8 Şubat 2013 Cuma

STSO Öncelikle Takım Olmalı

Geçen hafta içinde özellikle Mecidiye ve Çiftlik caddeleri ile Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren bazı firmaları  ziyaret ettim. Amacım öncelikle kent ekonomisideki ticari aktiviteler ile esnafın ve sanayicinin problemlerini çözmek noktasında önemli  misyonu olan ve bu çerçevede Belediye meclislerinden sonra bir  meclise sahip olan TSO'nın 4 yıllık süreçteki icrai faaliyetlerinden memnun olup olmadıkları hakkında bir fikir edinmek idi.


Esnafın öncelikle eleştirileri, TSO yöneticilerinin işyerlerini ziyaret etmemeleri yönünde idi. Ayda bir yapılan meclis toplantılarında yapılan toplantılarda ele alınan konular, sadece meclis salonunda kaldığı için problemleri çözmek noktasında bir adım atılmadığını iddia edenlerin sayısı oldukça fazla idi. Bazı belediye başkanlarının sık olarak esnaf ziyaretleri ve sabah kahvaltıları organize ettikleri halde, kendi odalarının işyerlerini ziyaret etmemelerini yadırgamakta idiler.

Bu çerçevede Meclis üyeliği kimliği taşıyan 118 üyenin birbirleri ile olan ilişkilerininde sağlıklı bir yapıda olmadığını tespit ettik. Samsunspor yönetiminde bulunduğum süreç içinde,  futbolcu ve yöneticilerin birbirleri ile kaynaşması için sık olarak yemekli toplantılar organize edilmekte idi. Amaç elbette futbol takımının başarısındaki sürekliliği sağlamak idi. Hatta yönetim kurulu üyeleri bazı maçlara ailece gitmekte ve futbolcular gibi yönetim kurulu üyeleride ailece bir takım havasına  sokulmakta idi. 10 yıllık bir süreçte kulübün başarısı ortadadır. Tüm olumsuzluklara rağmen Samsunspor Türk futbolundaki yerini almıştır.

Bu tür bir anlayış ile oda yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin sık olarak bir araya gelmeleri ve birbirleri ile olan beşeri ilişkileri geliştirmeleri gerekir. Yani tüm birimleri oluşturan kişiler öncelikle kendileri bir takım oluşturmalıdır. Bu tür bir ilişki sağlanamadığı sürece yönetim anlamında tek sesliliğin gerçekleşebilmesi mümkün değildir. Bunun içinde en pratik yol, ticari faaliyetleri geliştirmek adına yapılan iş seyahatleridir. Çünkü bu tür faaliyetlerde kişiler birbirleri ile daha çok kaynaşır ve bütünleşirler. Dolaysıyla bu tür birlikteliğin faturası olumlu bir biçime Samsun ekonomisine yansıyacaktır.

İkinci problem ise esnaflar sattıkları ve ürettikleri mallar karşılığı aldıkları çek ve senetlerinn ödemelerindeki aksaklıklar idi. Hatta bir işyeri sahibi, çekini ödemeyen bir müşterisine "çekinizi bir hafta içinde ödemezseniz yazdıracağım"şeklinde ikaz etmiş ve müşterisi "eğer çekimi yazdırırsanız 2 ayda paranızı alırsınız ama yazdırmazsanız 20 gün sonra alırsınız" gibi ilginç bir cevap verdiğini ifade etti. Yani artık çeklerin yazdırılmasının hiç bir önemi kalmadığı gerçeği bu örnekle biz kez daha teyit edilmiş oldu.

Hazırlan bir rapora göre Samsun protesto edilen senetler ve çekler sıralamasında 12. sırada yer almaktadır. Dolaysıyla esnaf tahsil ede meyeceği çek ve senet ile malını satmamayı tercih etmektedir. Bu  durumda da kent ekonomisinde katma değer yaratan ticari faaliyetlerde iyiye değil aksine olumsuz bir profilin ortaya çıktığı veya çıkacağı ortadadır. Dolaysıyla esnafın yaşadığı bu problem bizim için sürpriz sayılmamıştır. Ticarette artık sınırlar kalkmıştır. Başarının yolu birlikteliğin tesisidir. Eğer bunu kendi bünyenizde tesis edemez iseniz, kollektif bir ruhun  oluşabilmesi mümkün değildir. Samsun'da yaşanan en önemli problem ne yazık ki platformlarda birlikteliğin tesis edilememesidir. Koltuklara oturabilmek için tüm seçim manevraları sergilenir, ancak koltuklara oturulduktan sonra adeta yapışılır ve terk edilmez. Sığınılan liman ise malumdur. "Arkdaşlarımızın teveccühü ve ısrarları karşısında yeniden aday olmak zorunda kaldım"

Bu noktada karar verilirken en önemli riter, "ben göreve geldiğimde neler yapılmıştı, hangi projeler başlatılmıştı, göreve geldikten sonra  ben hangi projeleri ürettim ve devirldığım sistemi ne kadar geliştirdim? " şeklindeki soruları kendine sormaktır. Eğer soruların cevabı pozitif ise görevinizi yapmış sayılırsınız. Eğer negatif ise koltuklarınızı terk etmelisiniz. TSO bünyesinde ise bu soruların cevabı kentin ekonomik profilinde kolaylıkla tespit edilir. Şimdi biz kendi kendimize soralım. Kentin ekonomik profili bizi tatmin ediyor mu, etmiyor mu?

/Süleyman SALUR
08 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder