4 Nisan 2013 Perşembe

Uluslararası Samsun Müzik Ve Sahne Sanatları Festivali

Sanatsal  etkinliğin,  toplumsal  yaşamda  ‘’barış  kültürü’ne’’  katkısını  tartışırken  geldi haberi:

1. Uluslararası samsun müzik ve sahne sanatları festivali’nin… Sanatsal  etkinliğin,  toplumsal  mücadelede  yeri  neydi  üzerinden  1800  lerden  beri süregelen  tartışmalara,  tolstoy’un  ‘’sanat  nedir?’’  kitabından  cevaplar  ararken,  yıllardır kentsel  yoksulluğun  ve  yoksunluğun  sadece  ekonomik  yoksunluk  olmadığı, kültürel  ve umut  yoksulluğunu da  içerdiği,  temelinin  sınıfsal ayrımlaşmalara  ve  ötekileştirmelere  kadar vardığı  tezini  işleyen  düşünceleri  biriktiren benim  için, kentin  böyle  bir  festivale  ev sahipliği  yapması, üreten-emek  ilişkileri  açısından da  önem  taşıyor. Baştan  söyleyeyim.

Bu  etkinliği  planlayan  tüm  kişi  ve  kuruluşların  kentin  kültürel gelişimine  yaptığı  katkı, sanırım  marka  yolculuğu  ile  7  yılını  kaybetmiş  bir  kent  için  övgüye  değerdir. Kentin  tüm  bileşenleri  bu  festivalde  en  az  bir  etkinliğe  katılabilmelidir. Kentin  yoksulları, işsizleri, öğrencileri, engellileri, işçileri, asgari  ücret  ile evini geçindirenlerine bu  imkan  sağlanmalıdır..

Bu  festival  için  valilik  bir  web  sayfası  hazırlamış. Sayın  valinin  açıklaması  bu  sayfada  yer  alıyor: ‘’bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası samsun müzik ve sahne sanatları festivali ile cumhuriyet tarihi’nden bu yana pek çok alanda ilk sıralarda varlık gösteren samsun, hak ettiği unvanlarından birine daha kavuşuyor. Karadeniz’in sanat başkenti olması için çalışmalarını hızla sürdüren kentimiz, kültür ve turizm bakanlığı, samsun valiliği, samsun büyükşehir belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Devlet Opera ve Balesi, Samsunlu Sanatsever İş Adamları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmaları ile 1. Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

25 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali’nin açılışı, 25 Mayıs’ta dünyaca ünlü opera sanatçılarından Thomas Hampson’un konuk olacağı gala konseriyle yapılacak.
Amerika ve Avrupa’da Wagner ve Verdi gibi opera bestecilerinin eserlerinde rol alan ve başta Leonard Bernstein olmak üzere Alan Gilbert, Mariss Jansons, Philippe Jordan gibi önemli şeflerle çalışan Thomas Hampson, Metropolitan Opera House, La Scala gibi Dünyanın en önemli opera sahnelerinden sonra ilk kez Samsun’da misafir solist olarak yer alacağı konser ile açılışı gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali, çeşitli ülkelerden gelecek olan pek çok dans ve müzik topluluklarına ev sahipliği yapacak.

Yurtdışından Samsun’a gelecek olan orkestra, solistler ve dans topluluklarının yanı sıra Türk müzik ve dans topluluklarının ve sanatçılarının katılımıyla gerçekleşecek olan 1. Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali, farklı ülkelerden sanatçıları Samsun’da buluşturarak kültürlerarası paylaşımın sanat yoluyla gerçekleşmesine de katkıda bulunacak. Ayrıca bölgemizde turizmin gelişmesinin sanat yönüyle de desteklenmesi amaçlanmıştır. ‘’ Bilet  satışları  henüz  başlamamış.

Ben  programı  vereyim  şimdiden:
THOMAS HAMPSON & SAMDOB : 25.05.2013 Cumartesi
ANADOLU ATEŞİ 26.05.2013 Pazar
SAMSUN DEVLET TÜRK MÜZİĞİ KOROSU: 27.05.2013 Pazartesi
DEVLET TÜRK DÜNYASI MÜZİK TOPLULUĞU: 29.05.2013 Çarşamba
BALALAYKA GRUP 31.05.2013 Cuma
NEZAKET TEYMUROVA 01.06.2013 Cumartesi
NEZAKET TEYMUROVA 02.06.2013 Pazar
GÜRCİSTAN HALK ŞARKILARI VE DANSLARI GRUBU "RUSTAVİ" 03.06.2013 Pazartesi

Sınıflı toplumlarda, sanat üretimi tek tek sanatçıların gerçekleştirdiği bir iş olarak algılanmış, genel sanat tarihi de sanatçıların tarihi olarak ele alınmıştır.  Sanatçılara atfedilen önem, onların yaratıcı bireyler ve dehalar olmalarıdır, yoksa yaşadıkları dönemi dünya-tarihsel olarak temsil etmeleri değildir. Sanatı tarihsellikten ve sınıfsallıktan soyan bu anlayışın aksine bu festivalin, sanat eserleri sınıfsal perspektiften toplumsal ve kolektif belleğin ürünleri, direniş momentlerini içinde barındıran belgeler olarak inceleyen ve  tüm  halka  ulaşan  bir  yol  için  umut  olması dileğiyle…..

/Cem ŞAHAN
04 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder