23 Şubat 2014 Pazar

Termeli Yazarlar Ve Şâirler Ansiklopedisi

Mâzîden, istikbâle intikal edecek olan mirasları kayıt altına almak, mutlak surette, “ eser” le mümkündür. Bunlar; insan eliyle meydana getirilen “ bediî ve ilmî” unsurlardır ki, şâirler, yazarlar, mîmârlar, musikisinaslar, hattatlar ve her sahanın ilim adamları bunların icrâcılarıdırlar. Türk edebiyatında şehir edebiyatçılığı, “ tezkîreler” le başlar. Tabiî ki, sâdece şâir ve yazar tezkîreleri değil, hattat ve âlim tezkîreleri de mevcuttur.
 
İlk tezkîre yazarımız, meşhûr Çağatay devlet adamı, şâiri ve âlimi Ali Şîr Nevâî ‘( 1441-1501)dir ki, 1491’de yazdığı “ Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eserinde dört yüzün üzerinde şâir hakkında bilgi vermektedir. Millî kültürün yeşerdiği en dar muhit olan köyden bütün vatan sathına kadar her numûneyi, müşterek bir unsur olarak ele alan eserlere ihtiyacımız vardır. Millî kültürümüzü korumada ve geliştirmede, bu tür eserler, bizi geleceğe taşıyan vesîkalar olarak kıymet bulacaklardır.
   
Şâir ve Yazar Ahmet Sezgin’in hazırladığı “ Termeli Yazarlar Ve Şâirler Ansiklopedisi ” adlı eserle  muhatap olunca, bunları düşündüm. Demek ki, Samsun’un Terme ilçesine mensup şâir, hikâyeci, romancı, tiyatro yazarı, bestekâr ile diğer ilim ve san’at adamlarımızın sayısı oldukça kabarık bir rakama ulaşmıştır. Yazar Sezgin, bu rakamı ” 135 (yüzotuzbeş) yazar, şâir ve akademisyen” olarak ifade ediyor. Bunların tespiti, elbette ki, zaman alıcı ve kolay olmayan bir iştir. Sezgin; 399 sayfalık eserine yazdığı Önsöz’de, Terme’nin umûmî târihî, coğrafî yapısı ile, bu eserini hazırlamaktaki maksadını, bunu hazırlarken karşılaştığı zorlukları, bunları aşmak için yaptığı temas ve istişâreler ve emeği geçenleri teşekkürle anarak bir ana çerçeve çizmiştir.
  
Önsöz’de; Ahmet Sezgin, uydurma târih inşâsı peşinde zaman harcayanlara cevap teşkil edecek çok önemli bir tespitte de bulunuyor. Diyor ki: “ Bazı tarihçiler, Amazonların bir zamanlar Terme’de (eski adı Termisus) yerleştiklerini iddia etseler de bu, çoğu tarihçilere göre ispatlanmış değildir. Dolayısıyla bu bir rivâyet, bir efsane olarak kalmaktadır.” ( Sy. 10) Zâten; “ tezkîre” türündeki eserlerin bir diğer önemli vazîfesi de, hâdiseleri “mahallinde” tespit değil midir? Yazar da, bunu işâret ve ifşâ etmektedir.
  
Termeli Yazarlar Ve Şâirler Ansiklopedisi, üç ana bölümden meydana gelmektedir. Bunlar: Termeli Yazarlar Ve Şâirler, Terme’de Yaşayan Yazarlar Ve Şâirler ve Fen Alanındaki Termeli Akademisyenler’dir. Bunlardan başka, Terme’yle ilgili şiirler, Terme üzerine mâniler, Terme’ye ağıtlar, Terme türküleri  ve yirmi tane de Terme’nin değişik zamanlardaki fotoğrafları kitabın sonunda yer almaktadır.
  
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, 135 şâir, yazar ve araştırmacı ilim adamının hayat hikâyeleri, eserlerinden örneklerle sunulmuştur. Terme’de doğup büyüyenler, herhangi bir sebeple Terme’ye gelip yerleşenler ve Terme’de geçici bir süre bile olsa vazife yapanlar da esere dâhil edilerek onlara sâhip çıkılmıştır. Bu, güzel bir şeydir!
 
 İçlerinde, çok yakından tanıdığım, Termeli olan ve Termeli olmayan dostlarım vardır. Onların hepsini aynı kitapta görmek, benim için de ayrı bir zevk olmuştur. Ve yine; içlerinde, Türkiye çapında üne sâhip olan şâir, yazar ve öğretim üyelerimizin bulunuşu da, Terme için ayrı bir iftihar vesîlesi olmalıdır. Zîrâ; bir mekânın kıymeti, oradaki insanlarla ve onların eserleriyle mertebe bulur.
 
İnanıyorum ki, Şâir -Yazar Ahmet Sezgin, bizleri, -en azından- Terme’ye âit dil, türkü, atasözü gibi halk kültürünü esas alan derleme çalışmalarıyla buluşturacaktır.

/M.Halistin KUKUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder