16 Nisan 2013 Salı

Bu Kent Üzerine İki Tespit

Hayır; iki tespit de benim değil. Muhalefetin de değil. Biri bir iktidar mensubunun diğeri de iktidara en azından fikren yabancı ve hele de hiç de düşman olmayan bir sivil toplum kuruluşu başkanının. İktidar mensubu AK Partili Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz. Sivil toplumcu da ASKON Samsun Şubesi Başkanı İrfan Şenocak.

2014 Mart’ında yapılacak olan yerel seçimler için kolları çoktandır sıvayan ve ilçelerde atağa geçen Başkan Yılmaz, geçenlerde Asarcık Belediye Başkanı İsmail Yüce, AK Parti İlçe Başkanı Hami Karakaş'la Asarcık köy ve mahalle muhtarlarını Samsun Amisos Kafe’de ağırlamış. Yemekte yaptığı konuşmada

“Samsun'un Türkiye'nin en büyük 16. şehri olduğunu ancak zenginlik sıralamasında aynı seviyede bulunmadıklarını” hatırlatan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürmüş: "Kentin söz sahibi, karar verici noktasında olan aktörlerle biraraya geldik ve bunu çok sık yapıyoruz. Samsun'un 2023 vizyonu çerçevesinde ihracat hedefinin 6 miyar dolara çıkması gerektiğini ve hedefin bu olması gerektiğini kararlaştırdık. Yani bugün 400 milyon dolarlar civarında olan ihracatı 10 yıl içerisinde 15 kat artırmamız gerektiğini düşünüyoruz ve bunu gerçekleştirmek zorundayız. İşte o zaman zengin şehirler kategorisine girmiş oluruz. Bugün şehircilik adına güzel şeyler yapıyoruz ve şehri ihya ediyoruz ancak bunlar yetmez. İnsanımızı zenginleştirmek ve kişi başına düşen milli geliri de artırmak zorundayız.”

Konuşmanın can alıcı noktası ihracatı on yılda on beş kat artırmak üzerine kurulan muhteşem hayal değil kentin zenginlik sıralamasındaki yerinin yetersizliği. Şimdiye kadar Samsun’un ilk on ya da ilk on iki içinde olduğunu söyleyen partililerinin ve hatta kendisinin geçmişteki benzer söylemlerini çürüten/yalanlayan bu sözler ne yazık ki doğru ve gerçek. Ne yazık ki Samsun halkı bugüne kadar gerçek dışı sıralamalarla aldatılmıştır. Samsun’un zenginlik ve sosyo ekonomik kalkınmışlık sıralaması; büyüklüğü ve hak ettiği yerle hiç uygun değil. İlginç olan artık bunun bizzat bu sıralamanın yöneticileri arasında yer alan Başkan Yılmaz tarafından bile kabul ve itiraf edilmesidir.  Bu itiraf acıdır ama sevindiricidir, zira kaderimizi değiştirmemizin yolu gerçeğimizle yüzleşmemiz ve onu kabullenmemizden geçer.

ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak’ın tespiti de Başkan Yılmaz’ın tespiti kadar can sıkıcı ya da can yakıcı ama gerçek. Resmi rakamların gerçeğini dile getirmiş Başkan Şenocak. Geçenlerde yönetim kurulu üyeleriyle Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Selami Göz’ü ziyaret etmiş. Başkan Şenocak burada yaptığı konuşmada “Türkiye’nin büyüme hızıyla Samsun ekonomisini karşılaştırdığımızda arada makas farkının olduğunu görüyoruz. Aradaki makas farkını kapatmak için ve Samsun’un daha cazip bir yatırım şehri olabilmesi için SGK’dan destek bekliyoruz” demiş. Başkan Şenocak’ın yardım beklediği adres yanlış, zira beklenen yardım bir kurumun boyunu çok aşar. Bir hükümet politikasıdır Samsun’a ayağa kaldıracak olan, teşvik kapsamının adamakıllı genişletilmesidir. Adres yanlıştır ama söylenenler doğrudur, Devletin resmi rakamlarını dile getirmiştir Sayın Şenocak, ilgili ve yetkili herkesin bildiği ve fakat bir türlü dillendiremediği gerçeği seslendirmiştir.

Samsun’un mevcut durumunu olduğu gibi vermek ve bunu yetersiz bulmak Samsun’un potansiyeline ve geleceğine güvensizlik değildir. Bu kente kötülük hiç değildir. Bu kente yapılacak olan ve yapılmakta olunun en büyük kötülük gerçekleri gizlemek, halkı yalanla oyalamaktır. Bunu ister siyasiler yapsın ister onların dümen suyundaki sözde gazeteciler yapsın, hiç fark etmez.

16.04.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder