9 Şubat 2013 Cumartesi

Hükümetin Değil Samsun'un Vekili Olmalısınız

Geçen hafta Samsun'da bulunduğum süre içinde gazetemizi ziyaret ettiğimde, AKP milletvekili Ahmet Yeni'nin İlkadım İlçe başkanı ve yöneticileri ile birlikte sohbetlerine şahit oldum. Ahmet Yeni, TBMM çatısı altında bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları anlattığında, başta yanındakiler olmak üzere herkes şaşkınlığını gizleyemedi. Çünkü Yeni'nin bulunduğu görev Türk ekonomisine yön veren bankaların denetimi idi. Komisyon başkanlığı görevini yürütmekte idi. Tüm bankaların denetimini yapan bir milletvekiline sahip olmamız elbette gurur verici bir olaydı. Bir bakanımızın yanı sıra, bankaları iğneden ipliğe inceleyen bir vekile sahiptik.

Bu arada gazetemiz yazarlarından duayen İsmail Başaran Yeni'ye bir soru yöneltti. Sorusunda, kendisinin TMSF'nin başına gelebileceği konusunda duyumlar aldığını ve bu söylentilerin doğruluk payının ne olduğunu öğrenmek istediğini belirtti. Yeni bu soruya "Görev istenmez verilir" mantığı ile yaklaşarak 4 dönem milletvekili seçilme şansı olmayacağına göre hangi görevin verileceğini bilmediğini ifade etti. Bu çerçevede sohbet sürmekte iken, Yeni'nin böylesine önemli bir görevde bulunduğunu ilk kez öğrenen bizler elbette kendi kendimize hayıflandık durduk. Çünkü bizler sürekli olarak vekillerimizi eleştirmekte ve Samsun'un kalkınmışlık anlamındaki yerini  beğenmemekte idik. Milletekillerimizin görevlerini yapmadığı konusunda ahmak keserken, oysa bir vekilimiz gecesini gündüzüne katarak Türk ekonomisinin mihenk taşlarından olan bankaları hizaya getirecek etkin bir görevi sürdürmekte idi.

Yeni'nin bu görevini Samsun'da bilen kişilerin sayısı belki bir belkide iki elin parmaklarını geçmez. Üstelik siyasilerimizin ifa ettikleri görevler Samsun'luları hiç ilgilendirmez. Üst seviyelerde görevlerde bulunabilirler. Parti içinde karar verici mekanizmaların içinde yer alabilirler. Gelecekleri adına pek çok aktiviteler içinde yer alarak bir dönem sonra listelerdeki yerlerini garanti altına alabilirler. Bu noktada Samsun'luları ilgilendiren tek konu, ekonomik ve sosyal anlamda hangi mesafeler kat edildiğidir. Eğer 500 metrelik bir alanda en az 20 adet kahvehane yer almakta ise, ve bu mekanlar emeklilerin dışında genç insanlar ile dolup taşmakta ise bu olumsuzlukların muhataplarını tespit etmek gerekir ki, bu sorumlular elbette birinci derecede milletvekilleridir.

İhracat rakamları açıklanır. Rakamlara göre Samsun ihracat artışında rekor kıran noktalara taşınmıştır. İyi de ihracat artışı ile Hastanebaşında, İlyasköy'de, Fevzi Çakmak mahallesinde yaşayan kişiler hangioranda nemalanmıştır. Samsun'da kazanarak vergilerini büyük metropollere ödeyen kurumların Samsun ekonomisine katkıları nedir? AVM'lerin sayısının artması, Samsun'un ekonomik refah seviyesinin yükselmiş olması anlamında mıdır? Diğer yandan bölgemizde bir hukuksuzluğa göz yumulmaktadır. Samsun milletvekilleri olarak bu konuda hangi adımlar atılmıştır. OMV firmasının tesis ettiği Termik Santral konusunda yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen, tesis hangi yetki ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Vekillerimiz  TBMM çatısı altında konu ile ilgili herhangi bir girişimde bulunmuşlar mıdır?. Savcıları görevlerini yapmaya davet etmişler midir?

Samsun'u ilgilendiren, TBMM gönderdikleri vekillerin hükümet veya parti bünyesindeki görevlerinin mana ve ehemmiyeti değil Samsun için yaptıkları hizmetlerin niteliği ve kentin gelişmesine yönelik hangi adımların atıldığı ve atılacağıdır. Hükümetin vekili olduğunuzda sizleri ilgilendiren öncelikle iktidarda hangi sürede kalıp kalmayacağınızın muhasebesini yapmaktır. Ancak Samsun'un vekili olmayı başarabildiğinizde, önceliğiniz Samsun'un geleceği olacak ve bu geleceği sağlıklı temeller üzerine oturtmak için gecenizi gündüzüne katacaksınız.

/Süleyman SALUR
09 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder