10 Ekim 2013 Perşembe

Kızılırmak Sedde Projesi…

Bafra ile ilgili duygularımızı abartılı ya da arabesk bulanlara sanırım en doğru cevap 5000 yıllık tarih olabilir. Bunca altınız çizmeler, hatırlatma çabaları içerisindeyse yürekler belki de geçmişin kaybedilen izleridir. Söz konusu sıradan yâ da öylesine bir yerleşim yeri değil, tiyatroların sezonluk geldiği, yardımlaşmanın binalar inşa ettiği, örnek gösterilen, özenilen ve de alabildiğine özlenen bir coğrafya. Çaba bundan olsa gerek…

Sosyal yaşantısı ile birçok kesime ilham kaynağı olmuş bir yerleşim yerinde başta kentlilik bilincini yeniden oluşturmak gibi meşakkatli bir yolculuk gündeminde Bafra’nın. Hayata geçen projeler ise bu bakış açısı ile hazırlanıyor. Bir neslin sokaklarında top oynadığı, bozanak çevirdiği, fildiş yuvarladığı, selesepete çıktığı, ip atladığı Bafra’dan uzak yaşamlarda da ona karşı olan sevgi kadar saygı ve vefa kendini gösteriyor bu günlerde. Bu göz yaşartıcı bir hamle.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mustafa Var, işte bu vefanın tam karşılığı. Bafra Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Kızılırmak Kıyısı Peyzaj Düzenleme Projesi’nin hazırlanmasında yoğun çaba, titiz bir çalışma örneği gösterdi Mustafa Var. İlçenin Sosyo-Kültürel yaşamına tam olarak hitap edecek detaylarla bezenmiş örnek bir proje Kızılırmak Kıyısı Peyzaj Düzenleme Projesi. Hayata geçtiğinde çok daha anlaşılır olacak. Proje suyun yanında suya hasret Bafralılar için bir kavuşma vesilesi olacak.

Yaklaşık 2,5 yıllık bir emeğin ürünü olan proje bünyesinde; oturma alanları, kamelyalar, panayır ve gösteri alanları, Endülüs bahçeleri, go kart pisti, gül ve şifalı bitkiler bahçesi, balık lokantaları, kır kahvesi, piknik alanları, sağlıklı yaşam parkurları, balık tutma terasları, bisiklet yolları, yürüyüş alanları, Japon ve İtalyan bahçeleri, yiyecek içecek üniteleri, oyun bahçeleri, lunapark, süs havuzları, seyir terasları, özel Vista noktaları ve Amfi tiyatronun olduğu 240 dönümlük bir alanı kapsıyor.

Proje ayrıca yıllardır işletmecileri ve çalışanları içinde sorun olan birahanelerinde şehir dışına çıkarılabilmesi için alternatif oluşturuyor. Bu nokta bile kendi içinde büyük bir adım olarak adlandırılabilir. Nüfusu 100 binlere dayanmış, ülkenin en büyük ilçelerinden biri olan Bafra’nın değişen vizyonunun habercisi. Her şeyden öte söz konusu proje Bafra hatta bölge için farklı bir anlamı olan Kızılırmak’ın yıllar sonra itibarının edilmesi demek. Başta projenin kendisi için özel bir yeri olduğunu her fırsatta ifade eden Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin olmak üzere uzun bir süre tüm detaylarda itinalı bir çalışa gösteren Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Var ve ekibi vefa süzgecinden gelen bir teşekkürü hak etmiyor mu sizce de?

/Birol BİRCAN
10.10.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder