29 Mayıs 2014 Perşembe

2. Samsun Kültür Sanat Çalıştayı

Birlik olma fikrinin pratikte galibi olarak… Köklerimize, tarihimize sahip çıkarak, yepyeni bütün kabullere şayan alışkanlıklar kazandıracak kadar cesur ve özgünlüğümüzü hürriyetimiz olarak gören tarafsız bir duruşla 2011 Mayıs'ında merhaba demiş; çoğu ulusal düzeyde 21 Vakıf ve Dernekle birlikte bir şeyler yapma sevincini yaşamış, yaşadığımız kente sahip çıkarak ‘Samsun Kültür Sanat Platformu’nu kurmuştuk.

Birlikte yaşama alışkanlığı yerli-yabancı farklı baskı grupları eliyle elinden alınmış bir toplumda, kendisi dışında da başka birilerinin yaşadığını göstermek, Farklı yaşam alanlarının aynı gökkube altında yaşadığı gibi yaşama gerçeğini aydınlatmak, Bir başkası gibi düşünmeden Bir başkası gibi yaşamadan Kendi kalarak kendini en medeni bir üslupla ifade edebilme onurunu paylaşarak, velhasıl bir farklının diğer farklıyı ezmeden, ötelemeden dışlamadan yaşatarak insan olma erdem mücadelesi oldu Samsun Kültür Sanat Platformu.

Kendi mecazını, refleks, ruh ve fikir dünyasını; insanın onuru adına yücelten, insana insan olarak bakabilme birikimidir bu platform. Zor olana talip olup, güzel olan "Biz Olma Bilincini" miras olarak bırakan bir emektir. Kelimelere sığdırmak kolay. Yazmak kolay. Dilin kemiği yok. Tam 21 vakıf ve dernek… Birbirinden farklı çoğu zaman taban tabana zıt fikirli ancak asgari müştereklerde bir ve bütün!  Bir ilki başarmış ve bir bütün olmuştur Samsun Kültür Sanat Platformu’nda. Farklı ruh ve fikirlerden de olsak,  birlikte bir şeyler yapmanın cesareti ve ilk adımları olmuştur.

Platform, Samsun’a kazandırdığı ‘Kültür Sanat Çalıştayı’nın 2.sini gerçekleştirmek üzere OMU Güzel Sanatlar Fakültesi’nde harikulade bir çalıştay gerçekleştirdi. Bu kentin kültür sanat alanındaki başarı ve çıkmazlarını masaya yatırdı. Samsun kültür ve sanat hayatına yön veren resmi ve özel bütün kurum ve kuruluşlar, bu sadece Samsun’u Samsun’un kültür ve sanat hayatını konuştu.

Kimi "Kent Kültürü ve Samsun"  sunumuyla kimi "Kentleşme ve Kentlilik Bilinci" sunumuyla...
Kimi "Türkçenin Yaşam Alanı ve Samsun" diyerek kimi "Samsun’da Eksikliği Hissedilen Müzeler" i anlatarak...
Kimi "Samsun Edebiyatına Yön Verenler" i paylaşarak kimi " Samsun'a  Ruh Veren Değerler" i...
Kimi "Samsun’da Tiyatro Sanatı ve Sanatçıları" nı sorunlarıyla  kimi "Samsun’da Müzisyen Olmak" başlığında müzisyen olmanın zorluğuyla meramlarını anlattılar.
Kimi "Samsun’da Fotoğraf Sanatı " ile kimi "Yerel Tarih  Grubu" olarak kendini ve sorunları ifade ederek...
Kimi "Samsun'da Sanat Ortamı Sorunları ve Çözüm Önerileri"ni sunarak kimi "Samsunda Popüler Müziğin Gelişim Serüveni"ni anlatarak...
Kimi "Samsun’da Orkestra Tarihi"ni kimi   "Anıtlar, Anıtsal Mimari ve Kent Kimliği" ile bir başka soruna değinerek...
Kimi " Kent Kimliği ve Kent Estetiği Ekseninde Samsun İli Açıkhava Reklamları" bildirisiyle  kimi "Kızılırmak Deltası Turizm Eylem Planı Bağlamında Ziyaretçi Yönetimi Ve Kızılırmak Deltası Görsel Yönlendirme Sistemi Model Önerisi" ile sizlerle sizi ve yaşanabilir bir Samsun'u paylaşarak...

Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın

/Uğur DEDE
29.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder