylerinin en fazla olduğu yer Kavak ilçesidir.


40 Binden 400 Bine Ulaşan Nüfus
1853-1856 Kırım Harbi sonrasındaki süreçte Batı Kafkasya halklarının toplu zoraki sürgünü başladı ve önce dağların kuzey yamaçları ve eteklerindeki halkı sürdüler. Rusya, 1859 yılında bir grup göçmenin kabulü için Osmanlı Devleti’yle bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşmanın kapsadığı nüfus 40–50 bin civarındaydı ki bu Osmanlı Devleti için makul göründü ve göçmenlerin kabulüne karar verildi. Osmanlı Devleti, 40–50 bin göçmen beklediği için idari düzenlemelerde buna göre yapılmıştı. Fakat 1863 yılında Kafkasyalıların büyük bölümü mücadeleyi bıraktı bunun sonucu olarak göçmen sayısı 1864’te 400 bine ulaştı.


Samsun'da Günde 47 Çerkes Ölüyordu
Göçmenlerin çoğunluğu ilk önce Karadeniz limanlarına, özellikle Trabzon ve Samsun’a indirilmekteydi. Savaşın vahşetinin yanında sağlıksız koşullar, yoksulluk gibi sebeplerin yanında Tifüs ve Çiçek salgını sonucu göçmenler büyük kayıplar yaşadılar. Sadece Trabzon’da toplam ölü sayısı 53 bine ulaşırken Samsun’daki günlük ölüm oranı 120 ila 150 kişi arasındaydı. 1864 yılı içerisinde Samsun’da günde ortalama 47-48 Çerkes vefat ediyordu.


Nüfus 10 Binden 45 Bine Çıktı
Kafkas göçmenleri, gemilere hiçbir şekilde eşya kabul edilmediği için sadece üzerlerindeki elbiseler ve ellerindeki silahlarıyla geliyorlardı. Her gün 500’den fazla göçmen kasaba nüfusuna dâhil olmaktaydı. Bu göçler sonucu 10 bin nüfuslu Samsun kasabasının 1864 yılındaki nüfusu aynı yıl Samsun’da bulunan H. J. Lennep’e göre 45 bini aşmıştı. İtalya’nın Samsun konsolosu ise 1864 yılında kasabada 42 bin göçmenin bulunduğunu belirtmekteydi.


Kurupelit'e Kamp Kuruldu
Samsun’a gelen göçmenler kasabada kendilerine tahsis edilen han, medrese gibi kamuya açık yerlere yerleştirildiler. Arşiv kayıtlarından anlaşıldığına göre, göçmenlerin tamamı kasabada iskân edilemeyince kasabanın sahili ile mücavir sahadaki Kılınçdede, Kurupelit, Dereköy, Derbend ve Kumcağız’da göçmen kampları kuruldu.


Günde 300 Ölüm Vakası
Samsun’da sıtmadan dolayı ölüm vakaları hayli yüksektir. Çarşamba ve Akçay’dakiler de dâhil olmak üzere söz konusu kamplarda Nisan 1864-Ocak 1865 tarihleri arasında resmi kayıtlara göre, 13 bin 558 kişi ölmüştü. Zira Samsun’dan gönderilen 30 Temmuz 1864 tarihli mektup günlük 300 ölüm vakasından bahsetmektedir.


Kitlesel Olarak Kavak'a Yerleşiyorlar
19. yüzyılda kitlesel olarak Kavak kazasına göçler, Kafkasya’dan gelen Vubıhlar ile oldu. Kavak’taki Ubıhlar ise Berzeg ve Dıpşevu’dur.  Kavak’ta anlaşıldığı kadarıyla 1862-1864 göçüyle gelenlere özel olarak köy kurulmamıştır. Türk köylerinde boş olan evler, köy odaları vb. yerlerde kalmışlardır. Osmanlı Devleti tarafından fakirlere yevmiye verilmiştir. Hatta köyden bazı tarlalar bunlara tahsis edilmiştir.

19. yüzyılın son yıllarında ve 20. yüzyılın başlarında Ubıh kökenli halka yeni köyler kuruluyor. Soçi’den gelenlere özel olarak kurulan köyler şunlardır:


Köyün Eski Adı              Köyün Yeni Adı              Geldikleri Yıllar ve Yerler
Bükceğiz                     Bükceğiz                         1862-1864/Soçi
Çakallı Muhacirleri      Çataltepe                        1862-1864/Soçi
Toptepe Muhacirleri    Yeni Toptepe/Doruk        1862-1864/Soçi
Germiyan                    Germiyan                        1862-1864/ Soçi ve Abzeh
Kapuhayat                   Kapuhayat                       1862-1864/Soçi
Teknecik/ Karapınar    Karapınar                         1862-1864/Soçi
Karlıkavallı                  Karlı                                1862-1864/Soçi
Sıralı                           Sıralı                                1862-1864/Soçi
___________________________________________________________
134 Çerkes Hanesi Bulunuyor

1871 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Kavak kazası, nahiye birimine dönüştürecektir. 1871 Trabzon Vilayet Salnamesi’nde “Çerkesler” ayrı bir tasnifle sayılarak Kavak nahiyesinde 134 çerkes hanesi bulunmaktadır. Kavak nahiyesindeki toplam hane sayısı bin 915 olup; Çerkes hane sayısı yüzde 7’ye tekabül etmektedir. Çerkes erkek kişi sayısı ise 340’dır. Toplam hane sayısı Kavak nahiyesinde 6 bin 359 olduğuna göre; Çerkes erkek oranı yüzde 5.3’tür.


Hayatı Boyunca Balık Yemeyen Adam

Göçmenlerin deniz yoluyla gelirken yaşadıklarıyla ilgili yapılan sözlü tarih çalışmalarında ise ürkütücü anlatımlar var. Dedesinin gemide ölünce denize atıldığını ve balıklara yem olduğunu belirterek, hayatı boyunca hiç balık yemeyen Kapuhayat Köyü'nden Sefer Candemir, "Ben balık yemem, balıklar dedelerimi yedi" derken, Dursun Candemir ise, gemide gelirken en ufak hastalıkta veya sıkıntı yaşandığında gemilerden atılanların olduğunu söylüyor ve bebeği ölen kadınların, "çocuğum denize atılmasın" diye uzun süre göğsünde süt emziriyor gibi yaptığını ekliyor anlatılanlara.


Çerkesler Olimpiyatlara Karşı Çıkıyor
Çerkesler, bugünlerde, Soçi'nin 1864 yılı öncesi Çerkesyası'nın başkenti ve soykırım toprağı olması nedeniyle, Soçi'de devam eden 2014 Kış Olimpiyatlarına karşı çıkıyorlar.  Rusya Federasyonu yetkilileri Soçi'de yerli Çerkeslerin varlığını görmezlikten gelme, Gürcistan tarafından tanınmış olan Çerkes soykırımı ve Çerkes Sürgününü inkâr etme, Olimpiyat bayrağını da Çerkes olmayanlara taşıtma gibi politikalar izlemeleri, Çerkeslerin çoğunun tepkilerine yol açıyor ve tepkilerin boyutu giderek de büyüyor. Rusya ise bu gelişmeleri gizlemeye ve duyurmamaya çalışıyor. Yörenin toplam Şapsığ ve Müslüman nüfusunun, şimdilerde 30 bin dolayında olduğu ancak Soçi'nin Thağapş köyü dışında bir cami kalmadığı, 10 kişilik bu küçük mescit dışındaki camilerin, Sovyetler döneminde yıkıldığı biliniyor.

Soçi’den göç etmek zorunda kalan Vubıh/Ubıhlar, Karadeniz’e gemi yoluyla Trabzon, Samsun, İstanbul ve Varna’ya geldiler.

Kafkas göçleri sonucu Samsun’un 1864’deki nüfusu 10 bin civarında iken aynı yıl 40 bini aşmaktaydı. Samsun’a; Şapsığlar, Abazalar, Abzehler, Kabardeyler, Ubıhlar göç etmekteydi.

1864 yılı içerisinde Samsun’da günde ortalama 47-48 Çerkes vefat ediyordu.

Dedesi gemide ölünce denize atılan ve balıklara yem olduğunu söyleyen Kapuhayat Köyü'nden Sefer Candemir, hayatı boyunca hiç balık yememişti ve, "Ben balık yemem, balıklar dedelerimi yedi" derdi.

Gemide gelirken en ufak hastalıkta veya sıkıntı yaşandığında gemilerden atılanlar olurdu, bebeği ölen kadınlar,  "çocuğum denize atılmasın" diye uzun süre göğsünde süt emziriyor gibi yapardı.

Çerkesler, bugünlerde, Soçi'nin 1864 yılı öncesi Çerkesyası'nın başkenti ve soykırım toprağı olması nedeniyle, Soçi'de devam eden 2014 Kış Olimpiyatlarına karşı çıkıyorlar
  
/Miraç ÖZTÜRK
23 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder