24 Haziran 2014 Salı

Ulusal Ajans Ve Samsun

Türkiye’de en önemli kurumlardan bir tanesi hiç şüphesiz ki Ulusal Ajans. Özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunda önemli bir görev ve misyon üstelenmiş durumda. Ulusal Ajans, bu bağlamda projeler marifeti ile paydaşlarına fonlar vermek sureti ile kurum ve kuruluşların bu süreçte Avrupa Birliği’ne entegrasyonunda önemli bir basamak görevi üstlenmiş durumda. Bu manada Samsunumuzun da bu fonlardan yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda gerek kamı gerek özel sektörde yer alan kurum ve kuruluşlar bu çerçevede fonlardan faydalanma şansına sahip.

Örneğin belediyeler bu fonlardan yararlanabilir. Hemen örneklendireyim. Samsun’da başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere Avrupa’dan ortak bulmak sureti ile eleman yetiştirme projelerinden başlayarak halk için faydalı birçok projeye imza atabilirler. Bu bağlamda kültür merkezlerinde tutun da meslek edindirme kurslarına kadar birçok proje şehrimize kazandırılabilir. Üstelik bu projelerde Avrupa’dan ortak olacağı için projenin içine yabancı dil eğitimi de konarak hem eğitimin kalitesi bir kademe daha artırılır hem de yaşadığımız kentin uluslararası bağlamda tanınırlığı ve bilinirliği de artmış olur. Benzer şekilde özel şirketler de bu fonlardan ciddi şekilde yararlanır.

Bu noktada değinilmesi gereken iki temel nokta var.

1. Fondan yararlanmak isteyen kurum ya da kuruluşun hangi anlamda nasıl bir tercih yaptığı. Hemen somut örnek vereyim. Vezirköprü İlçemizde bulunan kanyon ve baraj turizm bölgesi olarak ilan edildi. Bu bölgede yapılacak olan proje ile hava koşullarının elverişli olması durumunda baraj üzerinde su sporları, dağcılık gibi etkinlikler düzenlenmek sureti ile hem ilçemizin tanınırlığı artmış olur hem de bu tür etkinliklerin sonucunda ilçemizin elde ettiği gelir de artmış olur. Bu örnekten yola çıkarak, tüm belediyeler bu manada kendisine uyarlayarak uygun alanda proje uygulama şansına sahip olmuş olur.

2. İkinci temel nokta ise bu tür projeleri uygulayacak nitelikli bir ekip kurmak. Bu noktada da ilgili kurum ve kuruluşlar bir masanın etrafında toplanarak sinerji odağı oluşturulur ve ortaklık ve birlikte çalışma kültürüne de katkıda bulunmuş olunur.

Tüm bu noktalardan sonra söylenmesi gereken ise bana göre kentimizde tüm bunları yapacak güç ve enerji var. Mühim olan bu noktada ilgili insanları, kurum ve kuruluşları bir araya getirip kente en fazla katma değer yaratacak uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmak.

/Yetkin BULUT
24.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder