18 Haziran 2014 Çarşamba

Köylerde İn-Cin Top Oynuyor…

Biz yıllardır söyledik. Yazdık. Yazık ediliyor, dedik.  Aldırış eden olmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bir süredir köyleri dolaşıyor. Karşılaştığı manzara karşısında ‘Köylerde in-cin top oynuyor’ dedi. Haklı mı? Yerden göğe kadar haklı. Bu konuda aynı düşünüyoruz.

Sayın Yılmaz, nüfusun günden güne azalması ile köylerin boşalması sonucu kent ekonomisinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Göç sorununa neşter vurmak için çalışma yapacaklarını ifade etti. Köylerde tespit ettikleri su sorununun ciddi boyutta olduğunu dile getirdi. Su sorunu için 50 milyon dolara ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Bunun çözümüne yönelik geniş çaplı bir proje hayata geçireceklerini kaydetti. 960 köyde 3 bin 500 kilometrelik yol bulunduğunu ve bunun 2 bin kilometrelik bölümünün elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

 Bunlar özet. Bu hizmetler götürülse de köyden göçün önüne geçmek mümkün mü? Bence asla. Köylü, ekonomik sıkıntı içinde. Ürettiği ile kazanamıyor. Çareyi daha iyi bir yaşam için köyü terk etmekte buluyor. Kısacası göçe ekilen tarlaların kazandırmaması neden oluyor. Köylere hizmet vermek zordur. Köylerimizin çoğu dağınık. Birkaç aileden oluşan mahalleler var. Hepsine hizmet vermek mümkün olamaz. Hele hele eşit hizmet asla. Birkaç aileden oluşan köy mahallesine ne su ne yol ne de kanalizasyon götürebilirsiniz. Her şeyden önce güç yetmez. Plansız-programsız işlerin ürünü bu.

Cumhuriyet ile birlikte toplu köy uygulaması zorunluluğu getirilebilmiş olsaydı, bugün bu sıkıntılar olmazdı. İsteyenin istediği yere yerleşmesine izin verilmeseydi, bölük-pörçük yerleşim alanları olmazdı. Köylere arzulanan eğitim bile verilemiyor. Köylü hiç eğitilmedi. Dededen-babadan kalma yöntemlerle halen üretim yapmaya çalışıyor. Durum böyle olunca da bugünler yaşanıyor. Yani göç.

Yusuf Ziya Yılmaz’ın dediği gibi köylerde in-cin top oynuyor. Korkarım gelecekte in-cin de top oynayamayacak hale gelir. Ne dersiniz?

/Avni DEMİR
18.06.2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder