15 Nisan 2013 Pazartesi

Samsun'un 'Ortak Dili' Gibi..

Bu kentin bir heyecana ihtiyacı var... Ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri 'sanki o heyecanı' getiriyor gibi.. İlk kez farklı şeyler söyleniyor.  İlk kez bir 'yol haritası' gazetelerde ilan olarak yer alıyor. İlk kez bir vizyon konuluyor. İlk kez, komşularıyla ticaret yapan, dünya ile entegre olabilecek, üreten, pazarlayan ve gelişen bir Samsun'dan söz ediliyor.. Çıka yüksek, vizyon yüksek.. Hedef 2019 olarak belirlenmiş Samsun'a özel.. Ve ilk kez STSO'nun bu seçimi 'ahbap çavuş ilişkilerinin' dışına çıkacak gibi görülüyor.. Ortak akıl galip gelecek gibi bir süreç var..

Yarısına ulaşılabilse, Samsun kabuğunu kırar.. Yarısı için çırpınılsa, siyasetçisi, bürokratı, işadamı, genç müteşebbisi, Samsunlu'nun bakış açısı değişir.. Umut bile yeterli inanın.. O heyecan, o enerjinin, sinerjiye dönüşebileceğini beklemek bile 'bu kenti statükolardan kurtarabilir.. Yatırımların önünü açabilir, diye düşünüyorum.. Heyecanın olmadığı yerde, hiçbir şey olmaz.. Gelişme beklemek hayal olur.. Rutindir çünkü o noktada her bakış..

Ne hedef vardır ortada, ne de bir vizyon.. Tıpkı daha önce AK Parti İl Başkanlığı seçimlerinde yaşanan bir 'süreç görülüyor STSO seçimlerinde.. Osman Çetinkaya ile Fuat Köktaş'ın son dört günde seçimlere katılıp, başkanlığı kazanması gibi..  Koltuğun mevcut sahibiyle, o koltuğa oturmayı 'ortak akıl için isteyen' birilerinin mücadelesi.. Bir iddia ortaya koyuyor.. Birileri bir şeyler söylüyor.. Pazar diyor, yer temini diyor, üreten Samsun diyor.. Hedef koyuyor, birlikte zenginleşmekten söz ediyor...
KOBİ'lerin başkenti olmaktan söz ediyor..

Yani bir ortak dil konuşuyor.. İyi de yapıyor.. Şimdi inanıyorum ki; o koltuğa yeniden aday olan mevcut başkan Salih Zeki Murzioğlu da 'Kuşlarımı özledim' demekten başka sözler söylemek zorunda hissedecek kendini.. Özel beklentisini bir yana bırakıp;

*İhracatta patlama yapan Samsun'u özledim..

*2000.5000 metrekarelik işyerlerinde üretim yapan, 24 saat çalışan tesisler istiyorum diyecek..

*Bırakın Krasnodar'a uçak kaldıramamayı, bu kenti konsoloslar kenti yapmak gerekir diye hedef koyacak..

*Kişi başına illi gelirleri Türkiye'de ilk 10'a çekmeliyiz diyecek.

*Genç müteşebbislerinin önünü açması gerekecek, onlara önderlik yapacak.

*Karadeniz'de kıyısı bulunan ülkelerle nasıl irtibat kurulacağını anlatmak zorunda kalacak..

Yani bir vizyon ortaya koyacak.. Üzülmeyecek. Başarısızlıkları anlatmayacak.. Moralimizi yüksek tutacak.. *İhracatta 1 milyar doları yakalayamadık demek yerine, 2 milyar dolara giden yolu anlatacak.. Kısacası, STSO Başkanı Adayı Servet Keskinsoy, çok önemli bir vizyon ortaya koyarak, Samsun'da Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine bir ivme kazandırdı..

Çıtayı yükseltti.. Samsun AK Parti eski Milletvekili Fatih Öztürk'te aday ancak, henüz bir 'vizyon açılımı yapmadı'.. O da yapacaktır.. Murzioğlu da yapmalıdır.. Samsunlu işadamlarının, bu kentin geleceğini ve kendi işinin istikbalini inşa ederken, kimi seçecek, 'isme değil, projelere oy verecekse', inanarak 'sandığa' gitmeli..

Keskinsoy ile önceki gün konuştum.. Bir sözünü de çok tuttum..  'Samsun bunları daha önce yaşadı. Biz Samsun'un ulaşamayacağı bir yerden söz etmiyoruz ki.. Samsun bölgenin ticari merkezi olacak. Yeniden çekim merkezi olacak'.. Yani günümüz teknoloji, ulaşım, iletişimi de kullanarak, Türkiye'nin ilk 10 kenti arasına girecek.. Aslında aslına dönecek.. Aynen bu sözlere katılıyorum.. Son bir sorum daha oldu.. Ya bu dediklerinizi gerçekleştiremezseniz.. 'Biz iddialıyız. Ama 5'te 1'i gerçekleşse, Samsun uçar'.. Bireysel çabalarla, işadamlarımızın yaptıkları ortayken, Samsun'a gereken sadece bir yol haritası..Siyasilerimiz bile bize proje getirin diyor. Şimdi proje üretme zamanı.'..

Bakalım mevcut Başkan Murzioğlu'nun vizyonu ne. Nelerle Samsun'u harekete geçirecek.. Gerçekten merak ediyorum.. Üreten Samsun'un yıldızlarına ödül verdi Başkan ama, henüz kendisinin 'STSO olarak' yeni dönemde ne üreteceğinden bihaberiz.. Evet başkan söz sende..

İşadamı 'neden yeniden seni seçsin' projeleriniz nelerdir.. Hedef nedir?. Varsa tabii, açıklamak isterseniz elbette.. Kamuoyuyla paylaşmayı uygun görürseniz pek tabi.. Çünkü; bu yarış ortak aklın yarışı olsun ki; Samsun kazansın.. Kim başkan olursa olsun, 'ortak payda' değişmeyecektir.. O Samsun'dur..

15.04.2013
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder