23 Şubat 2013 Cumartesi

Fuar Kenti Olmanın Önemi

Bir kentin gelişmesinde rol oynayan ekonomik argümanların başında, kentin kendine özgü değerleri, markalaşmış ürünleri turizm potansiyeli, tarih ve kültür mirasi gibi faktörler gelmektedir. Samsun ise henüz kimliğini tam oluşturamadığından Sanayi mi, sağlık mı, enerji mi, tarım mı gibi sektörler arasında gidip gelmektedir. Türkiye'den ayrıldığınızda gittiğiniz yabancı ülkede yedikleriniz içtikleriniz bir yana, ilk yaptığınız iş, ziyaret ettiğiniz kent ilekendi kentiniz ile gerek ekonomik ve gerekse sosyal olarak bir kıyaslama yapmaktır.

Bilindiği üzere Samsun 1970'li yıllarda uzun yıllar Enternasyonal Fuar statüsünü korumuş ve bu dönemlerde kalkınmışlıktaki yerimiz 7-10 sıralarda yer almıştır. Bugünkü gibi sektörel bazda organize edilmeyen ve bir ay süre açık kalan bugünkü yabancılar pazarını da içine alan bölgedeki fuar alanı, iştirakçi firmalar ile ve eğlence merkezleri ile kente damgasını vurmuştur. Kentimize çevre iller ve ilçelerden gelen yoğun insan trafiği sayesinde irili ufaklı tüm esnaflar, eğlence tesisleri restoranlar ve hatta sokak satıcıları, minibüs ve taksiciler gece yarılarına kadar ticari faaliyetlerini sürdürmüşlerdir.

40 yıl öncesinin  fuar günlerine dönmemizin ve gündeme taşımamıza den olan olay, Yunanistan'ın Selanik kentinde organize edilen Uluslararası bir fuar organizasyonuna firma olarak iştirak etmiş olmaktır. Al manya'dan, Çine, Afrika'dan Japonya'ya kadar pek çok firma ürünlerinin sergilendiği fuar alanı, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar yoğun bir ziyaretçi akınına sahne olmaktadır. Bilindiği üzere Yunanistan ekonomisi iflas etmiş ve nerede ise moratoryum ilan edecek hale gelmiştir. Destekler ve uluslararası para fonlarının yardımı ile ayakta durmaktadır. Selanik sadece bir fuar organizasyonu ile tüm oteller ful kapasite doluluk oranına kavuşmuş, hava muhalefetine rağmen restoranlar masaları kaldırımlara taşımak zorunda kaldıkları gözlenmiştir. Yılda yaklaşık 25 sektörel fuarın organize edildiği Selanik, fuar şehri olmanın nimetlerinden yeterince istifade ettiği anlaşılmaktadır. İki günden bu yana sohbet ettiğim taksici, restoran ve sokak satıcıları, şehirlerindeki fuar sayesinde ülkeleri ekonomik krizle boğuşmasına rağmen fazla sıkıntı çekmediklerini, hatta Yunanistan'ın diğer bölgelerinden de çalışmak için pek çok kişinin geldiklerini ifade etmişlerdir. Sanayi işletmeleri, üniversiteler bir kent için ne derecede elzem ise fuar ve kongre merkezleri de o derecede önemlidir.

Samsun gibi çok  yönlü ekonomik ekonomik argümanlara sahip kentimizin yeniden fuar şehri olmaması için hiç bir neden yoktur. Şu anda dört gözle beklediğimiz Fuar ve Kongre Merkezinin gece gündüz ara verilmeden çalışılarak faali- yete geçirilmesi gerekmektedir.

/Süleyman SALUR
23 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder