11 Mayıs 2014 Pazar

TRT Türk Sanat Müziği Ses Yarışması ve Samsunun Gururu..

Yıllardır özlemiştik TRT'nin geleneksel haline getirdiği amatör ses yarışmalarını. Gerek Türk Halk Müziği, gerekse Türk Sanat Müziği dalında Türk Müziğine gönül vermiş nice sesleri bu sayede tanıdık, merakla ve heyecanla da bekliyorduk eski yıllarda TRT'nin  bu anlamlı ve seçkin yarışmasını.

Uzun bir aradan sonra TRT'nin 50. yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi, düzenlenmeye devem ediliyor.Bunlarda biri de "genç mikrofon tsm ses yarışması' adı aldında Türk Sanat Müziğine gönül vermiş icraa'sında iddialı gençlerin katıldığı bu yarışma öncelikle TRT'nin Türkiyede 8 bölgenin ayrı ayrı düzenlediği yarışmalarda bölge 1 'leri belirlenmiş olup, bu bölge 1'lerinine ek olarak Kıbrıs ve Avrupa 1'lerinin de katılımıyla 10 yarışmacı finale kaldı.

TRT 50.Yıl Genç Mikrofon TSM Ses yarışması final yarışması 3 mayıs cumartesi akşamı TRT Müzik'ten de canlı yayınlandı. Birbirinden güzel ve yetenekli gençlerin Türk müziğinin seçkin eserlerini seslendirdiler birer birer. Yarışma sonucunda, İstanbul bölge 1' si, 1' olurken Antalya bölge 1.' si 3. oldu. Yarışmanın 2' si Ankara bölge 1' si Serap KILIÇ  oldu.

Geldiğinde daha 12 yaşında orta 2.sınıf öğrencisiydi Serap KILIÇ ( 2000 yılın da), şefliğini benim yaptığım Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Çocuk korosuna..İlk solosu da"gönlüm yaralı,bilmiyorum yar bana n'ol du' adlı hicaz eserdi,dün gibi hatırlıyorum konser kaydıda arşivim de. O zamanlar AKM daha açılmamıştı Neco gazinosundaydı konser,benimde şef olarak ilk konserimdi(5 nisan 2001)..hey gidi günler.

Büyükşehir konservatuvarın da 2 yıl görev yaptıktan sonra 2002-2003 sezonunda zamanın Belediye Başkanı Nihat BATUR'un teklifiyle Gazi Belediyesi Türk Sanat Müziği Çocuk Korosunu oluşturduk. Oluşturulan bu koronun kurucu öğrencilerindendir Serap KILIÇ, hatta özel eşyalarımı ve arşivimi kan-ter içinde Gazi kültür merkezine birlikte taşımıştık,hazmedememiştik büyükşehirde bize gösterilen muameleyi,yaşayanlar çok iyi bilir.Halen daha hakkımızı helal etmedik,etmemizde mümkün değil, Allah afetsin.

Şimdikiler gibi Okul müsamere toplulukları gibi değildi Çocuk ve Gençlik korosu, adı gibiydi.O sebepledir ki benim şefliğimdeki bu korolardan yetişen onlarca çocuk şimdilerde birer genç olarak Türk müziğine hizmet etmektedir,öğrenim görmektedirler.

Serap,2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dil Bilimi Bölümünü kazandı Ankara'ya gitti, gitti ama her konserimde hem kemanıyla hem de sesiyle hiç bir konserimi kaçırmadı. Nasıl kaçırsın ki, bin bir emekle oluşumuna çok büyük katkı sağladığı koroyu. Üniversite son sınıfındayken TRT Gençlik korosuna katıldı 2 yıl devam etti. Şu anda Yüksek lisansını tamamlamak üzere Uluslararası ilişkiler dalında. Türk Müziğinin kaliteli icraa'cı lar arasında inanıyorum ki en önemli bir yerde olacak Serap KILIÇ.

Ayrıca bana yaşattığı tarif edemeyeceğim kadar yüksek bir onur için kendisine son derece müteşekkirim. Ben daha yeni başlarken koro şefliğine ve hocalığa amacım buydu...Ektik artık hasat zamanı,Serap başlangıçtı, devamı gelecek benim şefliğini yaptığım Gazi belediyesi Çocuk ve Gençlik Korosundan yetişen öğrencilerimden...

İnanıyorum ki Türkiyede'de Türk Müziğini yönlendirenlerler arasında onlar hep olacak,yetiştikleri koroyu da ortamıda unutmayacaklar. Onların başarıları o kadar büyük olacak ki Serap ablaları gibi,etrafa saçtıkları onur ve gurur herkese yetecek hiç merak etmeyin Samsunu çoktan aştılar bile......

/Vehbi TEZCAN
11.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder