31 Mayıs 2014 Cumartesi

Sel Riski…

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar açıkladı. Samsun’da sel riski var, diye. Neye dayanarak? İstatistiki metotlara göre. Doğru, her yıl temmuz-ağustos ayları tehlikeli geçer. Genelde sel olur. Selin ana nedeni fazla yağışlardan ziyade bilinçsizce kapatılan ve daraltılan dereler oldu. Nitekim Büyükşehir Belediyesi hatasını anladı ve özellikle Atakum’da kapattığı dereleri yeniden açtı. Sele artık olağan yağışların neden olması zor. Atakum, kurtardı kabul edelim. Ya Canik ve diğer ilçeler?

Bence sel riski yüksek. Atakum’daki çalışmaların buralarda da yapılması gerekir. Yapılır mı, bilemem. Yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyebilirim. Büyükşehir artık dört ilçeden oluşmuyor. 17 ilçesi var. Tümünde de sel riski bulunduğu gerçeği gözardı edilmemeli. Gerekli önlemler alınmalı. Sel konusunda yıllardır ihmalkarlık ön planda kaldı.

Türkiye’yi besleyecek potansiyele sahip Bafra ve Çarşamba ovalarında hemen hemen her yıl binlerce dönüm ekili alan zarar görüyor. Bu ovalarda 1965 yılında başlayan çalışmalar henüz tamamlanmadı. Bu çalışmalar tamamlandığında, ovalarımızdaki selin önüne geçilir. Ekili alanların selden zarar görmesi önlenir.

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, bugünden itibaren kurumlar ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmalarını istedi. Meteoroloji sitelerinin takip edilmesi çağrısı yaptı. İyi de tarlası ekili köylü ne gibi önlemler alabilir ki? Ektiğini kurtarmanın yolunu mu bulmalı? Bulduğunu kabul edelim. Gününden önce sökeceği sebze alıcı bulur mu? Örnek vermek gerekirse karpuz veya kavun üreticisi olgunlaşmadan toplarsa piyasaya sürebilir mi? Sürerse alıcı bulabilir mi? Yapılması gereken şiddetli yağışlarda dahi zararın en düşük seviyeye çekilebilmesi. O da, su baskınlarına karşı yeterli kanalların devreye sokulması. Çalışmalar kaplumbağa hızıyla giderse sel olacak.  Zarar da. Bilmem anlatabildim mi?

/Avni DEMİR
31.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder