28 Mayıs 2014 Çarşamba

Vergiyi Yunanistan’a Mı Veriyor?

Türkiye İhracatçılar Meclisi... En çok ihracat yapan... 1000 şirketi açıkladı... Her yıl olduğu gibi... Ve bu listede... Samsun'dan 7 gurur firması yer aldı... British Amerikan Tobacco... Sampa Otomotiv... Samsun Makine... Ulusoy Un... Borsan Kablo... Sürsan... Ve As Çelik.
***

Haberin yayınlanmasının ardından... Britis Amerikan Tobacco'ya eleştiri geldi... Genel merkezi Samsun'da değilmiş... Neden Samsun firması olarak görülüyormuş? Vergisini Samsun'a vermiyormuş? Samsun'a vermiyor da...  Yunanistan'a mı ödüyor vergiyi? Yüzlerce çalışanı var... Hepsini Amerika'dan mı getiriyor?
***

Samsun Tekel'in özelleştirilmesine... Hele hele yabancı şirketlere verilmesine karşı çıkmak başka bir şey... Satılmış... Samsun'da üretimi sürdüren şirketi dışlamak farklı... O şirketleri dışlamak yerine... "Neden şirket merkezlerini... İstanbul'a taşıyorlar... Samsun'un birçok şirketi... Merkezini taşımasa bile... İstanbul'da şirket merkezi ayarında yapılanmaya gidiyor?" diye düşünmek gerekir...
***

Neden? Samsun'da eksik olan... Yanlış yapılan... Yetersiz olan ne?
***

Atı alan üsküdarı geçmiş... Samsun'a yatırım yapmış... Samsun'a istihdamda, ticarette, ihracatta değer katan kuruluşları dışlamak kolaydır... Önemli olan onları kazanmak... Onlar, adları ne olursa olsun... Bu şehrin bir parçası... Bir değeri yapabilmek... Olmasa bile... Bu uğurda çalışmaktır!

/Erdem EROL
28.05.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder