31 Ekim 2013 Perşembe

Efsane Samsunspor’un Çöküşü -1

2011-2012 futbol sezonu Samsunspor açısından kötü geçti diyebiliriz. Samsunspor yönetimi kendi içerisinde anlaşamayınca sonuç da kaçınılmaz olarak bu durumlara geldi. Samsunspor Samsun’un borsası idi. Ama maalesef yanlış yönetimler yüzünden borsamız dibe vurdu. Böyle olmamalıydı. Samsun Kenti ve de Samsunspor buna layık değildi.

Tabi ki Samsunspor bu durumlara bu sezon gelmedi. Bu sürecin başlangıcı çok geçmişlere, 1999-2000’lı yıllara dayanır. 2000’li yıllardan beri kara bulutlar Samsunspor’un üzerinde dolaşıp durdu. Bu kara bulutlar durduk yere gelmedi. Birileri bu bulutlara davetiye çıkarttı. O süreçten bu yana Kulüp iyi yönetilmedi. Yapılan yanlış uygulamaları Samsun kamuoyu çok iyi bilmektedir. İstişarenin olmadığı, benim dediğim olacak mantığıyla hareket edildiği için Samsunspor bugünlere geldi.

Bu süreci kısaca bir hatırlayacak olursak; Verilen vaatler doğrultusunda 1999 yılında, Sayın İsmail Uyanık’ın Samsunspor olarak 1999 yerel Belediye seçimlerinde, Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ı destekleyeceklerini, buna mukabil Sayın Yılmaz seçildiği takdirde Samsunspor Kulübü Başkanlığını Belediye olarak alacak olması idi. O zamanlarda Kocaelispor ve Gaziantepspor modeli vardı. Sayın Sefa Sirmen, Sayın Celal Doğan gibi Samsunspor Kulüp Başkanı Sayın Yılmaz’ın olması düşünülüyordu.
1999 yerel seçimlerinde Samsunspor olarak Sayın Yılmaz’a destek verildi. Seçim kampanyalarında Samsunspor ön plandaydı. Sayın Uyanık’ın Samsunspor olarak yaptığı plan tutmuştu. Sayın Yılmaz seçilince Samsunspor için umut ışığı doğmuştu. Seçim sonrası, Sayın Uyanık’ın Kulüp başkanlığını bırakacağı yerine ise Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Y.Ziya Yılmaz’ın geleceği tüm kamuoyunun yakın takibindeydi. Bu devir teslim işlemi 1999 yılında gerçekleşmedi. Bu süreç biraz uzadı. Sürecin uzamasında taraflar arasındaki anlaşmazlık etkili olmuştu.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz baskılara fazla dayanamayınca 2001 yılı 21 Ocakta, daha önceden verilen vaatler ve de konuşulanlar doğrultusunda Samsunspor Kulüp Başkanlığını Sayın İsmail Uyanık’tan devraldı. Sayın Yılmaz’ın pek istekli Kulüp başkanlığına gelmediği kamuoyu tarafından hissediliyordu. 

2000-2001 futbol sezonunun ikinci yarısında Başkanlığı alan Sayın Yılmaz’ın gelişiyle Samsunspor Kulübünde alışılmamış uygulamalar başlıyor. Bu sezonda puan cetvelindeki yeri 7.ci sırada olan Samsunspor rahat bir sezon geçiriyordu. İsmail Uyanık’ın bıraktığı sermayeyi kullanan Sayın Yılmaz, ligin son haftasında Samsunspor’un tarihinde yaşamadığı bir geleneği Samsunspor’a yaşattı. Samsunspor ligin son maçını Fenerbahçe ile kendi evinde oynayacaktı. Sayın Yılmaz 19 Mayıs stadyumunun tribünlerini Fenerbahçe seyircilerine satmıştı. Bu uygulama Samsun şehrini ayağa kaldırmış, Samsunspor kamuoyundan büyük tepki almıştı. Aslında bu uygulama Samsunspor’un geleceğinin iyi yolda olmadığının işareti idi.

Sayın Yılmaz kendi sahasında oynanacak olan bir maçta kendi seyircisinin tribünlerini satan ilk başkan olarak spor tarihine geçmiştir. Sayın Yılmaz’ın yarım sezonluk yönetimi, gelecek sezonun zor geçeceğinin sinyallerini veriyordu. Samsunspor 2000-2001 futbol sezonunu 48 puanla 8.ci sırada bitirerek sezonu kapattı.

Sayın Yusuf Ziya Yılmaz 2000-2001 sezonunda edindiği tecrübe ile yeni sezona başladı. Samsunspor’u zor bir dönem bekliyordu. V ede öyle oldu. 2001-2002 futbol sezonu çok sancılı geçti. Bunun nedenlerinden biri Sayın Yılmaz’ın futbolu pek fazla bilmediğini söyleyebiliriz. Asıl meselenin Sayın Başkanın istemese de bazı çevrelerin baskısına dayanamadığından bu görevi kabul etmesiydi.  Bu durum da Samsunspor’a zarar veriyordu. Samsunspor bu düşünce altında ezilip kalmıştı.

2001-2002 futbol sezonuna başlarken Samsunspor sıkıntılarla boğuşmaya başladı. Sezon başında İlhan ve Tümer’i Beşiktaş’a kaptıran Samsunspor yönetimi ne yapacağını şaşırmıştı. Bu futbolculardan dolayı çok büyük bir ekonomik kayba uğrayan Samsunspor çok sarsıldı. Bunun nedeni de Sayın Başkanın futbolu çok fazla bilmemesinden idi. Bu şartlarda lige başlayan Samsunspor’u zor günler bekliyordu. Takım sahada başarısız sonuçlar almaya başladı. Buna mukabil ekonomik sıkıntılar devreye girdi. Borcu yok denen Kulüp bir anda kendini borç batağında buldu. Bu tablo Samsunspor kamuoyuna bomba gibi düştü.
Kalın sağlıcakla…
(Devamı Yarın) 
/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder