23 Şubat 2014 Pazar

Samsun Şiir Günleri


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın himâyelerinde ve Kültür Ve Sosyal İşler Dâiresi Başkanı Necmi Çamaş ile ( İlim Ve Ebebiyat Eserleri Meslek Birlği) İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın müştereken tertip ettikleri Samsun Şiir Günleri’nin üçüncüsü 12-14 Ekim 2012 târihleri arasında yapıldı.

Birkaç yıldan beri Samsunlu şâirler için “Şiir Günleri”ne öncülük ederek, onlara imkân ve fırsat hazırlayan Necmi Çamaş, üç yıldan beri de milletlerarası şiir günlerini Samsun’a kazandırmıştır. Samsun şehrinin tanıtımında büyük önem arz eden bu faaliyetlerin devamı elbette ki, hedef olarak seçilmiştir. İlk gün yâni 12 Ekim Cuma günü, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz’ın dâvetlisi olarak ilgili fakültenin konferans salonunda büyük bir öğrenci topluluğuyla buluşturulan şâirler arasında, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de şâirlerin bulunuşu, faaliyete ayrı bir renk katmıştır.

İLESAM Başkanı Mehmet Nuri , Parmaksız’ın yönettiği oturumlarda şâirler, şiir hakkındaki görüşlerini açıklamışlar, şiirlerinden örnekler sunmuşlar ve öğrencilerle sohbet imkânı bulmuşlardır. 13 Ekim gecesi ise, bütün Samsunlular’ın da dâve edildiği Şiir Gecesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılmış ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve Türk Dünyâsı’ndan, aşağırda isimlerini arzedeceğimiz şâir ve şâirelerimiz katılmışlardır. Bu şâirlerimizinden bazıları ile, meselâ; Bahaeddin Karakoç, Abdullah Satoğlu, Yahya Akengin, Ali Akbaş, Cemal Safi ve Nurullah Genç gibi bir çok kıymetli şâirimizle birçok şiir şölenlerinde bulunmuş, bazılarının da değerli kitapları hakkında yazılar yazmış biri olarak, böyle bir faaliyete öncülük ederek, Samsunlulara âdeta bir şiir ziyâfetinde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerini tebrik ediyorum.

Bunu, Dâire Başka Necmi Çamaş’ın, Türk kültür ve san’atına verdiği ehemmiyetin bir ifadesi olarak görüyorum. Çamaş’ı, Türkiye içinde ve Türk Dünyâsı’nda şiir san’atının bediî ve fazîletli edâsıyla ispat etmiş şâirlerimizi Samsun’da bulunduruluşlarından ötürü duyduğum memnuniyeti herkesle paylaşmak istiyorum.  Bu şâirlerimizi okurlarımla, kısa kısa da olsa tanıştırmak istiyorum;

Bahaeddin Karakoç: 1986 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şâiri seçilmiş onlarca şiir kitabına imza atmıştır. Çok sayıda şiir kitabı vardır. Şiirimizin ağabeylerindendir.

Abdullah Satoğlu: Türkiye çapında, senelerdir ömrünü şiire hasreten çok sayıda edebi-yat dergisinde şiirleri ve makeleleri yayınlanan bir edebiyatçımızdır.

Ali Akbaş: Türkiye ile Türk Dünyâsı edebi-yatları arasında irtibat sağlayan Kardeş Kalemler Dergisi’ni yetmişinci sayıya ulaştıran bir gönül adamı şâirimizdir.
  
Yahya Akengin: İLESAM Başkanlığı da yapan, şiir kitapları yanında tiyatro ve romanları da bulunan bir edibimizdir.
  
Beste Sakallı: Kıbrısımızın genç şâirelerinden olup Dünya Genç Yazarlar Birliği Türk Dünyası ödülü sahibidir.
  
Emine Öksüzoğlu: Tiyatro eğitimi görmüş olup, şiir çalışmaları yapan bir şâiremizdir.
  
Cemal Safi: Ankara’da Samsun’u temsil eden, kıymetli şâirlerimizdendir. Çok sayıda şiiri bestelemiş ve Türk müziğine çeşni katmıştır.
  
Gülaye Riyazeva(Şınıklı): Azerbaycan’ın ve Türk Dünyası’nın önde gelen kadın şâirelerindendir.
  
İlter Yeşilay: Şiirlerinin birçoğu bestelenmiş olan Yeşilay, İLESAM idâre heyetindedir.
  
Mehmet Nuri Parmaksız: Yeni şirimizin icrâcılarından olup, aynı zamanda, İlim Ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği  İLESAM Genel Başkanı’dır.
  
Semih Sergen: Daha ziyâde tiyatro san’atçısı hüviyetiyle tanınan Sergen de değerli şâirlerimizdendir.
   
Nurullah Genç: Profesör ünvanlı ve birçok şiir kitabına imza atan önemli şâirlerimizdendir.
   
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile salonu tıklım dolduran Samsunlu şiir severlerin katılımıyla gerçekleşen şölen, tam bir şiir ziyâfeti olarak Samsun’un kültür ve san’at târihini taçlandıracaktır. Türkiye’nin ve Türk Dünyası’nın bu değerli ve güzîde şâirleriyle insanımızı buluşturanları tebrik ediyoruz. Elbette ki; devamını da diliyor ve bekliyoruz!

/M.Halistin KUKUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder