14 Şubat 2014 Cuma

Arabasız Gidemezmiş!

Nüfusa öre en yoğun araba sayısı samsundaymış. Peki, şehir olarak samsun buna müsait mi? Elbette değil. Sağlı sollu araç park edilen yolların sadece üçte biri kullanılabiliyor. Havadan bakıldığında (arabaları çekirge gibi) sanki çekirge istilasına uğramış şehir görünümünde. Bana sorarsanız tam bir kirlilik.

Cadde ve sokaklar felç olmuş durumda. Çoğu sokaklar da trafiğe kapalı. Bazı sokaklara bakıyorum öyle araçlar var ki günlerce orada öylece bekliyor. Öyle tozlanmışlar ki çoğunun üzerine lütfen beni yıkayın yazıyor. Sahipleri ayda yılda bir kontrol amacıyla çalıştırıp bırakıyorlar. Bir işe yarasa gam yemeyeceğim ya…Yol işgalinden başka nedir?

Bir de işin farklı yönü var.  Evi ile işyeri arasın 1–2 km olanlar bile işyerine arabasıyla gidip gelmek istiyorlar. Hatta çalışanlar bile öyle. Kamu kuruluşlarının önünde araç parkları olsa bile yer yok. Nedeni ortada. Hiç arabasız işe gelinir mi? Yoksa karizma çizilmez mi? Kapıda özel araç varken toplu taşıma araçlarına binmek hiç yakışık alır mı?  Yaz, çiz, anlat… Ne yaparsan yap… Yine herkes bildiğini okuyor. Sonra da çıkıyorlar karşımıza Avrupa’da böyle şöyle diyerek ahkâm kesiyorlar.

Bu kadar makam arabası hangi ülkede görülmüş. Resmi Daireler araçlardan geçilmiyor. Yazık değil mi, israf değil mi. Değirmenin suyu nereden geliyor böyle? Gereksiz yere araç kullanımından dolayı koca şehri felç edenler kendilerini nasıl savunacaklar çok merak ediyorum. Herkes dükkânının önünde, işyerinin yanı başında araç parkı bekliyor. Nerede görülmüş böyle kolaycılık.

Akşama kadar dükkân önlerine park eden araçlardan dolayı aksayan işleri bileniniz var mı? Peki, bundan doğan zararları kim nasıl ödeyecek. Fatura kimin sırtına yükleniyor? Bunların önlenebilmesi için ilk önce halka örnek olmak gerekmez mi? Bunu da öncelikle halkın oylarıyla işbaşına gelenler (Belediye başkanları) yapmalıdır.  Sen halksan vatandaşsan vatandaş gibi toplu taşıma araçlarıyla işe geleceksin.

Bunun için işbaşına getirildin. Daha sonra sırasıyla diğerleri. Makam aracı kullanımı tekrar gözden geçirilmelidir.  Hele makam şoförlerinin müdürleri bile sabah evlerinin kapısından alınmak yok mu? Bana çok garip geliyor.  Önemli makamlar dışında böyle olmalıdır… Bu ülkede işler ancak böyle düzelir. Demokraside böyle gelir. Şehir demek yol demek. Yollar S.O.S veriyor acil önlem alınmalıdır. Var mı bundan ötesi?

/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder