31 Ekim 2013 Perşembe

Efsane Samsunspor’un Çöküşü -5

Yine Pembe vaatler. Şehir ayakta. Yeni Başkan kim. Samsunspor Başkansız kalmayacak. Tam işler yolunda derken gündem birden değişmez mi. Samsunspor Kulübünün 35 trilyonun üzerinde borcu olduğu ağızdan ağza dolaşmaya başlıyor. O da ne. Nerden çıktı bu borç. Bu kadar borç karşısında kim Samsunspor’a Başkan olur. Herkes kara kara düşünmeye başlıyor.

Yine sahneye Sayın Yılmaz çıkıyor. Samsunspor Kulübü Başkanlığına Borsan Şirketler Gurubu Başkanı Sayın Adnan Ölmez gösteriliyor. Sayın Ölmez ile Sayın Yılmaz’ın uzun uzun görüşmeler sonunda karar veriliyor. Tabi ki bu görüşmelerde Sayın Yılmaz’ın Sayın Ölmez’e verdiği vaatler de dilden dile dolaşıyor. Biraz zor olsa da Sayın Yılmaz, Sayın Ölmez’i ikna ediyor. Sayın Ölme de Başkanlığa adaylığını açıklıyor. Genel Kurulda Sayın Ölmez Samsunspor Kulübü Başkanlığına getiriliyor.

Kulüp Başkanlığının önüne geçen olay bu borç batağından bu Kulübü kim kurtaracak. Zor bir döneme girildi. Şehirde herkes hayırlısı demeye başladı. 2005-2006 sezonuna kadar işler öyle böyle idare edilerek gelindi. Bundan sonra öyle idare edilecek bir durum da yoktu. 

Sayın Ölmez Başkanlığında seçilen yeni yönetim görevine başladı. Lig öncesi çalışmalara hız verildi. Geçmişte olduğu gibi, biraz reklam, biraz hava, işler iyi gidiyor imajı. Olumsuz bir hava kamuoyuna yansıtılmıyordu. Transferler hazırlıklar derken lige başlama zamanı geldi.

Sayın Ölmez Kulübün bu durumu karşısında bir önceki Başkan İsmail Uyanık’a veryansın etmesi ilginçti. Samsunspor’da Uyanık’lara yer yok diye basında beyanatlar veren Ölmez, aslında bu kulüp iyi yönetilmedi mesajını veriyordu. Samsunspor dışarıdan görüldüğü gibi olmadığının feryatları idi. O dönemde kimseler anlamıyordu. Karamanın koyunu sonra çıktı oyunu gibi... 

Samsunspor lige kötü başlıyor. 9.cu haftaya kadar sadece 5 puan toplayabilen Samsunspor’da işler iyi gitmiyordu. Sahada alınan sonuçlar açısından Samsunspor kötü bir sezon yaşıyordu. Yönetim bir taraftan para bulma peşinde bir taraftan da sahada mücadele etmek durumunda kalmıştı. 14.cü haftaya gelindiğinde Samsunspor sadece 9 puan toplayabilmişti. Seyirci sahada alınan kötü sonuçlar nedeniyle tribünlerde kriz geçiriyordu. Acaba yolun sonuna mı geliniyordu. İlk yarıyı Samsunspor 14 puanla bitirerek herkesi üzmüştü.

Umutsuz yaşamak olur mu? Umutlar 2.ci yarıya kalmıştı. İlk iki maçta 6 puan alan Samsunspor taraftarını umutlandırdı diyebiliriz. Tabi bu sonuçlar geçici idi. İlk yarıya oranla 2.ci yarıda Samsunspor daha iyi gözüküyordu. Aldığı saha sonuçları ligde kalması için umut verir gibiydi. Her zamanki gibi perde arkasında olanlardan kimsenin haberi yoktu. Verilen sözler tutulmuyor. Ligin dibi gözükmüyordu. Ligin bitimine 5 hafta kala Samsunspor’da SOS sesleri gelmeye başladı. Her maçını mutlak kazanmak zorunda olan bir Samsunspor vardı. İlk üç müsabakadan 9 puanla ayrılan Samsunspor ligde kalma şansını devam ettiriyordu. Şehirde herkes nefesini tutmuş son iki maça kilitlenmişti. Samsunspor son maçını kendi sahasında Diyarbakırspor’la oynayacaktı. Diyarbakır ligden düşmeyi garantilemişti. Ondan önce kendisi gibi puan cetvelinde sonlarda olan Malatyaspor’la deplasmanda oynayacaktı. Malatya’dan alacağı 3 puan Samsunspor’u ligde bırakacaktı. Olmadı. Malatya deplasmanında Samsunspor 3-0 gibi farklı bir skorla mağlup olunca bütün hesaplar alt üst oldu. Son maçında 3 puan alan Samsunspor topladığı 36 puanla ligi 17.ci sırada bitirerek Bank Asya ligine düştü.

Bu sonuçtan sonra da Sayın Ölmez Samsunspor’u kümeye düşüren Başkan olarak Samsunspor tarihindeki yerini almış oldu.

Sayın Ölmez’e verilen vaatler yerine getirilmemişti. Bu da yaşanan sürece etki yapmıştı. Sayın Ölmez kendisinin kullanıldığını der gibiydi. Yaşadığı bu olumsuzluklar karşısında, ben bu işte olamam der ve Kulüp Başkanlığını bırakır. Böylece Ölmez dönemi de bitmiş olur.  

Samsunspor’un kötü kaderi. Bir defa virüs bulaşmasın. Sayın Yılmaz o tarihten beri Samsunspor’u orkestra şefi gibi yönetti ve de yönlendirdi. Hep aynı ekip iş başındaydı. Biri alıyor biri bırakıyordu. Kendi ekipleri dışında hiç kimsenin Kulüp Başkanlığına onayı verilmiyordu. Neden böyle yapıyorlardı. Düşünülmedi değil ya. Kulüp hep birilerine mahkûm edildi. Samsunspor Samsun’a mal edilemedi. Hal böyle olunca belirli kişilerin haricinde hiç kimde kulübe giremedi veya gelmek istemedi. Bu güne kadar Samsunspor’un geleceği için herhangi bir olumlu projeler üretilemedi. Kurumsallaşma adına bir çivi çakılmadı. Günlük geçici çözümler ve hep günü kurtarmanın hesapları yapıldı. Hesabı olmayanın durumu nasıl olur bilinmez.

Samsunspor’un küme düşmesi, Samsunda kamuoyunda şok etkisi yaratınca; Samsunspor’u idare eden ekip başka arayışlar içerisine girmek zorunda kaldı. Onlar için çok ta önemli değildi. Biri gider biri gelir.

2. ligde yani bugünkü ismiyle Bank Asya liginde Samsunspor kulübüne başkanlık yapacak yeni başkan arayışları sonuç verdi. İsim üzerinde anlaşma sağlandı. Kalın sağlıcakla…     
(Devamı Yarın)

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder