9 Haziran 2014 Pazartesi

Kent Konseyleri

Bugünkü konumuzu Kentimizde son günlerde gündeme gelen 5393 sayılı Belediyeler Kanunun 26313Kent Konseyi Yönetmeliği çerçevesinde kurulan Kent Konseyleri konusuna ayırmak istiyoruz. Yasanın 3 ay içinde Kent Konseyini belirlenmesini zorunlu kılar. Ancak Belediye Başkanının başkan olması gerektiği gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Sadece Belediye Başkanının başkanlığında genel kurul yapılır. Kuruluşta ise belediyeyi temsilen bir üye belirlenir. Diğer kurucular ile aynı yetkiye sahiptir. Belediye Başkanının değişmesi ile Kent Konseyinin değişmesi ayrı konulardır.

Benzer yanı kurulun belediye başkanı başkanlığında toplanmasıdır. Bunu Kent Konseyi başkanı belediye başkanı olmalıdır şeklinde algılamamak gerekir. Ayrıca genel kurul tarafından başkan olarak seçilen kişinin belediye başkanınca tanınmaması lüksü yoktur. Ayrıca başkan seçme tasarrufu tamamen genel kurula aittir. Hatta başkan konsey üyesi değil ise oy bile kullanamaz sadece temsilciler oy kullanır.

Kent konseylerinin vizyonu çok geniştir. Sivil Toplumun en güçlü oluşumudur. Kentte yaşayanların kentin geleceğine ilişkin projelerde aktif olarak rol almalarını sağlar.

Bu görüşlerden hareket ile Samsun” için üretilen projelerin tamamı tartışmalar yaratacak düzeylere taşınmıştır. Çünkü kentte ortak akıl üretmek yerine “ben yaptım oldu” mantığı egemen olmuştur. Sorgulama müessesesi bir türlü işlerlik kazanmamıştır.

/Süleyman SALUR
09 Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder