29 Mayıs 2014 Perşembe

'Dünya Tarihçileri Duysa' Samsun'a Gelirler Akın Akın...

Hani Samsun'da Saathane meydanındaki 'tarihi dokular ortaya çıkarılıyor ya'.. Hani, bu nedenle de oradaki 'tarihi olmayan' yapılar yıkıldı ya'.. Hani, vakıflar kendi binalarını yıktı, Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu da geldi, şu tarihi, şu değil diye ayırdı ya'.. Mülk sahipleri 'Büyükşehir'i mahkemeye verdi; Ama Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, tarihi özelliği olan yapıları, kalıntıları sergileyeceğiz, açık müze olacak dedi ya'.. Bunların hepsi 'boş laf oldu şimdi'..

Yusuf Ziya Yılmaz Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçilince, bazı vatandaşlar, "tarihi nasıl katlediyorlar bakın. Surların üzerine bina yaptırmışlar, surların olduğu bodrum da otopark olarak kullanılıyor' diye feryat etti.. Olmaz öyle şey diyen ilk kişi benim.. Sonra fotoğrafları görünce; 'nasıl olur bu iş diyen de benim'.. Hatta üstelik AK Parti İl teşkilatı da bu binanın üst katında.. Daha önce de İlkadım Kaymakamlığı aynı binadaydı..

Samsun İl Turizm ve Kültür Müdürü Yüksel Ünal, otopark içinde sur olduğunu bildiğini ancak konunun kendisiyle ilgili olmadığını belirtiyor. Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü'nün yetkilisi ise izinde.. Yerine yanıt verecek kişi yok.. Adres olarak bakanlığı gösteriyor.. Bakanlık sanki onları buraya çiçek toplasınlar diye görevlendirmiş.. 'Tarihi dokuları koruyun diye yetkilendirmiş ama; onlar anlaşılıyor ki işini yapmamış'.. Eee Vali Hüseyin Aksoy bey zaten o bina yapıldığında Samsun'da görevde değildi; ama şimdi öğrendi.. Şimdi soru şu..

Bin yıllık sur’un, yani tarihi alanın üzerine nasıl oldu da bina yapılmasına izin verildi.. Sit alanı olması gereken yer, nasıl oldu da inşaat bittikten sonra ilgili belediyeden ruhsat aldı.. Dünyanın neresinde olursa olsun 'akıl tutulması sayılabilecek bir durum' Samsun'da nasıl yaşandı.. Surlar ne zamana ait kısa bir bilgi verelim durumun ciddiyeti daha da ortaya çıkacak gibi gözüküyor.. Samsun kalesinin devamı olan bir kısmı otoparkta. Yani kapalı alandı. . Samsun'un kökenini oluşturan ve 1192 yılında Danişmentliler döneminde inşa edilen tarihi Samsun Kalesinin surları, Büyük Camii etrafında yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştı.

Danişmentliler tarafından yapılan ve deniz kıyısında bulunan tek kale olma özelliğini taşıyan tarihi kale, Samsunlu tarihçi Baki Sarısakal'a göre  Bedestan'a, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi’nin bulunduğu arsadan Büyük Cami’nin ilerisinde yer alan Maarif Kıraathanesi´ne kadar uzanıyor... Yani o bina var, var olmasına da, surların üzerine yapılmasına izin verenler kim..

Şimdi Saathane Meydanı'nda ortaya çıkarılacak olan o tarihi açık hava müzesi tamamlandığında, kalenin devamı için otoparka doğru ışıklı bir yol mu yapacak Büyükşehir Belediyesi.. Ya da gelen turistlere 'bakın bu otoparkın altında bin yıllık surlar var' ama biz üstüne bina yaptık, tarihi, gördüğümüz gibi yine yeri altına gömdük mü diyecekler..

Samsun tezatlıklar kenti.. Tarihi ortaya çıkardığını iddia edenler, tarihi binanın altına gömüp, otopark yapacak kadar da tarihi önemser durumdalar.. Şimdi güler misin ağlar mısın dedirtecek kadar trajikomik bu olay, temel fıkralarını aratmayacak bir şekle dönüştü.. Turizm İl Müdürü Ünal, acaba otopark altında olduğu için 'surları turizm rehberinden çıkartı mı önemli'.. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un bu konuda yapacakları çok ama çok önemli.. Nedeni de açık.. Koca binayı taşıyamayacaklarına göre; bin yıllık surun üzerine yapılan binaya nasıl çözüm bulacaklar anlamış değilim..

Aslında 'tarihi kale surlarının üzerine yapılmış bina olarak turizm özelliği de var ama 'Dünya tarihçilerinin National Geographic belgesellerine konu yapma riski de var.. İster bir rant hikayesi deyin, ister tarihin katledilmesi deyin.. Nereden bakarsanız bakın, izahı yok bunun..

/A.Yener CABBAR
29 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder