26 Nisan 2013 Cuma

Yeşilırmak Sadece Amasya’da Mı Şişer?

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, yeni bir projenin peşinde. Bu projenin adı, “Yeşilırmak Şişirme Projesi.” Gerçekleşir mi, yoksa Başkan Özdemir şişer mi, zaman gösterecek. Düşünceye bence şapka çıkarılmalı. Amasya’ya çok şeyler kazandırır. En azından çehresini değiştirir. İlgi odağı olur. Nedir bu proje?

Kauçuk bent yerleştirilecek.  İstasyon Köprüsü’ne kadar olan ırmak seviyesi aynı düzeyde tutulacak ve su durgunlaştırılacak. Akı debisi kontrol altına alınacak. Turistik amaçlı kayıklar Yeşilırmak üzerinde tur düzenleyebilecek. Irmak kenarının 150 metrelik bölümünde karşılıklı seyir terasları,  tarihi dokuya uygun seyir kuleleri, dinlenme mekanları ve gezi yolları oluşturulacak. Şişirilen ırmak suyundan aynı zamanda elektrik enerjisi elde edilecek. Yani bir taşla iki kuş vurulacak.

Bu proje Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’in olmazsa olmazı. İki yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Tarihi Amasya böylece ilgi alanını genişletecek. Başkan Cafer Özdemir’i şimdiden kutlamak gerekir. Bu arada Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’a bence mesaj olmalı. Amasya’da Yeşilırmak şişirilir de Çarşamba’da, Bafra’da Kızılırmak şişirilemez mi? Mutlaka şişirilebilir. İyi de olur. Hele hele Bafra’da Kızılırmak çevre düzenlemeleri ihalesinin yapıldığı şu günlerde yeni ilave olarak eklemek Bafra’ya farklılık kazandırılmasında önemli rol oynar.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile yaptığımız görüşmelerde Kızılırmak çevresiyle ilgili ilginç projeleri var. Amasya’daki projeye benzer türden. Gerçekleşirse çok şey kazandırır. Başka bir yol denenemez mi? Denenir. Geçmişte dillendirenler de olmuştu. Pahalıya malolacağı düşüncesiyle pek üzerinde durulmamıştı. Neydi bu? Kızılırmak’ın Bafra’dan denize kadar olan bölümü derinleştirerek denizden gemilerin dahi Bafra’ya gelmesinin sağlanması.

Hayal gibi nitelendirenler olabilir ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki çılgın projesi, Sinop’ta valinin önerdiği ada projesi oluyor da bu olmaz mı? Olmasına olur, yeter ki, o kararlılık hayatiyete geçirilebilsin. Ne dersiniz?

26.04.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder