12 Haziran 2014 Perşembe

Ayvacık, Medeniyetin Katline Ferman Verdiği Cennet

Modernizm-teknoloji algımız modern zaman medeniyet algımızdır. Huzur, estetik ve sağlığını yitirmiş bu algıyı malumunuz olduğu üzere kısaca “Betonlaşma” olarak da tanımlayabiliriz. Sonuç olarak medeniyet tarzımız betonlaşmadan ibaret değil mi? Ne kadar beton dökerseniz o kadar medeni Ne kadar medenileşirsek bir o kadarda betonlaşmış oluyoruz. Yazık…

Samsun Ayvacık; Tam dedikleri gibi Yeşilin bütün tonlarını bulabileceğiniz, Baraj gölleriyle güzelliğine güzellik katmış bir ilçe. Nüfusu daha birkaç bin. Sükûnet ve huzur dolu bu küçücük, Cennetten bir parça ilçe, gün geçtikçe hoyratça betonlaşıyor, sözüm ona medenileşiyor. Yıllardır gider gelirim ilk defa Ayvacık için bu kadar üzülüyorum.

Doğal kalmayı beceremiyoruz. En azından doğal güzelliği koruyarak uygarlaşmayı… Maalesef ne şehir plancılarımız doğru düzgün iş çıkarabiliyor ne şehrin çehresine hükmedebiliyoruz. Her güzelliği bu kadar rezilce hoyratça harcama hakkımız yok! Allah aşkına durun! Biraz geleceği, biraz başka ülkelerdeki örnekleri düşünün! Elinizdeki serveti bu kadar ucuza heba etmeyin!

Sıradan basit birkaç kat betonla apartman sahiplerine 3-5 kuruş kazandıran yapılarla harikulade fırsatlar çöpe atılıyor. Henüz vakit erken. Yanlıştan dönebilir, hatalar düzeltebilir. Cennet gibi bu ilçeyi kurtarabiliriz! Biraz cesaret. Biraz insaf yeter.

Büyükşehirlerde küçük bir mahalleye kentsel dönüşüm için harcanan paranın yarısı ile bu ilçe harikulade komple bir turizm yatırım alanına dönüşe bilir. Bütün gelişmeyi, Yapılaşmayı, Yaşam alanları ve kent merkezini uygar dünyada olduğu gibi doğallıkla uyumlu, enfes bir yeniden yapılandırma ile dönüştürebiliriz. Çok zor değil!

Çok mu zor? Göl çevresini doğayla uyumlu tamamen doğal yapı malzemeleriyle estetik harikulade otel vb. işletmelerle donatmak… (?) Özellikle Göl Çevresi orman alanlarına farklı ağaç türleriyle ufak müdahalelerde bulunmak… (?) Kent merkezi Keskinoğlu Tepesi ardında Keskinoğlu Mahallesine kaydırılıp kıyıyı çarpık yapılaşmadan kurtarmak… (?) Ayvacık insanını özellikle gençlerini turizm yönlendirip Turizm Sektöründe kalifiye hale getirmek… (?) Ayvacık’a Turizm Meslek Yüksek Okulu Kazandırmak… (?) En azından yakın köylerinin Fındık bahçeleri dışında meyve bahçeleri haline getirerek hem kazancı artırmak hem doğal çevreye zenginlik katmak … (?)

“Saklı Cennet” demek kolay da gerçekte korumak çok mu zor? Hem de Büyükşehirlerde ufak bir mahallenin kentsel dönüşüm harcamaları kadar tutmayacak harcamayla… Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın.

/Uğur DEDE
12.06.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder