24 Mayıs 2014 Cumartesi

Sanatçılar Ajandada Yer Alırken

Küçük yaşta kırağı vurur bizi!
Kurutur büyüyecek dalımızı.
İlgisizlikten geliriz biz,
Yoksulluktan,
Verilmemiş haklardan!
Biz köy çocukları;
Kendimiz kurarız dünyamızı.

Bu “KÖY ÇOÇUĞU” şiiri kimindi?  Şimdi hatırlamıyorum!  Ezberimde kalmış. Büyük bir olasılıkla Talip APAYDIN’ ın şiiridir. Dünyayı güzellemeye gelmiş bir adam derler kendisi için.  Değerli dostum Sıddık AKBAYIR için de aynı sözü kullanırlar.

Sevgili arkadaşımız toplumsal yarara dönük üretkenliğine devam ederek sanatçıların ajandasını hazırlamış. Bir tanesini de bendenize göndermiş. Sağ olsun. Kendisini kutluyorum. Teşekkür ediyorum. Ajandayı incelerken nedense yukardaki şiir döküldü dilimden. Ajandanın özelliği ise sanatçıların doğum tarihlerine göre kısa biyografilerinin yer alması. Resmiyette nisan ayının 5’ i doğum tarihim. O sayfayı açıyorum. Ne dersiniz? Bendeniz için hocamız ne yazmış okuyalım mı? Okuyalım:

Ersin Erge 5 Nisan 1963’te Kavak Boğaziçi Köyü’nde doğar. Kamu Yönetiminden lisansla AÖF’ den ayrılır. Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olur. 14 yıl Konservatuvar Tiyatro Bölümü’nde,  Türk Tiyatro Tarihi alanında öğretim görevlisi olarak çalışır. ‘Şerefiye’, ’Herhangi Bir Gece Yarısı’, ’Taşbademleri’, ’Cephede Piknik’ ve ‘Ders’ adlı oyunların yönetmenliğini yapar. ‘Herhangi Bir Gece Yarısı’ adlı tiyatro eseri, altı ilde defalarca sahnelenir. ‘Samsun’da Sanat Sanatta Samsun’ adlı televizyon programını, Türkiye’nin ilk yerel televizyonunda, bir yayın dönemince sunar. ‘Samsun Göründü Paşam’ adlı kısa metrajlı film senaryosunu Samsun Valiliği’nin katkılarıyla, Atatürk’ün  Samsun’a ilk adımının 80. yılında filme alır. Film TRT’de gösterilir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde  Güzel Sanatlar Kampüsü’nde Şube Müdürü olarak çalışmaktadır.

Ersin Erge’nin sanatçı kişiliği ve eserleri; Polonya’nın  Krakow ilindeki  ‘Ünuwersytet Jagıellonskı Instytut  Fılologu Onentalmes Zaglad Turkologu’de Slwia Janas tarafından tez konusu yapıldı. Sanatçı hakkında 76 sayfa kitap yazıldı.

Ersin Erge’nin; Temelimiz Kültürdür, Türk Tiyatro Tarihi, Vardiya ve Tut ki adlı yayınlanmış kitapları vardır.

Evet!  Ajanda da bendenize ayrılan 5 Nisan sayfasında (doğum günüm) bunlar yazıyor. Doğrudur da! Ancak bu tür ajandalarda sanatçıların çektiği acılar ve yoksullukları ne hikmetse yer almaz!  O yüzden Talip Apaydın’ın şiiri dilimden dökülmüştür.

Küçük yaşta kırağı vurur bizi!
Kurutur büyüyecek dalımızı.
İlgisizlikten geliriz biz,
Yoksulluktan
Verilmemiş haklardan!
Kendimiz kurarız dünyamızı,
Biz köy çocukları.     

/Ersin ERGE
24.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder