27 Ekim 2013 Pazar

Alaçam Gümüşova Köyü, Samsun’un Vicdanı Stk’larını Bekliyor.

Hani Ahmet Kutsi Tecer’in o meşhur şiiri varya;
“Orada bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür…”

Bugüne kadar hep Güneydoğu’nun teröre bahane edilmiş uçsuz bucaksız arazisiyle fukara köyleri pazarlandı. Yoksullukları… Çaresizlikleri… Sonra bütün eksiklik ve noksanlıklar, bahanesi sayıldı terörün. Sözüm ona bu kadar fakir olunmasa hiçbir şey olmayacakmış… Sadece Güneydoğu köyler midir bütün bu eksiklik ve noksanlıkları yaşayan? Sadece yoksul köyler orada mı var? Çaresizce uzanacak bir el bekleyen onlarca köylü sadece oralarda mı var?

Siz hiç Alaçam’ın uzak köylerini gezdiniz mi? Siz hiç misafiri üstüne oturtacak bir çulu bile olmayan köy evi gördünüz mü? İçiniz yana yana üstü başı yırtık pırtık çocuklar görüdünüz mü, babalarının kazak boyunları sökük annelerinin üstünde başında ne varsa bir o kadar yırtık pırtık? Fakirliğin alasını yaşıyorlar… Çaresizliğin en büyüğünü… Gören gözlere, şefkatle uzanacak ellerinize muhtaçlar! İlgi ve yardımlarınızı bekliyorlar!

Samsundaki sivil toplum kuruluşları! Kıymetli başkanları... Lütfen uzatın ellerinizi… Fukara olmalarına rağmen elektiriği kaçak kullanmıyorlar! Suyu kaçak akıtıp ekmeği kaçak doğramıyorlar çorbalarına! Siz hiç Alaçam’ın uzak köylerini gezdiniz mi dostlar? İlla da Gümüşova Köyünü.

Alaçam'ın en uzak köyü. 55 km uzaklıkta. Güneyinde meşhur Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu… Otomobille birbuçuk saatte gidiliyor. Yol durumu çok kötü. Kışın ulaşımı  ilçeyle kesilmekte. Köyün ilçeye uzak olmasından dolayı çok mağdurlar. Sağlık hizmetleri 2-3 ayda bir gelmekte. Köyde sakat çocuk ilçe ortalamasının üstünde. En fazla engelli bu köyde olduğu söyleniyor. Gezdikçe buna da şahit oluyorsunuz. Köyün nüfusu 20-25 hane.

Çocukların önlük, ayakkabı, elbise, okul malzemesine acilen ihtiyaçları var. “Kışın naylon ayakkabı giyiyor çocuklar” diyor köyün öğretmenleri. Üstlerinde yok başlarında yok…

Okul desen dış cephesinden mağduriyeti hemen kendini belli ediyor. Ahşaptan pencereleri kışın soğukta öğrenciler soba olmasına rağmen üşümekte.. Okul adeta dökülüyor.

Köyün ahşap bir camisi var ki köydeki fakru zaruretin adeta resmi gibi. Maddi imkansızlıklardan dolayı ne cami ne de lojman yapılamakta...

Yeni bir su şebekesi döşeniyor köye. Devlet verebileceği hizmeti mümkün oldukça vermeye çalışıyor ancak toparlanmaları için kardeş yardımına muhtaçlar.

Vicdanlarınıza sesleniyorum dostlar, Lütfen yardım elinizi uzatın. Kış bastırmadan ciddi bir sağlık taraması… En azından çocukların ayaklarını sırtını sıcak tutacak bir şeyleriniz yok mu?

“Orada bir ses var, uzakta
O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da tınmasak da
O ses bizim sesimizdir.”

Gönlünüz gani göğünüz aydınlık olsun, Sağlıcakla kalın

/Uğur DEDE
27.10.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder