6 Nisan 2013 Cumartesi

19.Ulusal Tiyatro Festivali Gerçekleşirken

-Hey, hey tiyatro… -Tiyatroyu seviyor muyuz? -Eveeeet. Evet,  tiyatroyu seviyoruz… Çünkü tiyatro okuldur. “Bu okulda iyilerin iyiliklerini, kötülerin kötülüklerini en önemlisi de çağımızın ne olup ne olmadığını öğreniyoruz…” Muhsin ERTUĞRUL böyle diyor. Alkış. Alkış.. Alkış… Avuçlarımızdan biri sahnedekiler için, bir diğeri de sahne gerisindekiler için vuruyor… Duyulan alkış seslerinden emeği geçen herkes nasibini alıyor… Öğrettiğimiz bu bilinçle, çalışan OMİTİK liler (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tiyatro Topluluğu) takdire şayan bir tiyatro sezonunda daha seyircilerle buluşuyor…
***

1987 yılında başladığımız ‘Tiyatro Topluluğu’nun sanatsal aktivitelerine o tarihte Samsun İl Kültür Müdürü olan Eğitimci-Yazar Remzi ÖZÇELİK’ in “Su Gelince” adlı eserini sahneye koymakla başlıyoruz. Sınıf sınıf/amfi amfi dolaşıyoruz. Zira oyunda oynayacak öğrenci arıyoruz… Edebiyat Bölümü öğrencileri ile okuma provalarına başlıyoruz… Ezberleri tamamlayıp sahne mizansenlerine geçiyoruz. Oda Tiyatrosu’ndan hocalarımız Kemalettin AKGÜN ile Cihangir DÜLGER yönetmen olarak görev alıyor.  “Su Gelince” adlı tiyatro oyununun provalarını sürdürüyoruz. 1988 yılında (fotoğrafta gördüğünüz) öğrenci arkadaşlarımızla bu eseri sahneliyoruz.
***

Düşündüğüm sistemi öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Atölye sahnesini kuruyoruz… İstekli öğrenciye atölye sahnede oyunculuk uygulamaları gösteriyoruz… Çocuklar için bir, yetişkinler için iki oyun parolasıyla yola çıkıyoruz… Işığından dekoruna, efektinden kostümüne, makyajından aksesuarına, oyuncusundan yönetmenine (yazar hariç) her şeyi ile öğrencilerimizin yapmakta olduğu sanatsal paylaşımın temelini atıyoruz.
***

1987 yılından bu yana ‘Tiyatro Topluluğu’na imkan verildiğinde yetenek ve becerilerini müthiş bir şekilde geliştirdiklerini görüyoruz… Çocuk oyunlarının sahnelenmesinde ilk başta Oda Tiyatrosu’ndan değerli sanatçı arkadaşlarım Yaşar GÜNDEM ve Adnan YILMAZ yardımcı oluyor. İstekli  tüm öğrencilerin anarşi –terör ile ilgilenmemeleri için; sanatsal, kültürel, bilimsel, teknolojik, sportif aktivitelerle ders dışı zamanlarını yararlı etkinliklerle değerlendirmelerine imkan tanıyoruz...

Çocuk oyunlarını köylere göndererek hiç tiyatro görmemiş çocuklara, tiyatronun bir okul olduğunu gösteriyoruz… Mehmetçik Vakfı’na yardım amaçlı oyunlar sahneliyoruz…  Gazilerimizle birlikte “ÖNCE VATAN” adlı oyunları sahneye taşıyoruz… Sahnelenen oyunlardaki eksiklerimizi tartışıyoruz… Sanat ahlakını hiç kaybetmeden turnelere çıkıyoruz…
***

Basamak basamak “SPOR” kelimesindeki fars güldürüsünün açılımını gerçekleştiriyoruz… “Spor” kelimesindeki  S  harfine, SİSTEM, P harfine PROGRAM, O harfine, ORGANİZASYON, R harfine, REKABET diyoruz! Gelişmiş tiyatro topluluklarına karşı rekabet ederek kaliteyi sahneye taşıyoruz… Ortaya çıkan kaliteyi karşılıklı sanat alışverişi içerisinde paylaşıyoruz… Bunu yaparken de bütün sanatları kendi içinde barındıran tiyatronun insanı eğitmesini sağlıyoruz… Tiyatrosu olan köylerin, ilçelerin, illerin, ülkelerin her daim yanlışlıklarının, çirkinliklerinin, kötülüklerinin sürüp gitmeyeceğini biliyoruz…
***

Resim bölümünden bir öğrencimize tiyatro topluluğunun logosunu yaptırıyoruz. Bir yerli ve bir de yabancı yazarın eserinin her eğitim – öğretim yılında sahneye konmasını sağlıyoruz. Gittiğimiz turnelerden dersler çıkararak “Tiyatro Festivali” yapma kararı alıyoruz. İsim babası olduğum ULUSAL TİYATRO FESTİVALİ’ ni önce “Karadeniz Tiyatro Festivali” adı ile gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin her bölgesinden, öncelikle Konservatuar Tiyatro Bölümü öğrencilerini davet ederek ‘Ulusal Tiyatro Festivali’ni her yıl gerçekleştiriyoruz…
***

Bu yıl OMİTİK’ in 19.Ulusal Tiyatro Festivali’ni yaşarken, Tiyatro Topluluğu Başkanı Tufan YAYLA ile bugüne kadar ABD, Fransa, İngiltere üniversitelerinde ve Devlet tiyatrolarımızda sahnelenen oyunlarla OMİTİK’ in sahnelediği oyunların karşılaştırmasını yapıyoruz… Amasya, Ordu ve Sinop illerindeki fakülte ve yüksekokullarda sahnelenen oyunlar hariç, her yıl tiyatro topluluğunca sahnelenen eserleri sıralıyoruz. İşte sahnelenen tiyatro eserleri:

1988-1989  Su Gelince Remzi ÖZÇELİK
1989-1990 Uzaklar  Ülker KÖKSAL
1990-1991  Geçmiş Zaman Olur ki  Şinasi GÜNDOĞDU
1991-1992  Büyük Romulus  F.DÜRRENMAT
1992-1993  Münasip Beyin Dünya Evi  F.H.ÇOBANOĞLU
1993-1994  Keşanlı Ali Destanı  Haldun TANER, Lütfen Dokunmayın Haldun TANER
1994-1995  Düğün ya da Davul  H.ZEYBEK
1995-1996  Sokrates Savunuyor  Turan OFLAZOĞLU
 Vatan Kurtaran Şaban  Haldun TANER
Asiye Nasıl Kurtulur V.ÖNGÖREN
Barış Gezegeni  Ülker KÖKSAL

1996-1997  Şair Evlenmesi  ŞİNASİ
Resimli Osmanlı Tarihi  Turgut ÖZAKMAN
Ah Şu Gençler  Turgut ÖZAKMAN

1997-1998  Bir Şehnaz Oyun Turgut ÖZAKMAN
İçimizden Biri  Ahmet AKYOL
Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını Güngör DİLMEN
Sersem Kocanın Kurnaz Karısı  Haldun TANER

1998-1999 Bina  B.AK
Yedi Kocalı Hürmüz  S.ŞENDİL
Güle Güle Godot  Ferhan ŞENSOY

1999-2000  Töre  Turgut ÖZAKMAN
Fehim Paşa Konağı  Turgut ÖZAKMAN
Cimri  MOLİERE
Bit Yeniği  G.FEYDEAU

2000-2001  Kanlı Nigar  S.ŞENGÜL
Boyacı  Tuncer CÜCENOĞLU
Gül Satardı Melek Hanım  Dinçer SÜMER
Ayak Bacak Fabrikası  S.ÇAĞAN
Gecenin Kulları  Dinçer SÜMER

2001-2002   Sokağa Çıkma Yasağı  C.CANOVA
Tüm Savaşlar Bittiğinde  C.S.YALIN
Kaç Baba Kaç  R.COONEY
Galileo Galilei  B.BRECHT
Vişne Bahçesi  A.ÇEHOV
Kadınlık Bizde Kalsın  Yılmaz ERDOĞAN

2002-2003   Kamyon  M.BAYDUR
Papaz Kaçtı  P.KİNG
Kuğular Şarkı Söylemez  F.MERTER
Limon  M.BAYDUR
Harikalar Mutfağı(çocuk oyunu) H.IŞIK-E.IŞIK

2003-2004   Huzurevi  M.KOLDAŞ
Oyun Nasıl Oynanmalı  V.ÖNGÖREN
Sınırlarda  Adalet AĞAOĞLU
Gozort(çocuk oyunu) A.MERİÇ-M.BALAY

2004-2005   Naaş-ı Muhteremler  T.TÜRKİLİ
Hacıyatmaz  Cevat Fehmi BAŞKURT

2005-2006   Çığ  Tuncer CÜCENOĞLU
Kel Şarkıcı  E.İONESCO
Haldun TANER’in Gözüyle Haldun TANER (DERLEME)

2006-2007   Barış Ormanındaki Yarış  FİKRET TERZİ
Akıllı Soytarı  FİKRET TERZİ
Yeniden Yaratma  ÜLKÜ AYVAZ
Altı Şahıs Yazarını Arıyor  L.PIRANDELLO

2007-2008    Otobüs  S.STRATİEV
Klakson,Brozanlar ve Bırtlar  D.FO
Omütik Rüyası(Dans Tiyatrosu)  G.ÇAĞLAYAN

2008-2009   Midas’ın Kulakları  Güngör DİLMEN
Gömülü Çocuk  S.SHEPARD
Delik Burunlular Kabilesi  N.ENGİNDENİZ

2009-2010  Ölüm Oyunları  E.İONESCO
Guguk Kuşu  K.KESEY
Teneke Şüvalyolu  ÜLKÜ AYVAZ

2010-2011   Saatleri Ayarlama Enstitüsü  Ahmet Hamdi TANPINAR
Babil’e Bir Melek İniyor  FRİEDRİCH DÜRRENMATT
Kuklacı  FERDİ MENDEN

2011-2012   Gerçek Kurbanın Acısı  ERHAN GÖKGÜCÜ
Yaşlı Hanımın Ziyareti  FRİEDRİCH DÜRRENMATT
Çevre Barışı Barış Yarışı  FİKRET TERZİ

2012-2013   Balkon  JEAN GENET
Eşeğin Gölgesi  HALDUN TANER
Bremen Mızıkacıları  SALİH KALYON-ALİ MERİÇ

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’na yönelik tiyatro tekstlerinin araştırmaları aday yönetmenlerce sürerken, başarılı çalışmalarından dolayı OMÜ Tiyatro Topluluğunu bir kez daha  tebrik ediyor; iki kaşının ortasından öpüyor ve ayakta alkışlıyorum…
***

 “Hey hey tiyatro…” “Tiyatroyu seviyor muyuz?”  “Evet…” Çünkü tiyatro okuldur… Alkış. Alkış… Avuçlarımızdan biri sahnedekiler için, bir diğeri de sahne gerisindekiler için vuruyor… Duyulan alkış sesinden emeği geçen herkes nasibini alıyor… Alkış…

06.04.2013
/Ersin ERGE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder