30 Mayıs 2014 Cuma

Vali Beye Tütünü Hatırlatmak İsterim

Çocukluğum tütün tarlalarında geçti benim. Dün sabah gazetelerde Vali Beyin ‘’Fındıktan başka ihraç ürünümüz’’ yok açıklamasını okuyunca şaşırdım. Yazımı yazmak için gazeteye geldiğimde birçok kişinin gazetenin haber merkezi aradığını öğrendim. Arayanlardan birisi de Karaperçin Köyünden Fahrettin Kurt’muş. Fahrettin Beyle konuşurken çocukluk günlerimi anımsadım. Vali Hüseyin Aksoy’un da bilgisi vardır elbette ama ben buradan bir kere daha yazmak isterim ki; fındık, birinci ihraç ürünü olmadan önce tütün, Samsun’un ihraç ürünleri arasında ilk sıralardaydı. Çok sayıda tütün ihracatçısı firma faaliyet gösterirdi Samsun’da.

Mösyö Macar’ın firmasının yanı sıra The American bunlardan bazılarıydı. Yerli Tüccarlarımızdan Rahmetli Fahrettin Gözoğlu’nu hatırlarım. Nur içinde yatsın. Birçok ailenin alın teri ve emeğiyle yetiştirdiği tütünleri alıp dünyanın dört bir tarafına göndermişti. Samsun’un maden oymağı olarak bilinen Tekkeköy civarındaki köylerde yetişen tütünler, dünyanın en dayanıklı tütünü olarak bilinirdi.
Samsun’da yaklaşık 20 bin ton tütün üretilirdi. Binlerce aile tütün tarımı yaparak geçimini sağlardı. Samsun bir dönem Türkiye’nin 7. Büyük şehri olmuş ise bunu tütün tarımına borçludur. Bu ülkeyi yönetenler, Türk köylüsünün tütün yetiştirmesini istememişti.

Samsun’da yabancılara satılan Sigara Fabrikası var. Bu fabrikada üretilen sigaraları yapabilmek için yurt dışından tütün getirtiliyor. Samsun Sigara Fabrikası da bunlar satrark Samsun’un ihracat rekortmeni olmakla kalmamış Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren firmalar arasında 51. sıraya yükselmiş. Yurt dışından gelen tütünden ürettikleri sigaraları satarak ihracat şampiyonu olmuşlar yani. Ne yaman çelişki. Vali Hüseyin Aksoy haklıdır. Samsun bir tarım şehridir. İhraç ürünleri arasında tarım ürünlerinin olmasını beklemesi de çok doğaldır. Ve fakat Vali Bey, Hükümetin tarım politikasını eleştirecek değil elbette. Fındık dışında tarım ürünü olmasını istemesini de yadırgamıyorum.

Samsun’un mümbit (Verimli) tarım alanlarının sanayi bölgelerine tahsis edilme kararının altında da onun imzası yok. Vali bey bigünahtır. Bu hususta suçsuzdur yani. Şimdi önümüzdeki resme doğru bakacak olursak. Samsun’un bundan böyle sanayi kenti olamayacağı anlaşılmıştır. Yeniden bir tarım şehri olabilir mi? Ben derim ki; ‘’Neden olmasın’’

/Ragıp GÖKER
30 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder