14 Mayıs 2014 Çarşamba

Saklı Cennet Samsun


Bu, Türkiye’ye ilk ziyaretim değil. Bilakis, Türkiye’yi defalarca ziyaret ettim. Daha önceki ziyaretlerim, sadece İstanbul, Ankara ve Bursa’dan ibaretti. İki sene önceki ziyaretim ise Urfa ve Gaziantep istikametinde oldu. Bu iki şehirde bilmediğim öyle güzel an’ane ve geleneklerle karşılaştım ki, anlatamam.

Kısa bir süre önce, Karadeniz’ in başkenti, Samsun şehrine bir kısa bir ziyaretim oldu. Halkının dediği gibi, Samsun şehri, adeta saklı bir cennet!

Şehrin sanatsal ve turistik özellikleri, gezi alanları, tabiat güzellikleri ile ilgili söze başlamadan önce, şunu belirteyim ki;  Samsun hızlı gelişen ve oldukça fazla konutun üretildiği, siteleşen ve ticaret merkezleri olan bir şehir görünümündedir. Samsun, bütün sene boyunca her mevsim düzenli olarak yağmurun yağdığı ve cazibesi olan Karadeniz'in örnek bir şehridir.

Yazın sıcak ve nemli bir iklime sahiptir. Ağustos ayında, ortalama sıcaklık 27 derecedir. Kışın soğuk ve nemli, Şubat ayında ise en düşük sıcaklık 3 derecedir.

Samsun’un en güzel yönleri, suların dağları yararak doğal kaynaklardan akması, dağların tepelerin ve ovaların yeşilliklerle dolu olması, Yakakent’ten Terme’ye yaklaşık 120 km uzunluğundaki sahilin masmavi denizle kaplı olmasıdır. Şehrin bu özellikleri, bölgenin turizm merkezi olmasını elverişli kılmaktadır.

Samsun Karadeniz bölgesinin en büyük illerinden biridir. Ayrıca bağrında göller, tepeler ve tabii güzellikler barındıran ve harika tabiat güzelliklerine ait bir  çevreye sahip turistik bir şehirdir.

Samsun, öyle güzel tepelere sahiptir ki, yeşillikleri, temiz havası ile sükunete ihtiyaç duyan herkese kucağını açar.

Yeryüzünde gizli bir cennet varsa şayet, bu Ayvacık olsa gerektir. Şehrin, turistleri çağıran tabiat güzellikleri, ormanları, korku ve heyecan veren  şelaleleri  vardır.

Tabiatı seyretmek insana ayrı bir şevk ve huzur veriyor. Özellikle, Samsun şehri, doğal kaynaktan çıkan suların parçaladığı yarıklar ve tepelerle, yağmurların sürekli yağdığı yemyeşil ovalar ve yaylalarla ve ayrıca Yakakent’ten Terme’ye 120 km uzunluğundaki sahil şeridi ile bölgenin turizm merkezi sayılmasına yol açıyor.

Bağrında göller, tepeler ve tabiat arazileri barındıran Samsun şehri bölgenin en büyük şehri sayılıyor. Özellikle, Samsun Büyük Şehir Belediyesinin girişimleriyle, Samsun şehri çok kısa zamanda ülke çapında, Karadeniz’in turistik merkezi haline gelmiştir.

Samsun şehrini ve bu şehirde bulunan Akdağ gibi yerleri, tepelerinde ve köylerinde araçla dolaşmadan önce okumaya ve araştırmaya başlamıştım.

Ayrıca; bütün bunların dışında, Samsun’da tabiat yürüyüşü yapacağınız tepeler, balık avlayacağınız ve kamp kuracağınız yerler bulunmaktadır ve denizde su sporları ve kayak yapabilirsiniz.

Samsun’da tabiat harikası olan Şahinkaya kanyonu vardır. Burada günün her saatinde güneş ışığı alabilir ve güzellikler yaşayabilirsiniz.

Ayvacık,  Karadeniz’in en güzel tabiat harikasına sahip yerlerinden biridir. Ziyaretçilerinin kendisini keşfetmesini bekleyen Ayvacık, ormanlarla dolu adeta küçük bir adadır. Gizli mağaraları ve şelaleri ile saklı bir cennettir. Çok hoş ve güzel yerlerden oluşan Ayvacık, ziyaret edenleri şaşkınlık içinde bırakacak ve macerayı seven sporculara tabiat sporları yapma imkanı sağlayan bir yerdir.

Samsun turistik konumunun yanında, Türkiye’nin tıp merkezlerinden biridir. Bu benim kısa ziyaretim esnasında gözlemlediğim hususlardan biri olmuştur. Samsun şehri, Türkiye içinden veya dışarısından gelen hastalara modern techizatla mücehhez hastaneleri ve uzman doktor kadrosu ile hizmet veren bir merkez görünümündedir.

/Ahmed Salih HALEBİ
13 Mayıs 2014, Mekke

Tercüme Eden
Av. Zekai Gül
http://www.samsunkenthaber.com/yazar/ahmed-salih-halebi/-sakli-cennet-samsun/288.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder