3 Nisan 2013 Çarşamba

Fuar Kenti Olmanın Avantajlar

Yaklaşık 15 gün süren yurt dışı seyahatim süresince Almanya’nın Berlin kentinde yaşayan vatandaşlarımızın sorunları ile ilgili tespitlerimizi okuyucularımız ile paylaştık.

Seyahatimizin son 4 gününü ise Almanya’nın fuar kenti olarak anılan Düsseldorf bölgesinde geçirdik. Düsseldorf kentinde organize edilen fuarların kent ekonomisine kazanımlarını yerinde tespit edince, Samsun’un bu konudaki umursamazlığına ve gecikmişliğine bir kez daha isyan ettik. Bilindiği üzere bu tür organizasyonlar ile kente gelen fuar katılımcıları ve ziyaretçileri için ilk yapılan rezervasyonlar ulaşım araçları ve ardından konaklama mekanlarıdır.Yılda yaklaşık 50 kez çeşitli sektörlere ilişkin fuar organizasyonu yapılan Düsseldorf kentindeki fuar alanı toplam 800.000 m2’dir. Hangi sektör olursa olsun, uluslararası boyuttaki fuarlara en az 80 ülkeden toplamda 6000-10.000 firma katılımcı olarak iştirak etmektedir.

Sektörler bazında organize edilen fuarlara ziyaretçi olarak gelenlerin sayısı söktör dağılımlarına göre 50,000-150,000 kişi arasındadır. Buradaki fuar alanlarının bir gün içinde gezilebilmesi mümkün değildir. Birkaç büyük hole sahip olan fuar alanının tamamının gezilebilmesi için en az 3 günlük bir süre gerekir. Bir gün içinde katılımcı firmalar çalışanları, ziyaretçiler, ve diğer görevliler olmak üzere minimum 30.000 ile 50.000 kişi arasında bir insan sirkülasyonunun yaşandığı bir kentte yaşanan ve yaşanacak olan ekonomik enstrümanlara  bir göz atacak olur isek;
Öncelikle kentteki tüm otellerde yatak bedelleri %100 oranında artış kaydetmektedir. Otel restoranları dışında, kentteki tüm restoranlarda kesinlikle rezervasyon zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi taktirde bir markete giderek karnınızı doyurabilmek için yiyecek almak zorunda kalırsınız. Fuar alanına intikal edebilmek için taksiyi dahi bir gün öncesinden rezerve etmek gerekir. Çünkü sabah ve akşam saatlerinde fuara gitmek veya dönmek için taksi bulmanız mümkün değildir. Kente yabancı iseniz veya o kentte konuşulan dile sahip değilseniz, toplu ulaşım araçlarına binmeniz de söz konusu olmayacağından, mecburen araba kiralamak yoluna gideceksiniz.

Fuar alanında bulunan dinlence yerlerinde ise bir sandalye bularak birkaç dakika dinlenebilmeniz için sıraya girmelisiniz. Bir sandviç veya bir kahve içmek isterseniz, ödeme bankosunda ise en az 10 dakika beklemeyi göze alacaksınız. Diğer yandan özellikle ziyaretçiler için günlük şehir içi turlar düzenleyen turizm firmalarının en yoğun çalıştıkları dönemler fuar dönemleridir. Onlarca rehber, tur operatörleri nerede ise 24 saat görev başındadırlar. İnsanların eğlenebilecekleri müzikholler, kafalarını dinleyebilecekleri veya iş görüşmeleri yapabilecekleri nezih kafeteryalar, kısaca sosyal hayata ilişkin tüm yaşamsal alanlar, bütün birimleri ile fuar için kente gelen katılımcı ve ziyaretçilere fuar süresince hizmet sunacakları için, doğal olarak önemli oranda ticari kazanç elde edeceklerdir.

Samsun ölçeğinde küçük düşündüğümüzü varsayalım. Şu an yürütülen proje ile etaplar halinde inşa edilecek fuar ve kongre merkezinde ilk etapta 15.000 m2’lik bir alan hizmete sunulacaktır. Bu kapasite ile kentimizin uluslar arası bir fuar kenti olacağı elbette düşünülemez. Ancak mevcut proje ile yerel firmaların yanı sıra birkaç Türk firmasının iştiraki ile küçük ölçekte bir fuarcılık organizasyonu gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bu ölçekte olsa dahi, 2000 katılımcı firmayı iştirakçi olarak kayıtlarınıza aldığınızda,katılımcıların yanında çalıştırdıkları personelleri ile birlikte en az 6.000 kişinin bir hafta süre ile konaklamasını sağlayacak yatak kapasitesine sahip olmanız gerekir. Mevcut yatak kapasiteleri veya inşa edilecek yeni otellerin yatak kapasiteleri ile bu ihtiyaca cevap verilip verilemeyeceği tartışma konusudur. Konu detaylandırılabilir. Özet olarak, kentimize belirli bir ekonomik kimlik kazandırılmaya çalışılırken ve bazı sektörler adı ile anılmakta iken, eski fuar kenti kimliğimizi yeniden tesis ettiğimizde, kent yeniden ekonomik anlamda canlanacaktır. Samsun’un da bu tür bir ekonomik yapılanmaya katkıda bulunabilecek projelere acilen ihtiyacı bulunmaktadır.

/Süleyman SALUR
03 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder