26 Mayıs 2014 Pazartesi

Köyler Boşalıyor…

Tarım genç nüfusunu gittikçe kaybediyor.  Köyler boşalıyor. Çiftçi, tarımdan diğer sektörlere kayıyor. Bunu ben iddia etmiyorum. İddia eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar. Köylünün en büyük kuruluşunun genel başkanı. Sadece bununla yetinmedi Sayın Bayraktar. Kırsaldaki köylünün kentlerin varoşlarına akın ettiğini söyledi. Kalifiye eleman olmamaları nedeniyle kentlerde inşaat,  kırsalda maden ve yol işçiliği yaptığını belirtti. Bu kesimin aslında tarıma dayalı işletmelerde çalışmaları gerektiğini söyledi. Ardından, gelir kaynakları yaratmak, kırla kent arasında farkı yok etmenin gerektiğini öne sürdü. Doğru. Asıl önemli olan da bu.

İyi de köyleri terk edip kentlere akın eden gençler mi haksız, yoksa o gençleri bu duruma itenler mi?
Şüphesiz itenler. Bugün köylerimizde arazi kullanımı hayli düştü. Düşmenin nedeni özellikle kırsal alandaki arazimizin kullanılması halinde bırakın geliri zarara yol açması. Durum böyle olunca özellikle gençler çareyi kente göç etmekte buluyor. Köylü çaresiz bir durumda.

Toprağımızın bir kısmı ekilemiyor. Ekilen alandaki çiftçi mutlu değil. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, tarımdan umduğunu bulamıyor. İktidarın izlediği yol yanlış. Ülke tarım politikasından yoksun. Üretmeden köylüye dönüm parası ve benzeri ödemeler yapılıyor. Köylümüzün çoğu bu ödemeleri alıp kentte yaşıyor. Toprağı işlemeden, ekonomiye katkı sağlamadan birilerine ödeme yapılıyor. Olacak şey mi? Şüphesiz olmamalı. Aslında bunun sorumlusu iktidar. Çalışmadan kazandırma yolunu tercih ettirmeye çalışıyor.

Bu gün işletilemeyen araziden dönüm parası alınıyorsa, yarın işletilme zorunluluğunda o çiftçiyi tarlaya sokamazsınız. Köylü çalışmalı. Alın terinin karşılığını almalı. Böylece köyler boşalmaktan kurtarılacağı gibi tarım arazilerimizden de yararlanmış oluruz. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iktidara mesaj vermeye çalışıyor. Köylerin boşalmasının önlenmesini istiyor. Haklı olarak. Ya iktidar?
Benim anladığım kadarıyla köyleri mahalleye dönüştürmeleriyle çiftçi kaldığını unutuverdiler! Ne dersiniz?

/Avni DEMİR
26.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder