8 Mayıs 2014 Perşembe

Alaçamda Hıdırellez

Gül dalına asılmış paralar, rengârenk ipler... Ağaç altına konmuş, sahip olunmak istenen evlerin arabaların küçük birer maketi, bolluk bereket getirsin diye açık bırakılmış cüzdanlar ve daha nice dilekleri içeren niyet mektupları… Bin bir kasavetle geçmiş kışın yorgunluğu… Oranda buranda başlamış ağrılar… Hepsi ama hepsi Ab-ı hayat (Ölümsüzlük suyu )içmiş Hızır’ı bekler Hıdırellez’de.

Toprağa ve havaya hükmettiğine inanılır Hızır’ın, İlyas’ınsa suya. Her 6 Mayısta ikisi bir araya gelir, yaşamı yenilermiş. Gökte yağmur, yerde yeşillik, suda bereket olup akarlarmış. Ya su kenarlarında buluşurlarmış yada bir ulunun türbesinde. O yüzden bu gibi yerler hep Hıdırlık Yeri derler. İlyas’a “Ellez” derlerdi çok eskilerde Hızır’a da “Hıdır”. Onun içindir bu kavuşmanın adı hep Hıdırellez olarak anılır.

Diğer İlçelerimizde yer yer görülse de bütün olarak kutlayan ilçemiz, Alaçam’dır. Harikulade bir festival geleneğine oturtulmuş, genci yaşlısı kadını erkeği ile eskiden kalma bildik bir çok geleneğimiz yaşatılır olmuş. Dağ ile Deniz kültürünün bir sentezi olarak bulanması, karmakarışık olması gerektiğini düşünürken, geleneğin böylesine sımsıkıya sahiplenmesi Türk Kültürü açısından son derece önemli. Nihayetinde toplumlar, kendilerine ait olanlar katıldığında bütün katılım gerçekte bir anlam ifade eder.

Bu yıl 6 Mayıs Hıdırellez Şenliklerinde yine Alaçamdaydık. En güzel geleneklerimizden biri, üstelik Ulusal anlamda önemli bir yere sahip Alaçam Yağlı Güreşleri herkesi bir araya getirmişti. Yabancı ülkelerden gelenler, Ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelenler, diğer ilçe ve köylerimizden akın akın bu festivale gelenlere dolup taşıyordu Geyikkoşan. Sevindiren huzur veren bir tablo.

Ya Güreşçilerimize ne demeli… Miniklerden tutunda Baş Pehlivanlarımıza kadar cevval, yağız yiğitlerimizi gördükçe göğsümüz kabarıyor, her birinden gurur duyuyorduk.

Güreş Ağalığı son 5 yıl olduğu gibi bu yılda el değiştirmedi. Almanya’da yaşayan Alaçamlı İşadamımız Sayın Hasan ASAN bey aile efradıyla beraber yine doğduğu topraklardaydı. Yine esirgemedi açtı kesenin ağzını Alaçam’a bir yıl daha Yağlı Güreş hediye etti.
Ağalık kolay değildir hele hele Güreş ağalığı…  Geleneğimize bu denli sahip çıkan ağalarımızı saygıyla hürmetle anıyoruz.

Ve elbette son söz makamı… Yani Belediye. Alaçam Belediyesi. Festivalin sahibi emektarı bin bir zorluklarla hayat buldurulan festival. Sevgili Hadi UYAR Başkanımız, o tanıdık o bildik tevazuu, nezaketi, asaleti ve vizyonu ile daha ilk tecrübede Festivale birçok merdiven birden atlattı. Kırkpınar’dan sonra Altın Kemer artık Samsun Alaçamda da var.

Ne diyelim daha nice başarılara inşallah. Tebrikler Alaçam. Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın…

/Uğur DEDE

08.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder