26 Mayıs 2014 Pazartesi

Tok Haklı

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'un... Mikro milliyetçilik söylemlerine katılıyorum!
***

Köylere, ilçelere kadar indirgenmiş bir milliyetçilik... Onu her şeyin önünde tutma... Samsun'a yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisidir! Kültürü, örf ve ananeyi yaşatmak için yapılana sözüm yok... Ama köy, belde, ilçe derneklerini... Kutuplaşma haline getirip... 'Hemşehri'yi daraltmak... Sadece 'hemşehri' ekseninde irtibat kurup... Ticareti, siyaseti, paylaşımı ona göre yapmak... Ne Samsun'a bir kazanım getirir... Ne o köylere, ilçelere... Ne de 'hemşehri'lere... Sadece o mikro milliyetçi grupların yönetimini eline geçirmiş olanlara çıkar sağlar o kadar!
***

Türkiye'nin büyük illerinde... İnsanlar geldikleri kentlerin derneklerini kurar... Kültürünü, örfünü, adetini yaşatır... Ama bazıları vardır... Geldiği şehirle hiç bağı kalmamasına... Sadece şehrinin ismi yazan dernekte bir yer edindiği için... Seçim zamanlarında... O kentin koltuklarına talip olur! Ortalığı birbirine katar! Aday gösterilir... Seçim biter... Bir daha görene aşkolsun!
***

Mikro milliyetçilik tehlikelidir... Hele hele Samsun'da... Bu şehirde yaşayanları.... Geldikleri illere, ilçelere, köylere, bölgelere ayırırsanız... Ne birlik kalır ne de dirlik... Bu ayrımdan elbette çıkar elde edenler olur... Ama bu şehirde yaşayan insanları dost değil.. Düşman yapar! Çünkü... İnsanlar nerede doğacaklarına karar veremezler... Önemli olan... Bugün hissettikleridir... Kendilerini nereye ait gördükleridir...
***

Nüfus cüzdanında Samsun yazan nice insan vardır... Samsun'la ilgisi, alakası, sevgisi kalmamıştır... Kimliğinde başka bir şehir yazan birçok insan vardır... Samsun denilince yüreği kıpraşır... Bu şehirde olmaktan, yaşamaktan mutludur... Samsun'u kendine vatan yapmıştır da... Nüfus cüzdanında geldiği yer öylece kalmıştır!
***

O nedenle... Başkan Tok, yerden göğe kadar haklıdır... Samsunluluk ruhu... Nüfus cüzdanında değil... Yürekte yer alır... Eylemle, söylemle, icraatla ortaya çıkar!

/Erdem EROL
26.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder