7 Mayıs 2014 Çarşamba

İmam Hatipler; İhmal Mi? İhanet Mi?

  
Samsun MEB’in şimdiye kadar İmam Hatip Ortaokullarına nasıl şaşı baktığının öğrenmek isteyenler için işte size rakamlar:

*2013 yılında Türkiye’de İmam Hatip Ortaokulu açılmayan tek il: Samsun.

*Öğrenci sayılarına bakılırsa bu yıl Samsun genelinde ortaokula yaklaşık 20 bin öğrenci başlayacak.

*Ancak bu öğrencilerin İmam Hatip Ortaokullarına gitmeleri şu anki durumda neredeyse imkansız.  Çünkü bunları kayıt yapacak kontenjanda  İmam Hatip Ortaokulu yok.

*Ayrıca İmam Hatip Ortaokulu açılan yerler, ilçe merkezine ya çok uzak ya da en köhne binalar seçilmiş durumda.

*İlkadım’da bu dönem ilkokuldan mezun olacak öğrenci sayısı 4400.   İmam Hatip Ortaokuluna giden öğrenci sayısı yaklaşık 1400 civarındayken şu anda İlkadım’da yeni öğrenci alacak bir kişilik yer dahi yok.

* Atakum’da 9 bin civarında ortaokul öğrenci var. Atakum’da da bir İmam Hatip Ortaokulu var ve 300 civarında öğrencisi var. Ve bu yıl  ortaokula gidecek öğrenci sayısı 1800.  Mevcut Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulunda hiç yer yok.

*Canik’te bir İmam Hatip Ortaokulu var. Onun mevcudu 480. Bu sene ortaokula başlayacak olan öğrenci sayısı yaklaşık 1400 kişi ve mevcut okulda tek kişilik dahi yer yok.

*Bafra’da ise durum  daha vahim . İmam Hatip Ortaokulu şehrin dışında olmasına rağmen 400 civarında öğrencisi var. Bafra’da ortaokula giden öğrenci sayısı ise yaklaşık 10 bin civarındadır.

Yöneticilerimiz ne yapıyor?

Gelecek yıl 20 bin öğrencinin ortaokula başlayacağı ilimizde İmam Hatip Ortaokullarına her geçen gün ilginin arttığı bir dönemde Samsun’daki yöneticiler nasıl bir tedbir alacak?

İlkadım İlkokulunda okuyan 300 öğrencinin velilerini kışkırtıp Valiliğe yürütenlere karşısında  ‘Biz zaten orası için İmam Hatip düşünmüyoruz’ diyen Vali Yardımcısı acaba İmam Hatip Ortaokulu talebi için ne yapmakta, neyi planlamaktadır? Yarın kapısına binlerce İmam Hatip velisi okul, okul diye dayanınca ne cevap verecektir?

Diğer ortaokullarda öğrencilerimiz 30-35 kişilik sınıflarda ders görürken, İmam Hatip Ortaokullarında tıka basa sınıflarda, kırık dökük (tamirini de velilerin yaptığı) okullarda eğitim görmesi hangi vicdanlara sığmaktadır?

Yazımdaki rakamlar ve tespitler zülfü yâre dokunacaktır. Dokunsun. Şimdiye kadar İmam Hatiplere maalesef üvey evlat muamelesi yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.

Bunun yanında; yeni ve modern İmam Hatip Liseleri, Canik ve Atakum’da hızla ilerlemesi gururumuz olurken İmam Hatip Ortaokullarında yaşadığımız bu açmaz çok ama çok düşündürücü.

Anlaşılan o dur ki; Yöneticilerin iyi niyeti ve insafı üzerinden geliştirilen tutumlar başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Kararınızı verin !

Şimdi karşı karşıya olduğumuz durumu özetleyecek olursak, Samsun’da eğitimden sorumlu olanlar iki durumla karşı karşıyalar.

Ya halkın isteklerine, eskimiş, gelişmeci argümanlara dayalı, imkânsızlıklarla sınırlanan, eski Türkiye’yi anımsatan cevaplar verecekler.

Ya da; halkın haklı isteklerine cevap vererek, çocuklarını arzu ettikleri alanda, milli ve manevi değerlerine bağlı olmanın ötesinde onu bir biçimde müfredatına katan bir eğitim vermelerini sağlayacakl0,ar.

Şimdi oturup karar versinler, Samsun’da eğitimi, daha doğrusu kendilerini nereye layık görüyorlar?

/Tevfik DEMİR
07 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder