12 Mayıs 2014 Pazartesi

Cezayir’deki Samsun

Nisan ayının son haftasında Cezayir’in Oran kentinde düzenlenen SIMEN Uluslararası Medikal Fuarı’na onur konuğu olarak katıldıklarını basından takip etmiştim. Yakın zamanda biraraya gelemediğim MEDİKÜM (Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği) Başkanı Ahmet Aydemir’le Cezayir’deki fuarı ve sektördeki gelişmeleri değerlendirmek üzere buluştuk.

İşitme cihazları, ortopedik implantlar, röntgen cihazları, hastane yatakları ve cerrahi el aletleri üretiminde Samsun’da faaliyet gösteren sekiz firmamız katılmış Cezayir’deki fuara. Karşılıklı iş görüşmeleri, yazılı ve görsel medya ile yapılan röportajlar ve ortak yatırım talepleri gerçekleşmiş fuarda. Cezayir, bizim firmalarımızın mavi okyanuslarından bir tanesi. Bundan dolayı böyle bir fuara katılım gerçekleştirmek, firmalarımızın gelişimi açısından yerinde olmuş.

Sohbette Ahmet Bey sektörün emek yoğun üretim fazından makine/teknoloji yoğun üretim fazına doğru bir geçiş aşamasında olduğunu, bunun üretim kapasitesini, kalitesini ve maliyetleri olumlu yönde etkileyerek firmalarımızın rekabet avantajı sağlayabileceklerini anlattı. Altyapısı tamamlanmış sanayi parselleri sıkıntıları ve arayışları aynı şekilde devam ediyor. Fabrikayı bana gezdirirken yeni ithal ettiği CNC makinelerini büyük bir mutlulukla gösteriyor, faaliyete başladığı 2001 yılında 2-3 personel istihdam ederken; bugünlerde 50 civarında istihdama yükseldiğinden bahsediyordu Ahmet Bey.

Sektörel yurt içi ve yurtdışı fuarlara katılmaya özen gösteren, emek yoğun üretimden teknoloji yoğun üretime geçmeye çaba sarf eden Ahmet Beyin kurucusu olduğu Aysam Ortopedi & Tıbbi Cihazlar firması günümüzde ürettiği ortopedik implant, sterilizasyon konteyner ve aksesuarlarını 5 kıtada 45 ülkeye ihraç etmekte. Kalite kontrol birimini gezerken İsviçre için hazırlanan ortopedik implantları görünce; tebrik ettim kendisini. Zira Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilen ortopedik implant (Halk dilinde platin) İsviçreli bir insanın tedavisinde kullanılmak üzere ihracata hazır hale getiriliyordu. İkinci bir marka oluşturma hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Ahmet Bey tıbbi cihaz üretiminde büyümenin diğer sektörlere benzemediğini ve yüksek katma değere dikkat çekiyordu.

Evet değerli okurlar, bundan on beş, yirmi sene öncesine kadar Samsun’da tıbbi cihaz üreticimiz Bahadır ve Aygün firmasından ibaretti. Bugün gelinen noktada röntgen cihazı, işitme cihazları, ortopedik implantlar, hastane yatakları, medikal gaz tesisatları alanlarında faaliyet göstermekte olan çok sayıda firmalarımız oluştu. Bu firmalarımız, emek yoğun üretimden teknoloji yoğun üretime yönelmeye ve ortak hareket etmeye başladı. Süreci doğru yönetebildikleri takdirde hızlı büyümeye devam edecekler, Tuttlingen’i bile geride bırakabileceklerdir. Sağlıcakla

/Kadir GÜRKAN
12.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder