2 Nisan 2013 Salı

Atakum Kent Meydanı Bize Yeter mi?

Samsun kamuoyunun Atakum ile ilgili gündeminin başında “Kent Meydanı” geliyor. Atakum Belediye Başkanı Sayın Metin Burma’nın sık sık dile getirdiği bir konu bu. Geriye dönüp baktığımda şunu görüyorum: Eğer Sayın Başkan gündeme getirmeseydi bugün ‘Kent Meydan’ından bahseden olmayacaktı. “Bu konu, Belediye Başkanı söylemese bile zaten bir şekilde gündeme gelecekti…” diye düşünenler olabilir. “O zaman, şimdiye kadar neredeydiniz?..” diye sorar insana... Kimsenin hakkını yemeyelim. Atakum Kent Meydanı ile ilgili düşünceleri ve girişimleri başlatan Belediye Başkanıdır. Ve bu bir zorunluluktan kaynaklanmıştır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Atakum’da da kentin planlanmasıyla ilgili olumsuzluklar vardır. Bu olumsuzlukların neredeyse bütünü geçmişten kaynaklanmaktadır…

Bugün Atakum’a tepeden bakıldığında, “Kent Meydanı”  yapılabilecek seçeneklerin ne kadar kısıtlandığını görebilirsiniz. İşte Belediye Başkanı Burma’nın da endişesi burada başlıyor. Elde avuçta olan iki üç seçenek gitti, gidecek diye hop oturup hop kalkıyor. Haklı da… Atakum gibi bir kenti kuran ve bu noktaya gelmesinde önemli katkıları olan birisi için bu endişe gayet iyi anlaşılır. İnsanın evladını büyütüp yetiştirip bir noktaya getirdikten sonra, mürüvvetini de görmek istemesi onun en tabii hakkıdır.

Anlaşılacağı üzere Sayın Burma’nın kaygısı, elde kalan seçeneklerin, atılacak yanlış adımlarla heba olacağındandır. Jandarmanın yanındaki Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun bulunduğu alana havuz yapma çalışmaları ya da bugünkü İl Özel İdaresi’nin bulunduğu alana Emniyet Müdürlüğü binasının düşünülmesi gibi girişimler, bu endişeyi besleyen kanıtlardır. Eğer gerçekleşecek olursa bunların her ikisi de, dikilecek devasa beton kütleleriyle Atakum’un ciğerine, yüreğine birer hançer gibi saplanacaktır… Halbuki her şey daha güzel olabilir. Yapılan yatırımlara ise kimsenin karşı olduğu yok.

Atakum’a havuz yapılsın mı? En güzeli, en büyüğü yapılsın… Atakum ‘da Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun bahçesinden başka havuz yapacak yer yok mudur? Vardır… Samsun’a yeni bir Emniyet Müdürlüğü binası yapılsın mı? İhtiyaç hâsıl olduysa, o da yapılsın… Samsun’da Emniyet Müdürlüğü binası yapmaya İl Özel İdaresi’nin alanından başka yer yok mudur? Buna uygun istediğiniz kadar alan vardır.

Öyleyse bu yatırımların buraya yapılması niye? İnsanların rahatça hareket edeceği, soluk alacağı, dinleneceği, çocukların, gençlerin gezip oynayacağı, elde avuçta kalan bu alanların betonla doldurulması fikri kimlere sorulmuştur ve neye hizmettir.

Atakum giderek betonlaşıyor. Belediye Başkanı Sayın Metin Burma son dört yılda 35 bin insanın bu kente yerleştiğini söyleyip duruyor, aslında herkesi uyarıyor. Büyümek iyi de, konu yüz binleri aşan sayıda insanın yaşadığı bir kent olunca büyümeyi sağlıklı, güzel ve işlevsel kılmak zorunluluğu da ortaya çıkıyor. Burada ve bu aşamada yapılabilecek yegâne iş bellidir. Öncelikle Atakum’a kişilik kazandırabilecek, içinde binaların olmadığı, ağaçların, yeşilliklerin, kültürel, sanatsal objelerle birarada işlenebileceği,  kentte yaşayanlara, ziyarete gelenlere kucak açabilecek nitelikteki düzayak boşluklara asla dokunulmaması gerekiyor.

Atakum her geçen gün büyüyor. Bundan sonra sadece bir yere kent meydanı yapmak da bizi kurtarmaz… Atakum’daki kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan ve henüz beton kütlelerin üzerine oturtulmadığı alanlarda, buranın gerçek sahipleri olan Atakumluların talep ve istekleri doğrultusunda kentin ortak mirasına katılmalıdır. Sizce de Akil bunu gerektirmez mi?

/Dr. Murat ERKAN
02.04.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder