1 Mayıs 2014 Perşembe

Yaşayan Şehir, Vezirköprü

Fotoğraf: Çetin KOŞAR

Doğal güzelliğini ve zenginliğini, kültürüyle bütünleştirmiş, hafızası, ruhu olan bir şehirdir Vezirköprü. Sadece bir ilçe, bir kasaba değildir. Emsalleriyle mukayese götürmeyecek bir büyüklük barındırır içinde. Hanları, hamamları,  medrese, tarihi evleri ve sokaklarıyla nefes alıp veren bir hayat…

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Vezirköprü’yü  “Şindar”  adıyla yazar. Kelime kökü itibariyle “köprü” anlamına geldiğinden dolayı zamanla “Köprü” adını alır.

Büyük Selçuklu Devleti ve Bizanslılar arasında geçen mücadeleler sırasında tahrip olan şehir Malazgirt muharebesinden sonra Danişmendlilerin eline geçer. Selçuklu Sultanı Mesud’un şehri Danişmendlilerden almasından sonra Sultan Mesud tarafından 1160 yılında “Gedekara”  kasabası  adıyla  yeniden  kurulur.

Osmanlı devrinde şehzadelerin ve paşaların safiye yeri olur. Gün gelir muktedir Paşalar yetiştirir Vezirköprü ve nihayet Mehmet Paşa Sadareti zamanında da “Vezirköprü” adıyla anılır.

Kunduz ormanlarıyla örülü saçlarına tarihi taç yapmış bir şehirdir Vezirköprü. Hititlerin kutsal kenti Nerik… İlk Çağlardan, 3. Hattuşili' ye ait Hitit mühürü bulunan İkiz Tepe’ye uzanan bir koca tarih. Kızılırmak suyuyla doymuş bir baraj gölü ve dünyada emsali az bulunan bir kanyon; Şahinkaya Kanyonu… Ve sonra kudretli Paşaların Sadrazamların el değmesiyle taş üstüne taş konulmuş bir ecdat yadigârı şehir merkezi… Gerdanına dizilmiş tarihle tütsülendiğiniz harikulade yapılar. Demirciler çarşısı, Bakırcılar çarşısı,  Taşhan da sıra sıra ve maalesef gitgide azalan Semaverciler. Hem de Vezirköprü Semaveri adıyla semaver üreten Semaverciler! Nasırı ellerinde saklamış semerciler, Ha kapandı ha kapanacak hamutçular, Yüzlerinde derin izler bırakmış hatıralarla 60 yaş üstünde birkaç saraç. İlla da Mehmet Turhallı Amca… Eski püskü dükkânlarında gün tazeleyen dericiler, Hala varlığıyla milletin efendisine el ayak olmuş Arzuhalciler, Atölyelerinde kendi desenini arayan nakışlara dönmüş marangozlar… Kepenkleri tahtadan ayakkabı tamircileri… Ara sokaklarında bir bardak esnaf çayı…  Burmalı Bıyığıyla Alişan amca ve maceraları…

Yaşayan bir şehirdir Vezirköprü. Nefes alıp veren ve hatta kalbi olan bir şehirdir. Umarım yolunuzu düşürür, Bu şehri görmemezlikten gelmezsiniz.

Güzel Günlere uyanın, sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
01.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder