31 Ekim 2013 Perşembe

Efsane Samsunspor’un Çöküşü -10

2009 2010 sezonu bitiminde Hakkı Tomaç’ın ben yoğum demesinden sonra oluşan oluşumun ardından Sayın Tutu Samsunspor Kulübü Başkanlığına adaylığını açıklamasının ardından Genel kurula gidildi. Genel Kurulda Sayın Tutu Samsunspor Kulübü Başkanlığına seçilir. Böylece Samsunspor’da Tutu dönemi de başlamış oldu.

2000 yılından bu yana Samsunspor 9 Başkan değiştirdi. Samsunspor’un nasıl yönetildiğinin bir ölçüsü olsa gerek. Samsunspor Kulübüne gelen başkan bir yıl zor dayanabiliyordu. Başka yerlerde Başkanlık, imkân dahilinde olsa ölünceye kadar bırakılmaz. Ama bu Samsunspor için geçerli değil. Böylesi bir ortamda nasıl görev yapılacağını siz düşünün. 2007-2008 sezonundan bu güne kadar bu kentteki hiçbir Kurum, Kuruluş, sivil toplum örgütleri, meslek odaları Belediyeler (bunlara ilçeler de dâhil) v.s. aklınıza gelen hiçbir kesimin, Samsunspor’a hiçbir katkıları olmamıştır. Sadece lafla Samsunluluk olmuyor. Samsun’luktan dem vuranlar hiç inlerinden dışarı çıkmamışlardır. Sadece yağcılık olduğunda kendilerini öne atarlar. Korkmayın, verdiklerinizi Samsunspor fazlasıyla size geri iade edecektir. Spora katkınız yoksa gençliğini de yok demektir. Bari gençliğimize sahip çıkalım. 

Sayın Tutu lig hazırlıkları transferler derken gerekli çalışmaları yapar.  Lige başlar. Lige iyi başlayan Samsunspor ilk yarının ortalarında puan sıralamasında 6.cı sıraya kadar yükselir. Geçmiş yıllara göre bu sezon Samsunspor sahada başarılı sonuçlar alıyor olması herkesi umutlandırır. Bu gidişle Samsunspor Süper lige çıkar sesleri yükselmeye başlar. Sayın Tutu’nun Başkanlığındaki Yönetim lige hedef koymayarak kendilerine bir avantaj sağlamışlardı. Hedef koyup Spor Kamuoyunu umutlandırmadılar. Samsunspor ilk yarıyı liderin bir puan ardından 27 puanla 4.cü olarak bitirir.

Bu başarılı sonuç şehirde çok büyük olumlu hava yaratır. Bu atmosferde ikinci yarı hazırlıkları başlar. Başarılı bir ilk yarının ardından, basının Samsunspor teknik direktörü Kapların istifasını istemesi ayrı bir skandal olarak gündeme oturur. Samsun’da bir başarı görüldüğünde, hemen fitne gurupları iş başı yapar. Hani Samsun’u ve Samsunspor’u çok seviyorlar ya! Böyle bir ortam da boş durulur mu? İşleri güçleri arı kovanına çomak sokmaktan başak bir şey değil.

Neyse devre arası hazırlıklar tamamlanır, ikinci yarı başlar. İkinci yarı 20.ci haftada Samsunspor puan cetvelinde 2. ci sıraya kadar yükselir. Takım iyi gidiyor. İstenilen saha sonuçları alınıyor. On yıldan beri Samsunspor yüzleri güldürmeye başlamış. Samsunspor 22.ci haftada liderliğe oturuyor. Liderlikte bir hafta kalan Samsunspor, 26.cı haftada tekrar liderliği ele alıyor. Samsunspor taraftarının müthiş desteği devam ediyor. Şehirde on yıldan beri gülmeyen yüzler gülmeye başladı. İşte Samsunspor bu dercesine kentte hava birden değişti. Samsunspor Kulübünün şehre ne kadar katkısı olduğu anlaşılmaya başlandı.

Samsunspor ligin 32.ci haftasında süper lige çıkmayı garantiler. 33.cü haftaya kadar da ligi lider olarak tamamlar. 5 yıl aradan sonra tekrar Süper lige çıkan Samsunspor, Samsun’a bayram havası yaşatır. 2000 yılından beri bir türlü istenilen başarıyı yakalayamayan Samsunspor 10 yıldan sonra böylesi büyük bir başarıyı elde etmesi şehirde yaşlısı genci herkesi sevince boğmuştu. Samsunspor’umuz tekrar Süper lige çıkmıştı. Yönetim çok büyük başarıya imza atmıştı. Burada başarısı olan herkese ne kadar teşekkür etsek azdır. Uçurumun kenarındaki bir takımı bu duruma getirmek kolay değildi. Samsunspor birilerinin güdümünden kurtulmuştu. Samsunspor hep birilerine mahkûm edilmişti. Daha önceleri de yazmıştım. 2007 yılı Samsunspor için bir dönüm noktasıydı.  2007 yılına kadar Samsunspor Kulübü Samsun halkının değildi. Hep birilerinin güdümündeydi. Samsunspor Kulübü bu durumdan kurtulduğu anda başarı da peşinden gelecekti ve de öyle oldu. Samsunspor artık bağımsızlığına kavuşmuştu. Bundan sonra Spor Toto Süper liginde mücadele edecekti. 

2010-2011 sezonu bitince Genel kurul gündeme gelir. Birilerine göre, gelecek sezon için yeni bir yönetimin belirlenmesi gerekiyordu. İş başına geçecek yönetimin belirlenmesinde hep bazı faktörler ön plana çıkması Samsun’da hep olmuştur. Bu doğru mu? Tartışılır. En doğru olanın başarılı olan mevcut yönetimin devam etmesiydi. Ama öyle olmadı. Yıllardan beri hep aynı hatalar. Samsun’da gündem birden değişir. Başarılı Başkan Erkut Tutu ile devam edilmesi bazı çevreler tarafından düşünülmez. Sayın Tutu’nun ekonomik gücü yoktu. Sayın Tutu’nun ekonomik gücü olmasa da kısıtlı imkânlarla işini iyi yapıyordu. Ekonomik gücü olmadığı için bu plan hemen devreye sokuldu. Malum çevreler Yeni sezon için çalışmaları hemen başlattı. Kalın sağlıcakla...
(Devamı yarın:  2011-2012)  
/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder