26 Mayıs 2014 Pazartesi

Tarihi Kentler Ve Samsun Sahili

Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'ın  Tarihi Kentler Birliği Başkanlığına  seçilmesine, Samsunlu bir gazeteci olarak pek sevindim. Dünya'da çalıştığım yıllarda Tarihi Kentler Birliğinin oluşmasına büyük katkılar veren Prof. Dr. Metin Sözen'in başkanlığında Tokat'ta yapılan bir toplantıya katılmıştım. Metin Hoca'nın Safranbolu'nun koruma altına alınması ve bir dünya mirası olarak kabul edilmesi için verdiği mücadeleyi bilenledenim. Metin Hoca sayesinde birçok kentimizdeki tarihi ve kültürel varlıklarımız hak ettikleri değeri bulmuştur. Sadece Safranbolu değil, bir çok tarihi kent özelliğine sahip şehir, Metin Hoca'ının çabaları sonucu önemli kazanımlar elde etmiştir.

Tokat ve Amasya bu şehirlerden bazılarıdır. Peki size sorarım.  Samsun, 'Tarihi Kent' midir? Safranbolu, Beypazarı ve Kastamonu gibi şehirleri düşündüğümde Samsun'un tarihi bir kent olmadığını söyleyebilirim. Amazon safsatasına inananlar, Samsun'u  tarihi kent sayıyorlarsa onlara da gülerim anca. Amazon hikayesi koca bir yalandır çünkü. Amisos hazinleri de bizi tarihi kent yapmaz. Zira, Amisos hazineleri müzelik emtia özelliğinden öte bir değer taşımaz. Keşke tarihi bir kent olabilseydik.

Daha iki gün önce Samsun Medyasının gündemine bir haber düştü. Kale duvarlarının üstüne cami inşaa etmişiz. Bir iki eski cami ve yıkılmaya yüz tutmuş eski bina bizi tarihi kent yapmaz. Bunu iddia etmek sadece egomuzu tatmin eder. Bize bir değer katmaz yani. Biz eğer turizmden gelir elde edeceksek başka değerlerimize sahip çıkmalıyız. Misal. Kuş Cennetinin bir dünya mirası olduğunu bu şehirde kaç kişi biliyor?  Ve bu insanlık mirasının bu günlerde bir inat uğruna yok olmakla karşı karşıya kalındığından bu şehirde kaç kişinin haberi var?

Samsun sahilindeki kumsalın özelliğine ve güzelliğine bu ülkede kaç şehir sahip. Allah'ın bize bir lutfudur bu güzellik. Ve fakat Biz elbirliğiyle bu güzelliği yok etmeye çalışıyoruz. Bu durumdan kaç kişinin haberi var sormak isterim. Aralarında 'Direnen Kadın' Melike Özman'ın bulunduğu birkaç iyi niyetli insanın dışında kaç kişi kumsalımıza sahip çıkılmasını istiyor. Büyükşehir Belediye Meclisinde geçen hafta oylama vardı. Meclis ikiye bölünmüştü bu hususta. Sahilde Büyükşehir Belediyesinin yapmak istediği uygulamanın projesi oy çokluğu ile geçti. Büyükşehir'in yapmak istediğini doğru bulmadıklarını bildiğim ama yine de karara karşı çıkmayan meclis üyelerine sormak isterim. Bu sorumluluğu nasıl kabul ediyorsunuz?

Tarihe ve insanlığa karşı sorumlusunuz unutmayın! Şimdi buradan soruyorum, Samsun Kumsalını ve devamında Kuş Cennetini yok edeceğine inanılan Büyükşehir Belediyesinin bu projesine 'Evet' diyen Vezirköprü ve Ladik Belediye Başkanlarına şunu söylemek isterim. Umarım ve dilerim bizim kumsalımıza vurulan kazma sizin sokak sağlıklaştırma projesine katkı sağlar. Bu da belki yüreğinizin soğumasına yol açar. Tarihi Kentler Birliği Başkanlığına seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'da, bu ünvanın kendisine verilmiş ödül algısı uyandırmasını dilerim. Ve yine umarım ve dilerim ki; Tarihi Kentler Birliği Başkanı olmak bizim başkana tarihi ve tabii varlıkların değerini ve bunun gerektirdiği sorumluluğu da bir kere daha hatırlatmış olur.

/Ragıp GÖKER
26 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder