23 Mayıs 2014 Cuma

Buruk Bir 19 Mayıs

Uzun zamandır böylesi boynu bükü bir 19 Mayıs kutlanmadı herhalde.. Düşünün ki bu kent, Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere ilk adımı attığı bir şehir.. Düşünün ki bu kent, 1984’te dönemin Genel Kurmay Başkanı ve 80 ihtilalının hazırlayıcısı Kenan Evren’in 19 Mayıs’ın ilk Samsun’da kez devlet töreni ile kutlanmasına vesile olduğu bir şehir.. Hepsinden vazgeçtim bu kent, Atatürk’ü her halükarda sahiplenmiş ve yüreğine basmış vatan evlatlarının yaşadığı bir şehir.. Dünden kimin aklında ne kaldı, kendi söylesin.. Soma’da yaşananlar acıydı elbette..

Ama söyler misiniz, 19 Mayıs kutlamalarını( Resmi törenler dışında) iptal eden devlet diğer etkinliklerde iradesin, koyabildi mi?.. Mesela TFF’nin işe yaramaz başkanının salt Amerika gezisine ertelememek için futbol maçlarını ertelememesi etik miydi sizce?.. Bazı sorumlu insan ve kurumlar, divan toplantılarını, genel kurullarını ve hatta nikahlarını ertelerken( Bunlardan biri de Fatih Terim’dir) bazılarının Soma’yı hiç sallamamaları size garip gelmedi mi?.. Bir tuhaf millet olup, çıktık!. Laf olsun, torba dolsun mantığı ne yazık ki, yetkili kafalara da örümcek sardırdı. “Çise yağsa, fırtına koptu” demeye hazır olmak, gerçekleri değiştirmeye yeter mi sizce?.. Bence yetmez!.. Bu millet tarihinden vazgeçmez!..

Bakın aslında yeni yetişen ve yetiştirilmeye çalışan neslin bir kısmını hariç tutup iddia ediyorum; Türk insan bugünlerini Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarına borçlu olduğunu biliyor.. Buna en çok karşı çıkanlar bile dahildir.. Peki yobazlar, derseniz.. Yobazlık her konuda var… Allaha inanmazsanız.. Adalet ve hakkaniyet duygularını yok sayarsanız, bu dünyada her şeyi unutmaya hazır kıtalar haline gelmeniz kaçınılmaz olur.

Ama ben biliyorum ki, İslamiyeti doya doya yaşayanlar da dahil bu ülkenin insanı 19 Mayısların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için ne anlam ifade ettiğini biliyor.. Sadece bilmekle de kalmayacak elbette.. Bu duyguyu, bu coşkuyu hangi mazeretle olursa olsun, zihinlerden kazımak düşüncesinde olanlara karşın taptaze tutacak ve kendinden sonraki nesillere ulaştıracaktır..

Millet olarak değerlerimiz var bizim.. Dini değerlerimiz. Tarihi değerlerimiz.. Sosyal değerlerimiz. Onlar, bizi biz yapan kutsallardır. Asırlar geçse de Türk kimliğiyle örtüşmeye devam edecek değerler. O nedenle dün belki sönük kaldık 19 Mayıs’ta.. Ama bilinmeli ki, kendini bugünlere getiren tarihine yaşadığı müddetçe her Türk onurla, gururla sarılacak ve tarihini yaşatacaktır.. “Kutlamak meydanlarda görünen ve beklenendir.. Ama asl olan kutlama, yüreklerdedir…”

Günün Sözü: Düşünen beyin, yüreğe hükmeder..N.S

/Nusret SAĞLAM
23 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder