6 Ekim 2013 Pazar

Turizmde Yakalanılan İvme…

Samsun’un dolayısı ile çevre yerleşim yerlerinin bütünsel anlamda kalkınması esasında kurulan cümlenin içeriğinde gizli. Samsun’un ilçelerinin ayrı ayrı ivme yakalaması şehir vizyonuna ters olur diye düşünüyorum. “Aman efendim kalkınılsın da nasıl olursa olsun” yaklaşımı, günü kurtarma kolaycılığının diğer adıymış gibi geliyor bana. Her alanda ciddi potansiyel sahibi bir ilin enerjisini tek bir potada birleştirebilmek demek, artılarının yanında olumsuzluklarını da net ve objektif görebilmek anlamına geliyor.

Yıllardır var olanı yaşamının bir adım ötesine geçememiş bir yerleşim yerinin özellikle son yıllarda adımlarını sıklaştırmış olması, koşma arzusu taşıyanlar için ciddi bir başlangıç. Tamda bu noktada gazetemizden “Samsun Turizmde Kabuğunu Kırıyor” haberi  körler sağırlar duruşundan geçişin müjdecisiydi. Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal’ın değerlendirmelerine göre 2012’de kente 309 bin 37 yerli, 24 bin 995 yabancı turist gelmiş. 2013'ün ilk altı ayında ilimizi 227 bin 160 yerli, 15 bin 517 bin yabancı turist ayak basmış.

Her geçen yıl Samsun'a gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşanıyor olması, özellikle son yıllarda yeni turizm alanlarının ilan edilmesi, açılan yeni oteller, yeni turistik tesisler, yeni yatırımlar yerli ve yabancı turistleri Samsun’a ve Karadeniz Bölgesi’ne çekmeye başladı. İlimizde otellerin toplam bin 960 yatak kapasitesi var. Samsun’da 41 adet de seyahat acentesi bulunuyor. Bu sayıların artırılması gerek tabi. Hem Samsun'a hem de bölgeye yapılan tur sayısı ve gelen turist sayısındaki artış haberde de değinildiği gibi, yeni açılan oteller, işletmeler, AVM’ler, kültürel ve turistik tesisler, televizyonlarda yayınlanan ve Karadeniz’de çekilen dizilerin de olumlu katkısı var.

Bölgede iyiye doğru bir ilerleme var. Karadeniz Bölgesi sadece yayla turizminin yapıldığı bir bölge olma algısından kurtuluyor. Bölgemizde bu anlamda turizm çeşitliliği çok fazla. Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz’un yeni ve doğru tanıtım çalışmaları ile bu bölgenin hak ettiği payı almasını sağlama hedefi kesinlikle desteklenmeli. Sadece Samsun merkez sınırları içerisinde değil, ilçelerindeki potansiyellerde kullanılmalı. Bütün bunların yanında bölgenin turizm kültürünü üst seviyelere çıkaracak eğitimsel çalışmalar gerçekleştirilmeli, bacasız sanayinin kısa sürede devre dışı kalma tehlikesi gözardı edilmemeli. Sözün özü anlık düşünülmemeli, yolunacak kaz acizliğinin büyülü tuzağına düşmemeli.

/Birol BİRCAN
06.10.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder