30 Mayıs 2014 Cuma

Samsun Nasıl Tarım Kenti?

Yıllardır hatırlatma adına yazıyoruz. Türkiye’yi besleyecek iki ovaya sahip olduğumuzu. Gerektiği biçimde yararlanamadığımızı. Sadece ovalarımız değil, kırsalımızın bile altın değerinde olduğunu. Allah’ın verdiği bu topraktan gerekli ekonomik değeri tam anlamıyla alamadığımızı. İşin garip yanı, üreticimiz hep yalnız bırakıldı. Önderlik yapan olmadı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy bu değerin farkına vararak, ‘Samsun nasıl bir tarım kenti?’ diye sormadan edemedi. Haklı. Samsun aslında potansiyeline baktığımızda tarım kenti. Tarım ürünleri ihracatında önemli bir yere sahip olması gerekirken, ne yazık ki iç piyasada dahi hak ettiği yeri bulamayan bir kent. Tarımımızın daha farklı noktalara taşınması gerekiyor. Yeni sektörlerle işbirliği çalışmaları kaçınılmaz olmalı. Olmalı ama bu yönde ne yazık ki bir arpa boyu yol kat edilemiyor.

Bafra ve Çarşamba ovaları, sebze ihracatı için çok uygun. Zaman zaman özellikle Rusya’ya ihracat yapmaya çalışanlarımız oldu. Paketleme imkanlarının olmayışı ile bu ihracat gerçekleşmedi. Var olan sebzemizi günün şartlarında paketleyip yabancı müşterilere sunamıyoruz. Büyük bir potansiyeli ne yazık ki değerlendiremiyoruz. Bu nedenle gerek Bafra ve gerekse Çarşamba ovalarında sebze üretimi alanları her geçen yıl azalıyor.

Son yıllarda sebze tarlaları çeltik tarlalarına dönüştü. Bunun yanı sıra fındık alanlarımız da azalıyor.
Fındık ağaçlarını sökenler artıyor. Yıllardır tütün üretiminden kırsalımız alıkonuldu. Halbuki dünyanın en kaliteli tütünü Samsun’da üretiliyordu. Yakın tarihimize dek de Türkiye’nin en önemli ihraç maddesi tütündü. Son birkaç yıldır Bafra yöresinde tütüne dönüş başlatıldı. İyi fiyat karşısında tütün üretimine yönelenler arttı.

Kısacası Samsun tarım kenti. Bu tarım kentinde öncelikle planlı üretim sağlanmalı. Üreticimiz yönlendirilmeli. Tarıma dayalı sanayi de teşvik edilmeli. Bugün Bafra’da bulunan iki salça fabrikasından biri kapandı. Bence birinci nedeni işleyecek domates ve biberi bu yörede bulamayışı. Zira mevcut salça fabrikası domatesi Tokat’tan getirerek üretim yapmaktadır. Allah’ın verdiği imkanlardan yararlanmasını beceremeyen bir toplum haline geldik. Gerçekleri görüp, ona göre hareket edilmesi halinde Bafra ve Çarşamba sadece Samsun’un tarım kenti olmaz. Tarıma dayalı sanayi ile de öne çıkar. Yeter ki, bu yönde herkes gereğini yapabilsin. Bizden sadece hatırlatması.

/Avni DEMİR
30.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder