13 Nisan 2013 Cumartesi

Bravo Remzi Kozal!

Remzi Kozal, Samsun Dernekler Federasyonu Kurucusu ve Genel Başkanıdır. Kendisini Halk Bankası Genel Müdürlüğünde İnşaat İşleri Daire Başkanı olarak çalıştığı günlerden tanırım.

Terme Halk Bankası'nın kapandığı günlerde, daha açılmaz diyerek herkesin bir kenara çekildiği, ümitsizliğe kapıldığı dönemde Genel Müdür Hüseyin Aydın, Genel Müdür Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt ve yine Genel Müdür Muavini Süleymanoğlu, Termeye gelerek misafirimiz oldular.

Konuyu gündeme getirerek bankamızın açılmasına yardımcı olmalarını istedik. O günlerde Remzi Kozal'ın İnşaat Daire Başkanı olarak verdiği rapor doğrultusunda, bankamız bir gece ansızın gittiği gibi, yine bir gece de geri geldi. Termeliler adına kendisine ve müdürlere defalarca teşekkür ettim, bir kez daha teşekkür ediyorum.

Samsunlu Remzi Kozal tam bir Samsun aşığı şair ve yazardır. Aynı zamanda Kozal, Samsun bölgesinin turizm yönünden zenginleşmesi için elinden gelen gayreti de esirgemeyen bir kardeşimizdir. Samsun'da yaşayan birçok kişinin kabullenemediği AMAZONLAR'ı, sahiplenerek Samsun'un efsanesi olduğunu savunan değerli bir insandır.

Birçok il, uyduruk efsaneler yaratarak bölgemize turistleri nasıl çekeriz diye düşünürken; biz de yaşanmış efsaneyi inkar ediyoruz. Anlaşılmayan mesele de bu. AMAZONLAR'ın, Terme'nin ve Samsun'un kültürel zenginlikleri arasında olduğunu, her zaman panellerde, oturumlarda, toplantılarda Remzi Kozal kardeşimle konuşurduk.


AMAZONLAR BİZİM!

Kozal, AMAZONLAR'ın tarihi konusunda başkentinin Terme olduğunu ve Anadolu'da yaşamış oldukları bağlantısı zayıf olduğu için “Amazonlar tamamen bizimdir. Bizler Amazon efsanesini kabullendiğimiz takdirde Türki'ye de tanınmışlığımız daha da artacak. İlgi odağı olacağız ve turizm patlaması yaşayacağız.” diyor.

MÖ 1200'lü yıllardan itibaren Terme'de yaşadıklarını gösteren tarihi vesikalar olduğuna değinen Kozal, tarihimize sahip çıkmamız gerektiğini söylüyor. Sormak lazım Samsunlu bir kardeşimiz böyle haykırırken, Termeliler turizm yönünden bölgelerini marka yapmak istemiyorlar mı? Yerel yönetimlerden mutlaka bu konuda projeler üretmelerini bekliyorum. Yapılmazsa bunun takipçisi olacağım.

Daha dün Ordu'da, 19 ilçenin tarihi yerleri tespit edilerek turizm haritaları çıkarıldı. Ve ilgili ilçelerin giriş ve çıkış noktalarına tarihi dokular, “Aklın Yolu Birdir” projesiyle levhalar halinde asıldı. Bütün çevre ilçelerimizde tarihi dokular, bir bir gün yüzüne çıkarılarak tanıtımı yapılırken peki bizler ne yapıyoruz? 

Ben Samsun aşığı Remzi Kozal'ın Terme'ye mâl ettiği amazonlar için bir şiirini paylaşarak yazıma son vermek istiyorum. Hatırlatması benden.

AMAZON MARŞI
Rüzgar gibi uçar atlar,
Hedefinden şaşmaz oklar,
Sıra sıra yüce dağlar,
Selam durur dağlar taşlar.

Amazonlar, Amazonlar
Savaşmadan durmaz onlar
At binerler, ok atarlar,
Düşmanlardan korkmaz onlar.

Şaklayınca kıl kırbaçlar,
Ova olur dik yamaçlar,
Sarı sarı, lüle lüle
Omuzlardan iner saçlar

Samsunludur, Termelidir.
Bunu herkes bilmelidir.
İlden ile, dilden dile,
Dünyaya nam vermelidir.

Amazonlar, Amazonlar
Savaşmadan durmaz onlar
At binerler, ok atarlar,
Düşmanlardan korkmaz onlar.


/Yetkin KARAMOLLAOĞLU
13.04.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder