7 Ekim 2013 Pazartesi

Canik Belediyesi’nin Samsun’un Tarihi ve Vizyonu İle Yüzleşmesi

4 EKİM 2013 Cuma günü akşam AKM(Atatürk Kültür Merkezi)’de Canik Belediyesi’nin Samsunlularla “ Tarih ve Kültür Buluşması” vardı. Canik Belediye Başkanı Sn. Osman Genç’in konuşmasından sonra ben bu buluşmayı ,  “Samsun’un tarihi ve vizyonu ile yüzleşmesi” şeklinde adlandırıyorum. AKM’deki buluşmanın yoğunluğunun yanında katılımcılar da seçkin kimselerden oluşmuştu. Buluşmada video gösteriminin yanında Canik Belediye Başkanı Sn. Osman Genç, Samsun Milletvekili Sn. Prof. Dr. Tülay Bakır ve “Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Samsun”  sempozyumunu kitaplaştıran  Sn. Prof. Dr. Osman  Köse de birer konuşma yapmışlardır.
Gecenin  anlamlı konuşmalarından birisi ve en önemlisi  Belediye Başk.  Sn. Osman Genç  tarafından yapılmıştır. Başkan, tarihi temellere ve  TÜİK’in istatiski verilerine  dayalı olarak yaptığı konuşmasında Samsun’un dününü ve  bugününü tahlil ederek geleceğin vizyonunun işaret lambalarını göstermiştir. Başkan Sn. Genç, “19.yy.da imparatorlukların, 20.yy.da ulus devletlerin ve 21.yy.da da kentlerin yarışacağına dikkat çekmiştir.

Günümüz Türkiye’sinde gerek politikacıların ve gerekse kent yöneticilerinin göremedikleri  ya da konuşamadıkları gerçeklerden birisi de yüzyılımızda “kentlerin yarışması”dır. Küreselleşen dünyamızda her gün yaşadığımız değişikliklerin arka planını göremeyenler bu ülkeyi ve bu kenti yönetmeye talip olmamalıdır. Sn. Başkan’ın konuşmasında, “Samsun’un ekonomik gelişmişlikte 33., yaşanabilirlikte 46.,güvenlikte 49., ve boşanmalarda ise 3. sırada” oluşuna dikkat çekerek iyileşme için paradigmanın değişmesinin gereği üzerinde durmuştur.

Geçmişte 17 konsolosluğun bulunduğu ve ticari yönden uluslararası niteliğe sahip Samsun’un yeni ve çağdaş bir vizyona ihtiyacı olduğunu ifade den Sn. Başkan, “şehirlerin taştan,demirden ibaret  olmadıklarını, onların da insanlar gibi ruhlarının ve kimliklerinin bulunduğuna” dikkat çekmiştir.

Sn. Başkanın konuşması aslında Samsun’un vizyonu açısından bir manifesto niteliğini taşımakta olup daha geniş kitlelere ulaşmasının yararına inanıyoruz. Samsun’a yeni bir vizyon gerekir. Samsun, ne Doğu, ne de Batı Park’tan ibarettir. Emeği geçenlere teşekkür etmekle birlikte Samsun’u yeni bir vizyonla buluşturmanın gereğine inanıyoruz. İlgili sempozyuma katkı sağlayan ilim adamlarımıza, kitaplaştırılmasında karşılıksız emeğini esirgemeyen Sn. Prof. Dr. Osman Köse’ye, Canik Belediye Başkanı’na ve emeği geçen herkese Tarih ve Samsun ADINA TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ. Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
07.10.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder