1 Mayıs 2014 Perşembe

Selahiye Evleri Kaderiyle Başbaşa

Mimarlık fakültelerinde ders olarak okutulan, türkülere ilham olan dünyaca ünlü Selahiye Evleri, ilgisizlikten çürüyor. Safranbolu'da, Amasya'da yerel yöneticiler sivil mimarinin güzel örneklerini koruma altına alıp, turistik amaçlar için kullanırken, dünyaca ünlü Selahiye (Samsun) Evleri bakımsızlıktan çürümeye terk edilmiş durumda. Samsun'un tarihi dokuları arasında yer alan ‘Selahiye Evleri’, bakımsızlıktan çürümek üzere... Samsun'un ana arterleri arasında yer alan 100. Yıl Bulvarı üzerinde bulunan tarihi Selahiye Evleri, bakımsızlıkla yüzyüze.


Ev Sahipleri İlgilenmiyor
Evlerin mevcut sahipleri tarafından bakımının yapılmaması dikkat çekerken, birçok evin ise terk edilmiş olması nedeniyle, adeta çöplüğe dönmüş olması dikkat çekiyor. Safranbolu başta olmak üzere Amasya ve birçok ildeki tarihi evler, yerel yöneticiler tarafından tarihi dokusu bozulmadan turistik amaçla hizmete sokulurken, Samsun'un en eski simgeleri arasında yer alan tarihi evlerin kaderine terk edilmesi, görenleri şaşkına çeviriyor.


İşte Samsun'un Sivil Mimarisi
Samsun (Selahiye) evlerinin mimari özellikleri ile ilgili Samsun Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan bilgiler ise şöyle sıralanıyor: "Genellikle zemin üzeri iki katlı olan binaların dış cephesi yığma tuğladan (bazı büyük yapılar taştan) iç bölmeleri bağdadi olarak yapılmıştır. İkinci katta bir çıkma mevcuttur. Çıkma, bazı yapılarda iki adet (bazen dört) ahşap veya taş direkle taşınmakta, bazı yapılarda demir çubuklarla desteklenmektedir. Kırma çatısı alaturka kiremitle örtülü, saçak altları ahşaptır. İç mekanda ortada bir sofa yer almakta, diğer odalar bu sofaya açılmaktadır. Taban ve tavan ahşap malzemelidir.  Bu evler düzgün kesme taştan özenli bir işçilikle yapılmışlardır.  Şehrin en eski evleri Kale Mahallesi, Pazar Mahallesi, Hançerli Mahalle, Selâhiye Mahallesi ve Saitbey Mahallesi’nde görülmektedir"


Samsun Evleri İstanbul Evleri Gibidir
Ayrıca, Samsun Selahiye Evleri ile ilgili bir benzerlik hakkında bilgilerin de verilmesi dikkat çekerken, evlerin denizi ve ışığı gören bir mimarisinin olduğu şu cümlelerle ifade ediliyor: "Osmanlılar devrinde bilhassa İstanbul mimarisi için şu söylenir: Hiç kimse komşusunun ışığını, güneşini, manzarasını kesen bir ev inşa edemez. Eski İstanbul’u gezenler bunu özellikle söylerler. İstanbul’da bütün sokaklar nihayette denizi görürler, güneşi ve ışığı görürler. Bu asırlarca böyle olmuştur. Peki bugünkü İstanbul’a bakanlar bunu söyleyebilirler mi? İstanbul’a ne hâcet, eski Samsun evlerini konumları itibariyle görenler de bunun hakkını teslim ederler. Eski Samsun evleri veya sokakları da İstanbul evleri ve sokakları gibidir. Denizi görür, ışığı ve güneşi görür. (Dursun Ali Tökel)"


Evler Türkülere İlham Kaynağı
Samsun Selahiye Evleri'nin türkülere de ilham kaynağı verdiği bilinirken, geçtiğimiz yıl içerisinde kaybettiğimiz Samsunlu ses sanatçısı Yıldıray Çınar'ın kendi yazdığı ve söylediği şarkı da bu evlerin tarihi misyonunun ne kadar önemli olduğu konusunda gerekli bilgileri veriyor:

"Şu Samsun'un evleri
Kız kaldır peçeleri
Senin o bakışların
Öldürür niceleri

Hadi kız gel yanıma
Kanım kaynar kanına
Şu dünyada olmadık
Neler geldi başıma

Pınar susuz olur mu
Dibi kumsuz olur mu
Şu dünyada sevenler
Kavuşmasa olur mu

Hadi kız gel yanıma
Kanım kaynar kanına
Şu dünyada olmadık
Neler geldi başıma”
/Yıldıray ÇINAR


/Miraç ÖZTÜRK
01 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder