8 Mayıs 2014 Perşembe

Ağva Yerine Terme’ye Amazon Tatil Köyü Neden Olmasın..

İstanbul Şile'ye bağlı Ağva'yı bilen bilir.. Ama bilmeyen de 'internete baksın hemen ne olduğunu anlar'.. Ağva denilince akıllara dere kenarlarındaki ahşap ağırlıklı oteller gelir.. Yeşilin, ahşapla bütünleştiği, harika bir yer.. Hiçbir özelliği yok aslında.. Tek özelliği yazdığım gibi dere kenarındaki salaş oteller.. Ağva, İstanbul’a 97 km mesafededir ve bu mesafeye rağmen 'her yerden yerli yabancı turistleri' çeker adeta..

Göksu ve Yeşilçay derelerinin Ağva’dan geçip Karadeniz’e döküldüğü güzergah üzerinde öylesine bir yapılanma mevcuttur ki; denize kadar uzanır.. Betonlaşma değil, doğayla iç içe bir yaşam.. Bu yazıyı 'Hadi Ağva'ya tatile gidin' diye yazmıyorum.. Samsun'da Ağva'dan daha cazip yerler olduğu için yazıyorum.. Ağva denilince, Samsun'da neresi oraya benziyor diye bir düşünün.. Benim aklıma hemen Terme ilçemiz geliyor.. Denize doğru uzanan Terme Çay'ı hemen hemen Ağva'daki görüntü ile aynı yapıda.. Ve o çayın denize döküldüğü noktaya kadar yeşillik var..

Terme'nin o denize kadar uzanan 8-10 kilometrelik kısmı nasıl olduysa bakir yeşil bir alan olarak kalmayı da başarmış.. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un merkezine Amazon köyü yaptı.. 2 Milyon lira da para harcadı.. Ama o zaman Bütünşehir Yasası çıkmamıştı.. Ben de dahil bir çok kişi eleştirdi. Samsun'un merkezinde Amazon Köyü'nün ne işi var diye.. Ama şimdi Büyükşehir Belediyesi'nin alanları büyüdü.. Eli her yere uzanabiliyor.. Bütçe de onda, yetki de..

Her ilçenin özelliğini ön plana çıkarıp, 'Türkiye'de tercih edilen noktalara taşıyabilir, cazibe merkezi oluşturabilir'.. Örnek mi?.. İşte Terme.. Madem Amazon Köyü ve Amazonlar'ı tarihten alıp, günümüzde yaşatmak istiyor, adres Terme'dir.. Ağva'dan farkı olmayan hatta fazlası olan bir bölge var orada.. Ulaşım açısından da daha iyi.. Tam bir tatil beldesi..

Kayak tesisleriyle Ladik'i, Kartepe, Sahili ile Yakakent'i, Alaçam'ı Amasra, Kilyos, ormanlarıyla Vezirköprü'yü Abant, Muhteşem gölüyle Ladik'i Göynük, baraj gölüyle Ayvacık'ı bir turizm cenneti haline getirebilir.. Örnekler artırılabilir ama bu potansiyel var Samsun'da.. Karadeniz'in 'cennetiyiz' aslında ama yol haritamız eksik bizim.. Yoksa 'Ağva'mızda var, Abant'ımız da hatta tarihi evleriyle Mudurnu'muz bile.. Kurtuluş Mücadelesi'nin başladığı kent olma özelliğini yazmıyorum bile.. O zaten başlı başına 'Samsun'la özdeşleşmiş ve tarihe sahip'.. Ne yok.. İşte sorun o.. 'Ne yok'..

/A.Yener CABBAR
08 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder