18 Şubat 2013 Pazartesi

Samsun Sanayi Yatırımı Yaparak Gelişebilir

Başlıkta yer alan “Samsun, Sanayi Yatırımı Yaparak Gelişebilir” söylemi, SAMSİAD Başkanı ve TÜRKONFED Üyesi İnş. Müh. Emin Bahri UĞURLU’ya ait. Ticaretle iştigal etmekte olan UĞURLU’nun bu söylemini önemsiyor ve şehrin gelişiminde ortak dilin konuşulabilmesi açısından yerinde ve zamanında bir söylem olarak kabul ediyorum. Sistemin sürekli revize edildiği, teknolojinin evrilmekten yorulmadığı yaşlı küremizde şehirlerin, ülkelerin gelişimini yine o şehirlerin, ülkelerin kanaat önderleri yöneticileriyle birlikte belirliyor.

Ortak vizyon ve strateji, katılımcı planlama, şeffaf süreç yönetimi işin ipuçları. Samsun özelinde ortak vizyon ve strateji oluşturuldu, planlama süreci devam ediyor. Sağlık, lojistik, tarım ve spor; Samsun’un geleceği için odaklanılan ve üzerinde çalışılan sektörleri oluşturuyor. Bu sektörlerin Samsun’un geleceği açısından taşıdığı önemin toplum geneline çok iyi bir şekilde ve birçok koldan anlatılması gerekiyor; eğer sürece halkın katılımını istiyorsak.

Gelişmelerin halkımız tarafından benimsenip şehirde ortak dilin konuşulmaya başlanılmasıyla sürecin hızı ve verimliliği yükselecektir. Şu an için sürece halkın dahil edilmesi konusunda çok çalışmamız gerekiyor. Buna en yerinde örnek; Samsun’un hedef koyduğu ve benim de desteklediğim 'Lojistik Sektörü' konusunda yapılmakta olan çalışmaların ticari endişeler nedeniyle basın üzerinden eleştirilmesi, bu açıklamalara duyarsız kalan vatandaşlarımız ve susan kanaat önderlerimiz.

Çalışmaların lojistik sektörünün bağımsız uzmanlarınca bilimsel ve ekonomik kabuller çerçevesinde yürütüldüğünü bildiğimden yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığına inanıyorum. Odaklanılan bu sektörlerle beraber ilimizde imalat sanayinin artması ve çeşitlenmesi, şehrimizin ve ülkemizin gelişimi açısından mecburiyet oluşturuyor. İmalat sanayimizi artırmamızın ve geliştirebilmemizin yolu ise sektöre yönelik ülke genelinde farkındalıklar yaratabilmekten geçiyor.

Yavaş yavaş fabrika silüetlerinin belirmeye başladığı Karadeniz Bölgesi’nin ilk İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olan “Gıda Organize Sanayi Bölgesi” bu farkındalıkların “Fiziki Altyapı” konu başlığına yerinde bir örnek oluşturmaktadır. Yapılması gereken bu farkındalık çalışmalarının tıpkı sağlık, lojistik, tarım ve spor konu başlıklarında olduğu gibi katılımcı yönetim anlayışı ile ortak vizyon ve stratejisinin belirlenmesi, şeffaf bir şekilde uygulama sürecine geçilmesi gerekiyor.

Bu vizyon ve stratejinin ortak olarak belirlenememesi durumunda şehrin geleceğini ve gelişimini kişilere, kurumlara bırakmış oluruz ki günümüz gelişmiş ülkelerinde bu yaklaşım anti demokratik bir yaklaşım olarak kabul görmektedir. Birlikte düşünen, birlikte karar alarak birlikte uygulamaya geçen, süreci birlikte kontrol ederek şeffaf bir yönetim anlayışını benimseyen bir Samsun ve Türkiye temennimle. Sağlıcakla

18.02.2013
/Kadir GÜRKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder