31 Ekim 2013 Perşembe

Efsane Samsunspor’un Çöküşü -3

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, bir buçuk sezon Başkanlığını yaptığı Samsunspor’u bırakma kararından sonra, kimin Başkan olacağı konusunda da arayışlar devam ediyordu. Bu arayışlar neticesinde Tekrar eski pazarlıklar gündeme gelince, Sayın İsmail Uyanık’la devam edilmesi yönünde karar alındı. Gelecek olan Başkan adayını Sayın Yılmaz’ın onaylaması gerekiyordu. Sayın İsmail Uyanık Başkanlığı bıraktıktan sonra ben bundan sonra yokum demişti. Sayın Yılmaz ile Sayın Uyanık’ın aralarında ne görüşmeler yaptılarsa, bu görüşme sonrasında ben yokum demesine rağmen Sayın Uyanık’ın Başkanlığı kabul etmesi biraz manidardı.

Samsunspor 2002-2003 futbol sezonuna Sayın İsmail Uyanık’ın başkalığında başlıyor. Böylece 2.ci İsmail Uyanık dönemi de başlamış oluyordu. Yeni bir yönetim. Verilen vaatler. Beklentiler yüksek. Sayın Uyanık Başkanlığında transferler yapılıyor. Lig öncesi Samsunspor’un hazırlıklarına hızlı bir şekilde başlanıyor. Sonuçta bu iş para ile oluyor. Samsunspor’un ekonomik yapısı da belli. Kısıtlı imkânlarla bu hazırlık dönemi atlatılıyor. Lige başlanıyor.

İlerleyen günlerde yine ekonomik sıkıntılar başlıyor. Şehirde Samsunspor’la ilgili yine parasal sıkıntılar baş gösteriyor. Futbol Takımı sahada mücadele etmeye çalışırken, Yöneticiler de saha dışında para bulma  arayışlarını sürdürüyorlardı. Samsunspor’un 10 trilyon borcu ve de yeni sezon için de en az 3-4 trilyona ihtiyaç olduğu söylentileri Samsunspor kamuoyunda dilden dile dolaşıyordu.

Sayın Uyanık ile Sayın Başkan Yılmaz’ın görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmelerde istenilen sonuçlar alınamıyor. Zor şartlarda Samsunspor’un ligdeki mücadelesi devam ediyor. Saha sonuçları da pek iç açıcı değil. Kamuoyunda bir önceki sezon gibi zorlanacağız mı düşüncesi hâkim. Samsunspor Yönetimi ile Sayın Başkan Y.Ziya yılmaz sürekli görüşmeler yaparak Kulüpte olumlu hava yaratılıyor. Bir önceki sezona göre biraz daha iyi denecek durumda Samsunspor. Sayın Uyanık’ın tecrübesine Samsunspor Kamuoyu güveniyor imajı veriliyordu. Sayın Uyanık Samsunspor’un bu şartlarda gitmesinin çok zor olacağını her defasında dile getiriyor. Kulübe kalıcı gelirlerin kazandırılmasının gereğini vurguluyordu. Gaziantep ve Kocaeli modeli örnek alınmalı deniliyordu. Zor şartlar altında Samsunspor 2002-2003 futbol sezonunu Sayın Uyanık’ın başkanlığında 39 puanla  12.ci sırada bitiriyor.

Kentin Yöneticileri ile yönetime yakın işadamlarının Samsunspor’un yeni sezona aynı yönetimle devam edilmesi yönünde fikir beyan etmeleri, Sayın Uyanık’ın 2003-2004 sezonuna da devam etmesindeki en büyük etkendi. Bir önceki sezona göre biraz daha derli toplu sezon öncesi çalışmalar yapıldı. Sayın Yılmaz’ın vereceği maddi destekle Uyanık’ın bu işi daha rahat götüreceği kanaati kamuoyunda kabul görmüştü.  

Görünüşte olumlu bir hava varsa da Kulüp içerisindeki ekonomik sıkıntılar devam etmekte idi. Bu şartlar altında lige başlanıyor. 2003-2004 sezonda, bir önceki sezona göre Samsunspor sahada daha başarılı sonuçlar alıyordu. Bu saha sonuçları Kulüpteki sıkıntıları geçici olarak Kamuoyu gündeminden uzak tutuyordu. Samsunspor sezon içerisinde takım olarak iyi oynuyordu. Puan cetvelindeki yeri de iyi idi. Bu da her şeyin iyi gittiğinin işareti olarak algılanıyordu. İşin arka tarafının öyle olmadığı daha sonraki yıllarda anlaşılacaktı.

Spor kamuoyu genelde saha sonuçlarına bakarak değerlendirme yapar. Samsunspor 2003-2004 sezonunu 46 puanla 7.ci sırada bitirmesi Samsunspor açısından başarılı geçmişti. Samsunspor’un bu başarısı kamuoyunda takdir edilmesi, belki de işin arka planda olanların gün yüzüne çıkmasını geçici olarak erteliyordu. Başka bir deyişle günü kurtarma olarak kullanılıyordu.  

Samsunspor’un bu başarısı en çok Sayın Yılmaz’ın işine yarıyordu. Sahada alınan bu sonuçlarla kamuoyuna işin iyi idare edildiği izlenimi veriliyordu. Sayın Yılmaz bu bombanın ilerleyen günlerde elinde patlayacağının hesabını iyi yapamamıştı. Sayın Uyanık’ın bu işleri iyi bilmesine rağmen, verilen vaatlere kamuoyu önünde inanmış gibi gözükmesi, Samsunspor’un gerçeklerinin bir bakıma gizlenmesi idi. Kalın sağlıcakla…  
(Devamı yarın)
/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder