19 Şubat 2014 Çarşamba

Mersin Balıkları Korumaya Alınmalı

Önceki gün basında yer alan bir haberde MERKODER Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl’ın açıklamaları yer almıştı. Bu itibarla, geçtiğimiz mart ve nisan aylarında yaşanan bir olayı anlatmak istiyorum. Bir ay önce tanıştığım, Terme’de görevli bir öğretmen arkadaşla konuşurken, kendisi bana MERKODER Başkanı Serap hanımı tanıdığını ve kendisinin de Mersin Balığı üzerine araştırma yaptığını vurguladı.

Unutmadan söyleyeyim. Mersin Balığı, büyüyünce dev Morina Balığı oluyor. Yani bir anlamda Morina balıklarının küçüğüne Mersin Balığı deniyor.

Bu öğretmen arkadaşım, 2012 Mart ayında Çarşamba Belediye mezbahanesi yakınlarında 100 kg. ağırlığında dev morina balığı yakalandığını ve 10 bin TL. bedelle satıldığını anlattı. Hatta bu balığın görüntülerinin, balıkçıların elinde bulunduğunu belirtti. Bu resimlere ulaşmaya çalıştım ama resimleri bana göstermediler, vermediler. Aynı ayın içinde Çarşamba TOKİ köprüsü yakınında ve Kumköy sahilinde bir tane daha morina balığının yakalandığını öğrendim. Gizlice yaptığım çalışmalarda sonuç vermedi.

MERKODER, Enerji Bakanlığı’na bir yazıyla müracaat ederek bu aylarda baraj kapaklarının en az birinin açık olmasını istemiş. Bu yazının cevabının baraj görevlilerine bildirilmesine rağmen bu aylarda havyar bırakmaya gelen morina balıklarının buralarda avlanıp gizlice satıldığı öğrendim. Bakanlığın yazısına rağmen kesilmemesi gereken baraj sularının yine kesildiği belirtilirken, buna dair görüntülerde öğretmen arkadaşımda mevcuttur. Morina balıkları yıllar önce Kızılırmak’ta bulunuyordu ancak yanlış avlanmalar neticesinde bu balıklar buradan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Her dişi morina balığı, havyar zamanı, döllenme için peşine 2 erkek morina balığı takar. Çarşamba Belediyesi, 2009 yılında nesli tükenmekte olan bu balıklarla ilgili çalışma başlatmıştı. Yeşilırmak’a salınan Mersin balıklarının bir kısmını, sahilde balıkçılar yakalamıştı. O tarihte ben, bu konuda haber yapmıştım. Şu bir gerçek ki, mart ve nisan aylarında havyar bırakmaya gelen morina balıkları için bu aylarda Yeşilırmak üzerinde gözlem ve tesbit çalışmaları yapılmalıdır. Bir veya iki botla ırmak üzerinde gezip kontrol yapılmalıdır. Ayrıca ırmak debisinin belirli seviyede tutulması sağlanmalıdır. Bu konuda Sayın Serap Ustaoğlu Tırıl hocama yardımcı olmaya hazırım.

Marka şehir olmak istiyorsak; Çarşamba’nın adını tüm dünya’ya duyurmak mı istiyorsak, mersin balıklarını koruma altına almalıyız. Burada kaçak avlananlara karşı çıkmalıyız, önlemler almalıyız. Geçen yıl avlanarak bir morina balığından 10 bin TL. kazananları biliyoruz ama onlar Çarşamba’ya ne kadar zarar verdiğini bilmiyorlar. Mersin balıklarının korunması için üzerimize düşen görevleri eksiksiz yapmalıyız. Bu noktada Çarşamba Belediyesi’ne de büyük görevler düşmektedir. Sadece mersin balıklarını ırmağa bırakmakla görev bitmiyor. MERKODER yöneticilerinin de Çarşamba Belediyesi’ni ziyaret ederek, irtibata geçmeleri ve diyalog içinde gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Yeşilırmak’ın belirli yerlerine uyarı levhaları koyulmalı ve sık sık denetim yapılmalıdır. Bu çalışmalar yapılırken, gerekli önlemler alınmadığı, yeterli denetimler yapılmadığı takdirde mersin balıklarının ırmağa salınması hiç bir şey ifade etmeyeceği gibi, mersin balıkları ile ilgili yapılan açıklamalar sadece lafta kalacaktır.

/Ertan SAĞLAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder