17 Şubat 2014 Pazartesi

Samsun’da Sanayici Olmak

Samsun’da son zamanlarda bir şeyler oluyor! Her önüne gelen Samsundaki sanayicileri konuşmaya başladı. Neymiş efendim ihracatı artırmalıyız, İhracat hedefi koymalıyız, Kalkınma ihracatla olurmuş v.s gibi herkes ihracatla yatıp ihracatla kalkıyor. 

İyi güzel de Bayram değil seyran değil misali bu konuşanlar on yıllardır neredeydiler! Hiç kimse babamı sormaz misali bu sanayicilerin dertleri sıkıntıları nedir diye niye sormazlar? Bu sanayiciler ne yer ne içer diye niye düşünmezler?

Samsundaki sanayicilere bir dokun bin ah işit! Sanayicilerin en büyüğünden en küçüğüne kadar hepsi dertli. Sanayici ne şartlar altında üretim yaptığını soran yok! Bu ürettiği malı nasıl pazarlar? Pazarladığı malın sevkiyatını nasıl yapar! Bütün bunların yanı sıra istihdam yaratıp işsizliği önleme görevi üstlenir.

Hem devlet kurumları hem de belediyeler üzerlerine düşen görevlerini yerine getirmişler mi? Yapmaları gereken alt yapı ve diğer lojistik destekleri yapmışlar mı? Samsundaki sanayicilerin diğer sanayicilerle rekabet edebilmeleri için gerekli alt yapı sağlanmış mı? Sanayiciler ürettikleri malları dış piyasaya satmaları için karşılaştıkları zorlukların çözümünde ne kadar katkınız olmuş?

Ramazan ayı nedeniyle iftar sofralarında karşılaştığımız sanayicilerle sohbet etme imkânı buluyoruz. Bu sohbetler samimi bir ortamlar olduğundan herkes yaşadığı sıkıntıları dile getirmekte. Herkes dertli. Hiçbir kurum ve kuruluşun kendilerine bir katkı sağlamadığını belirtmekteler. Aslında görünen köy kılavuz istemez misali organize ve diğer sanayileri gezdiğinizde görünen fiziki tablo her şeyi özetliyor. Geri kalmış ülkelerde böyle sanayiler bulamazsınız. Ulaşım sorunlarından tutun her türlü altyapıları tam bir rezalet. Hangi sanayici içi rahat bir şekilde müşterilerine sanayisini gezdirebiliyor ki!

Bu günlerde ortalıklarda dolaşanlara duyurulur; Öyle her seçim zamanı geldiğinde sahaya inmeyin. Eskisi gibi değil! Sahaya indiğinizde kırmızı kart görüp saha dışı kalabilirsiniz. Bu sanayiciler üretimi İhracatı nasıl artırır? Bunların hesaplarını yapın. Öyle laf olsun diye sahada konuşmayın!
En baştaki sorunlardan biri sanayicilerin yer sıkıntısı. Sanayici büyümek için gelişmesi için yere ihtiyacı var. Maalesef sanayicilere yer bulmada büyük sıkıntılar yaşanmakta. Organize sanayi yerleri planlanmalı. Sanayicinin alt yapısının oluşturulması gerekir. Samsun’da var mı? Kocaman bir hiç! Sanayicinin gümrük sıkıntıları! Sanayicilerin devletin kurumları ile olan ilişkileri! İşlemlerin hızlılığı gibi sorunlar başı çekmekte. Bunları alt alta topladığınızda sıkıntılar hat safhada! Bu sorunları çözmeden sanayiciden bir şeyler istemek herhalde en son yapılacak iş olsa! 
Bugüne kadar yan gelip yatmış olanlar şimdi kalkıp konuşmaya hakları olamasa gerek. Ne demiş atalarımız? “Ainesi iştir lafa bakılmaz”  

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder