15 Haziran 2014 Pazar

‘Samsunluyum’ Demekle Olmuyor

Yıllarca yakındılar. "Suyumuz yok" dediler. Eşekle su taşırken haber oldular. Çamur içinde poz verip "Yolumuz yok" diye seslendiler. Sesleri kah duyuldu kah duyulmadı.  Ama isyan etmek yerine sessizce beklediler. Kimden söz ediyoruz.  Elbette Samsun'un köylerinden ve bu köylerde yaşayan çilekeş insanlardan. Ve nihayet yıllardır duyulmayan sesleri 30 Mart seçimleri ile Samsun'un bütünşehir olmasıyla ancak karşılık buldu. Seçimlerin ardından köyleri gezerek sorunları tespit eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, önünde "su, yol, kanalizasyon" gibi büyük maliyet tutan işleri de bir anda kucağında buldu.

Şimdi bir planlama dahilinde köylerde kapsamlı bir çalışma başlayacak. Öncelikli olarak da su meselesi ele alınacak. Çünkü Samsun'da 60'ın üzerinde köyde ciddi anlamda su sorunu var. Zaten Başkan Yılmaz'da bu durumu; "Su kaynaklı bir salgın hastalıkla ilgili endişe duymamak için köylerdeki suları doğru dürüst revize etmek zorundayız" diyerek yorumladı. Köylerin sorunu çözülecek ama yıllardır el atılmadığı ve ciddi bir kaynak gerektirdiği içinde görünen o ki zaman alacak. Sorunun giderilmesi için gerekli rakamın 50 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.  

Büyükşehir'in kaynakları ile de sorunun çözümü için bir 10 yıla gereksinim var. Hadi yolu geçtik, önemli ama kanalizasyonu da bir kenara koyduk fakat yaşam kaynağı su için aynı şey söylenemez.  Bundan sonra olması gereken Samsun'un iktidar muhalefet partileri güç birliği içinde devlet kanalından bu insanların sorunun çözümü için kaynak sağlamalı mücadele etmeli. Samsunluyum demekle Samsunlu olunmuyor.

/ Salim SÜRMELİ
15.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder